Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Některé úřady házejí gayům klacky pod nohy: 3 časté problémy při uzavírání registrovaného partnerství

Před deseti lety vešel v účinnost zákon o registrovaném partnerství. K dnešnímu dni bylo uzavřeno více než 2 300 registrovaných partnerství. Registrované partnerství lze v České republice uzavřít pouze na 14 místech – v krajských městech. Výzkum Veřejné ochránkyně práv ukázal, že navzdory převažující dobré praxi existují mezi některými krajskými městy velké rozdíly v podmínkách, za kterých mohou páry do svazku vstoupit. Ať již se to týká volby místa, času nebo výše vybíraných poplatků.

Problém č. 1: Volba místa pro uzavření partnerství

Celkem pět úřadů neumožňuje individuální výběr místa, jako je tomu u svatebního obřadu. Čtyři úřady nabízí partnerům své obřadní síně nebo podobná místa. Jeden úřad přijímá prohlášení o vstupu do partnerství v méně slavnostních prostorách, než je tomu v případě vstupu do manželství.

Většina registrujících matričních úřadů (9 ze 14) však jedná s partnery vstřícně a dává jim stejnou možnost volby místa jako snoubencům.

Registrované partnerství lze uzavřít pouze na 14 místech – v krajských městech. Naproti tomu manželství lze uzavřít před kterýmkoli z 1 282 matričních úřadů.

Problém č. 2: Výběr poplatků

Ve dvou krajích vybírají rozdílné poplatky při vstupu do manželství a při vstupu do registrovaného partnerství. Jeden úřad tak účtuje partnerům za volbu vlastního místa poplatek 3 000 korun. V případě snoubenců vybírá za stejnou službu pouze 1 000 korun. Druhý úřad vybírá příplatek za slavnostní obřad poplatek ve výši 0 až 2 000 korun podle bydliště partnerů.

Ve dvanácti krajích nejsou partneři oproti snoubencům nijak znevýhodněni.

Problém č. 3: Volba data uzavření partnerství

Obdobné závěry platí také pro možnost volby vhodného data pro uzavření partnerství. Pouze ve dvou krajích musí partneři volit z předem stanovených dní, které není možné změnit.

Šabatová požádala úřady o sjednocení

„Informovala jsem dotčené úřady o svých poznatcích a požádala je, aby sjednotily výkon státní správy s většinovou praxí tak, aby nevznikaly nedůvodné rozdíly mezi postupy v jednotlivých krajích,“ dodává k výsledkům výzkumu veřejná ochránkyně Anna Šabatová.

Ovšem i v případě, že matriky svou praxi sjednotí, budou nadále existovat rozdíly v podmínkách uzavírání partnerství a manželství, které vyplývají přímo ze zákona.

„Zákon například partnerům neumožňuje, na rozdíl od snoubenců, uzavřít partnerství na vybraném místě v zahraničí. Partnerství také nelze uzavřít před orgánem oprávněné církve. Partnerství nemůže uzavřít ani umírající člověk v nemocnici,“ doplňuje vedoucí oddělení rovného zacházení Petr Polák.

Skvělá zpráva: Letos byl zájem o registrované partnerství rekordní!

Registrované partnerství: Vše, co jste chtěli vědět

Titulní foto: © Depositphotos.com/focuspocusltd, zdroj: ochrance.cz

Onload

4 názory ke článku

17. 11. 2016 v 11:08On-line Igy  (38/173/81)
"Registrované partnerství lze uzavřít pouze na 14 místech – v krajských městech. Naproti tomu manželství lze uzavřít před kterýmkoli z 1 282 matričních úřadů."
Mám poznámku jen k tomuto - podle mě to není problém. Podle mě toto zaručí větší profesionalitu a vstřícnost. Registrovaných partnerství je prostě méně a je lepší, když to dělá méně osob, které se pak setkávají s větším výskytem a je to pro ně normálnější, než aby to dělal každý úřad, kterému pak přistane jeden ročně a nebude vědět co s tím a bude mít nějaké nevhodné poznámky.
Souhlasím - 15   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
17. 11. 2016 v 22:39Off-line Colombo  (103/192/90)
Aby si tu někteří neustále na něco nestěžovali. Vzhledem ke skutečnosti, že tak zásadní krok, jakým je uzavření registrovaného partnerství, člověk neprovádí každý týden či měsíc, nevidím nejmenší problém se dostavit na nejbližší místo k tomu určeném. A pokud existuje (zatím) rozdíl v poplatku za místo konání, které si určíme, myslím, že to snad není tolik podstatné (na founek s jablíčkem máme, ale poplatek ee...). :)
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
18. 11. 2016 v 02:05On-line I8051  (53/184/97)
A co teprv stoji rozvod ... :-))
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
29. 11. 2016 v 03:23On-line I8051  (53/184/97)
Betonica - a bitva o hrnce a postel a televizi .. :-))
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload