Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Film: Julieta

Po setkání s někdejší kamarádkou své dcery Antíi se „Julieta“ ve stejnojmenném filmu rozhodne neopouštět Madrid, doufajíc, že přece jen po letech Antíu uvidí. Zatímco čeká, píše dceři dopis ve snaze objasnit skrývané tajemství z minulosti a ujasnit sama sobě své chyby. Dvě období Julietina života hrají v Almodóvarově melodramatu dvě herečky – Emma Suárezová a Adriana Ugarteová.

Julieta se chystá natrvalo opustit Madrid, když náhodou potká někdejší kamarádku své dcery. Poté, co jí Bea řekne, že s Antíou nedávno mluvila, rozhodne se Julieta zůstat, doufajíc, že se s dcerou po létech zase setká. Rozhodne se, že pro Antíu napíše všechno, co před ní tajila a co je rozdělilo.

Mluví o osudu, o výčitkách svědomí, o zápase s vlastní povahou, a před divákem ožívá minulost složité postavy. Režisér ji svěřil dvěma herečkám: tu současnou, která živí naději, že uvidí dceru, jejíž zmizení ji před lety zasáhlo, hraje Emma Suárezová, Julietu v dobách mládí ztělesnila Adriana Ugarteová.

Inspiraci pro návrat k postavám vášnivých žen a chybujících matek našel španělský tvůrce v povídkách kanadské autorky Alice Munrové, předloha však dostává v Almodóvarově zpracování atributy záliby v lehce ironicky zabarveném melodramatu, charakterizujícím jeho nejlepší díla.

Foto: Bioscop

Foto: Bioscop

Foto: Bioscop

Foto: Bioscop

„Julieta je pro mě návratem do ženského vesmíru,“ říká režisér Pedro Almodóvar. „Jedním z rizik, kterým jsem čelil od počátku, bylo obsazení dvou různých hereček do role Juliety. Adriana Ugarte hrála Julietu ve věku 25 – 40 let, Emma Suárez Julietu po čtyřicítce. Nejsem totiž příznivcem toho, aby táž herečka hrála všechna věková období stejné postavy, která ve filmu zestárne o více než dvacet let,“ zdůrazňuje Pedro Almodóvar.

Madridská rodačka Adriana Ugarte pochází z rodiny, která měla blízko k umění, její dědeček patřil ke spolupracovníkům slavného režiséra Luise Buñuela. Svou hereckou kariéru začínala v televizních seriálech a menších filmech, ale již ve dvaadvaceti byla nominována na cenu Goya pro nejlepší mladou herečku. Širokou popularitu jí vzápětí vynesla úloha v seriálu La Señora.

Emma Suárez má za sebou bohatou filmovou kariéru, kterou odstartovala již jako patnáctiletá. Natočila desítky filmů a televizních seriálů, spolupracovala se známými španělskými režiséry jako Julio Medem (Krávy, Zrzavá veverka, Země) nebo Agustí Vila, s nímž natočila snímek Moskytiéra, který získal na MFF Karlovy Vary 2010 Křišťálový glóbus pro nejlepší film. Na 51. ročníku MFF KV doprovodí Emma Suárez také soutěžní snímek Nová kůže.

V českých kinech od 21. 07. 2016.

Španělsko, 2016, 99 min., drama, režie, scénář: Pedro Almodóvar, hrají: Emma Suárez, Adriana Ugarte, Rossy de Palma, Michelle Jenner

Foto: Bioscop

Promítání na MFF Karlovy Vary 2016

Sekce: Horizonty
314 Neděle 3. 7. 14:00 Velký sál
5P5 Úterý 5. 7. 22:00 Kinosál Pupp
8N2 Pátek 8. 7. 13:00 Kinosál Národní dům

Titulní foto: Bioscop

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload