Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Vyhráli jsme! Ústavní soud rozhodl: Zákaz adopce registrovanému gayi je protiústavní

Ústavní soud ČR dnes rozhodl o zrušení § 13 odst. 2 zákona o registrovaném partnerství. Ten zakazoval registrovaným gayům a lesbám osvojit si jako jednotlivci dítě. Přitom dokud do registrovaného partnerství nevstoupili, možnost tohoto osvojení měli. Dnešní nález Ústavního soudu ponechal gayům a lesbám možnost individuálně osvojit dítě i poté, co uzavřou registrované partnerství. Je to historicky první rozhodnutí, ve kterém se Ústavní soud zabýval zákonem o registrovaném partnerství a soužitím osob stejného pohlaví.

V České republice je možné osvojit dítě buď jako jednotlivec, společně jako pár, nebo tzv. „přiosvojením“ (manžel osvojí dítě své manželky nebo manželka dítě svého manžela). Společné osvojení a přiosvojení je umožněno pouze manželům, registrovaným partnerům je stále zakázáno.

Jako jednotlivec může dítě osvojit kdokoli, bez ohledu na sexuální orientaci. Inkriminovaný § 13 odst. 2 zákona o registrovaném partnerství ale tuto možnost odnímal gayům a lesbám, jakmile vstoupili do registrovaného partnerství. „Tento paragraf vůbec nedával smysl, jako individuální lesba či gay jste si mohli adoptovat dítě. Pokud jste však vstoupili do právně uznaného svazku a deklarovali tak touhu žít ve stabilním a dlouhodobém vztahu, stát vám individuální adopci zakázal,“ uvádí Jan Kozubík z platformy PROUD, zabývající se právy gayů a leseb v České republice.

Dnes zrušené ustanovení lze označit nejen za diskriminační, ale také zcela jistě za přežité. Společenská podpora pro práva LGBT osob od 90. let narostla o desítky procent. V Čechách i ve svobodném světě žijí a vyrůstají desítky tisíc dětí v rodinách s dvěma matkami nebo dvěma otci.

Foto: © Depositphotos.com/South_agency

Sexuální orientace rodičů není podstatná

Odborníci se shodují, že pro dítě je zásadní láska a péče a sexuální orientace rodičů nemá na dítě žádný negativní vliv. PhDr. Zuzana Spurná, Ph.D – klinický psycholog a psychoterapeut, primářka Oddělení klinické psychologie FN u sv. Anny říká: „Já si myslím, že pokud se bude jednat o jedince, kteří jsou psychicky stabilní a zralí, kteří mají výchovu dítěte vysoko na svém žebříku, nestane se mu nic, bude mít krásný život.“

A může dítě čelit větší šikaně kvůli dvěma tatínkům nebo maminkám? „To není problém toho dítěte, to je problém společnosti, ve které žije. Musíme se naučit být tolerantní, uvědomit si, že nám jde o štěstí a kvalitu života toho dítěte. Pokud chceme, aby to dítě vyrůstalo v dostatku, podpoře, lásce a mohlo rozvíjet své schopnosti, pak si budeme vážit těch, kteří se takového dítěte ujali, kteří se o takové dítě starají a poskytují mu to. A měli bychom se chovat k těmto lidem tolerantně a slušně.“

Vedoucí katedry psychologie Masarykovy univerzity prof. Zbyněk Vybíral k tomu dodává: „Stejnopohlavní pár, ať se nám to líbí nebo ne, může být zdravější, šťastnější a pro dítě přínosnější, než rodičovský pár heteropohlavní. Ale také nemusí. Apriorní zobecnění vyvozená jen na základě pohlaví, pokud je mi známo, psychologie nepotvrdila."

PROUD, Prague Pride i další organizace zaměřené na LGBT tematiku velmi vítají rozhodnutí Ústavního soudu, který obdobně jako mnohé ústavní či nejvyšší soudy v zahraničí učinil důležitý krok na cestě ke zrovnoprávnění gayů, leseb a bisexuálních lidí v České republice. Zároveň ale upozorňují, že cesta k úplnému uznání práv LGBT osob je zatím ještě dlouhá. „LGBT osoby v České republice nadále zůstávají lidmi 2. kategorie, neboť si nemohou osvojit biologické dítě svého partnera/ky, nemohou uzavírat manželství atd.“, dodává Kozubík.

Zcela symbolicky vyznívá skutečnost, že český Ústavní soud své rozhodnutí vynesl přesně v den výročí stonewallských událostí, které podnítily vznik pochodů hrdosti a LGBT aktivismu.

Brzy se dozvíme, jestli český Ústavní soud povolí homosexuálním párům adoptovat děti

Politikům se do schválení adopce dětí homosexuálními páry zatím nechce. Zachrání nás Ústavní soud?

Titulní foto: © Depositphotos.com/tonodiaz, zdroj: TZ

Onload

14 názorů ke článku

28. 06. 2016 v 14:58Off-line Igy  (38/173/81)
Wow, mi nějak uniklo, že se vůbec o tom mělo jednat. Ale je to super!
Souhlasím - 16   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
28. 06. 2016 v 15:41Off-line Lukino_Luk  (35/180/75)
No fajn, ale nechtěl bych být v kůži dítěte, který by byl vychováván dvěma tatínky. Kdyby se raději ti všichni gay aktivisté nejdříve snažili změnit myšlení společnosti a lidí v ní a až potom se srali do takhle zásadního zrovnoprávňujícího zákona, udělali by líp. Takhle si sice vybojovali právo na to, že si můžou adoptovat svého modrookého blonďáčka, ale že jejich modrooký blonďáček bude ze školy domů chodit psychicky i fyzicky ztýraný, to už jim asi tolik nevadí, protože BUDOU MÍT DÍTĚ A BUDE JEJICH, JEJICH VLASTNÍ, JEJICH MILÁŠEK... Takže mi přijde, že při prosazování tohoto zákona zjevně nebyly na první místě potřeby dětí, ale spíše frustrovaných gayů, kteří prostě chtějí děcko ZA KAŽDOU CENU. :-P
Souhlasím - 19   •  Nesouhlasím - 31  Nahlásit
28. 06. 2016 v 15:43Off-line David.danik  (103/-/-)
Samozřejmě je to průlomové rozhodnutí na naše poměry ! ještě by bylo fajn uzavírat manželství stejně jak činní heterosexuální páry tak aby stejnopární lidé měli stejnou možnost uzavírat manželství tedy manželství Leseb a Gayů se stejnými právy a povinnosti jako v heterosexuálním manželství víte =)
Souhlasím - 9   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
28. 06. 2016 v 16:39Off-line Igy  (38/173/81)
Lukino: Ono nejde jedno bez druhého. Jak chceš přesvědčil lidi, že je normální a přijatelné, když dva gayové vychovávají dítě, aniž bys jim ukázal gaye, kteřé bezproblémově vychovávají dítě? Jak chceš lidem i dětem říkat, že dva gayové mohou vychovávat dítě, když ze zákona nemohou?
28. 06. 2016 v 17:05Off-line Mirkm01  (23/-/-)
Konečně bylo na čase :)
Další krůček k rovnoprávnosti :3
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
28. 06. 2016 v 18:45Off-line Tropikboy  (37/178/72)
Krátké pojednání na stránkách ústavního soudu
http://www.usoud.cz/…zkou-osvoje/

Celý text odůvodnění rozhodnutí včetně 4 odlišných stanovisek soudců
http://www.usoud.cz/…u_na_web.pdf
28. 06. 2016 v 19:22Off-line Lochh  (27/175/-)
No uprimne, neni to moc fer, heteros nemuzou byt registrovani a jako singles nemaji ani nejmensi sanci na adopci. Melo by se upravmit registrovane partnerstvi pro vsechny, pak je to teprve spravedlnost.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
28. 06. 2016 v 19:27Off-line Tropikboy  (37/178/72)
Lochh - heterosexuálové mohou uzavřít manželství
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
28. 06. 2016 v 19:50Off-line Petis  (41/178/73)
super konečně
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
28. 06. 2016 v 22:48Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Vyhráli jsme max. tak bitvu, ale boje pokračují. Teď je potřeba přesvědčit lidi, že takové rodiny mají smysl. A to bude mnohem těžší, než prosadit zákon, který to umožňuje.
Je potřeba si stále opakovat to, co je v článku: "To není problém toho dítěte, to je problém společnosti, ve které žije." Proto je potřeba se zaměřit na tu společnost a dítěti od mala vysvětlovat, jak se věci mají, a připravit ho na to, že kolem nejsou jenom sluníčkoví lidé, kteří jsou z toho nadšeni. Bude to ještě hodně práce...
28. 06. 2016 v 22:51Off-line Tropikboy  (37/178/72)
Doplnění mého příspěvku ohledně odlišných stanovisek:
4 soudci ze 14 uveřejnili vlastní stanovisko, ale pouze u jednoho z nich jde o nesouhlas s rozhodnutím jako takovým. Dva soudci, kteří uveřejnili vlastní stanovisko, naopak s rozhodnutím souhlasí, avšak nelíbí se jim odůvodnění rozhodnutí, zejména kde se hovoří o upřednostnění rodiny v tradičním pojetí.
29. 06. 2016 v 18:36Off-line Colombo  (103/192/90)
Bez urážky, opravdu by mě zajímalo, kolik homosexuálních párů by bylo schopno kvalitně vychovávat děti, tedy mít všechny potřebné předpoklady pro výchovu a vývoj dítěte.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
02. 07. 2016 v 19:22Off-line Duntik  (23/-/-)
fuuuuuuuuuuj... chudáci malí b*****di
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
08. 08. 2022 v 15:19Off-line Waioleta  (50/-/-)
I porozvodová politika je dost skorupovana i mezi obyčejnými páry kde dítě je spíš bráno jako pokladnička pro jednoho z nich což nikdo oní nechce příjít. Je až někdy k nevíře jako někdo neumí chodit v zákoniku o zálohovém výživném když hlavním viníkem může být samotný soud tedy opět kdyby došlo na lámani chleba i před ústavním soudem tak ten pod ním by tuhle bytvu prohral protože sama nezletila osoba která nemůže se bránit je předmětem sporu ale i zároven´ objet´ trestního činu at´ fyzické či pravní osoby či subjektu .Což může mít následek že po dovršení 18 let může autor toho sporu zaplakat nad výdělkem už několikrát jsem varovala že tento stát nemá dostatečnou kapacitu senior domů i když modním trendem je že můj dům či byt je i zaroven´ hrobem od 80 let nic nového
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload