Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

10 let registrovaného partnerství: Svazky uzavírají známé gay osobnosti a padají i rekordy

1. 7. 2006 po čtrnáctileté snaze gay a lesbického hnutí v České republice vstoupil v platnost zákon o registrovaném partnerství. Za toto období se Sdružení organizací homosexuálních občanů (SOHO) v ČR, později Gay iniciativa v ČR podílela na prosazení sedmi návrhů zákona, které by řešily svazky stejnopohlavních dvojic – tři vládní a čtyři poslanecké.

Prvním politikem, který veřejně podpořil už v roce 1995 ideu registrovaného partnerství a práv gay a lesbické menšiny, byl předseda ČSSD Miloš Zeman. Krátce poté první návrh zamítla vláda Václava Klause.

Podařilo se to až za vlády ČSSD pod vedením Jiřího Paroubka za podpory ČSSD, KSČM a Unie svobody-DEU (v Senátu také části ODS, SNK, Klubu otevřené demokracie, tří nezařazených a jednoho lidoveckého senátora Milana Špačka), a to přes hlasitý nesouhlas a veto tehdejšího prezidenta Klause.

V poledne 1. července 2006 vstoupili do partnerství jako první v ČR v obřadní síni magistrátu v Ostravě kuchař Pepa a železničář Karel. Matrikářka Jana Stančíková si při oficiální řeči neodpustila slova nadšení: „Už je to tady!“. Prvními ženami byly opět v moravskoslezské metropoli prodavačka Štěpánka a pekařka Vendulka.

3. července 2006 pak uzavřeli na hradě Karlštejn registrované partnerství po 20 letech svého vztahu zpěvák Pavel Vítek a manažer Janis Sidovský.

Během prvního měsíce využilo možnost vstoupit do partnerství 49 gay a lesbických párů a za celé druhé pololetí 2006 to bylo 235.

Exkluzivní svědectví: 10 let registrovaného partnerství. Jak to tenkrát doopravdy bylo?

Janis Sidovský a Pavel Vítek říkají, že být „teplej“ je docela fajn

Známé osobnosti

Ze známých osobností se v následujících letech zaregistrovali také např. moderátor Aleš Cibulka a herec Michal Jagelka, herec Marcel Vašinka a režisér Miroslav Walter, herec a režisér Lumír Olšovský a dramaturg Pavel Bár, tanečník Yemi A.D. a designér Jaromír Smetana.

Za deset let registrované partnerství zaznamenalo celkem 2 322 dvojic, z toho 1 525 mužských a 797 ženských

Zaniklá partnerství

Nejméně v 333 případech už partnerství zaniklo rozhodnutím soudu (kraj Liberecký a Praha poslední roky tento údaj neeviduje, ale podle odhadu toto číslo nepřesahuje 350). I po desetileté praxi je evidentní, že počet ukončených partnerství je znatelně menší, než je tomu u manželství!

Důvod, proč je zájem u žen o registraci menší, je prozaický – leseb je méně než gayů. Sociolog Zdeněk Sloboda k tomu dodává, že ženy mají o partnerství menší zájem také proto, že neřeší rodinnou problematiku.

Gay a lesbická komunita se projevila také jako velmi kosmopolitní, neboť u 294 párů byl jedním z partnerů cizinec. Nejčastěji samozřejmě ze Slovenska, ale i z mnoha dalších zemí doslova po celém světě.

Mezi nimi nechybí např. homosexualitě nepřející země jako je Rusko, Bělorusko, Polsko, Arménie, Moldavsko, Ukrajina, Ázerbájdžán, Kazachstán, Turecko, Peru, dokonce země, kde je trestná, jako je Alžírsko, Sýrie, Malajsie, Palestina, Trinidad a Tobago, Indie, Uzbekistán. Ale pak i exotické země jako Bolívie, Kolumbie, Brazílie, Argentina, Dominikánská republika, Tchaj-wan, Filipíny, Izrael, Kuba, Japonsko, Čína, Venezuela atd.

Rekord

Nečekaný dárek ke svému jubileu ovšem partnerství dostalo právě nyní. První pololetí 2016 lze bezesporu označit za rekordní. Nepřekonalo sice počet registrací z druhé půlky 2006, kdy se projevil zájem párů, které na tuto šanci čekaly roky. Data od následujícího roku už lze považovat za ustálená a právě 2. pololetí roku 2007 drželo dosavadní rekord 143 nových partnerství. Od roku 2012 dochází k postupnému růstu. Letos jich už bylo 148 (86 mužských a 62 ženských). Došlo i k meziročnímu nárůstu o 36 registrací navíc. Nutno dodat, že u manželství došlo letos meziročně naopak k poklesu. Jednoznačně rok 2016 drží rekord v prvních pololetích, kdy je stabilně zájem ze strany gayů a leseb o registraci menší. Doposud vedl tuto statistiku první půlrok 2014 se 116.

Registrované partnerství lze uzavřít na 14 pověřených matrikách podle krajů, manželství ve všech 1 282 matričních úřadech. Což je podle Veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové jen jeden z rozdílů v podmínkách uzavírání partnerství a manželství, které vyplývají přímo ze zákona.

Rozdílné podmínky

Navíc ve dvou krajích jsou vybírány rozdílné poplatky při vstupu do manželství a při vstupu do registrovaného partnerství. Ve dvou krajích navíc musí partneři volit z předem stanovených dní, které není možné změnit. 

Nyní se podle vedoucího oddělení rovného zacházení Petra Poláka zaměří ombudsmanka pozornost na postoj zaměstnavatelů k poskytování pracovního volna a náhrady mzdy při uzavírání partnerství.

Ústavní soud na naší straně

Zákon byl již osmkrát novelizován, poslední zásah do něj udělal Ústavní soud, který 28. června 2016 zrušil jako protiústavní ustanovení: „Trvající partnerství brání tomu, aby se některý z partnerů stal osvojitelem dítěte.“

Vyhráli jsme! Ústavní soud rozhodl: Zákaz adopce registrovanému gayi je protiústavní

Titulní foto: © Depositphotos.com/lisafx

Autor článku je bývalý gay aktivista (Nadace Sokrates, SOHO v ČR, Gay iniciativa v ČR) a oficiální správce statistiky o registrovaném partnerství v České republice.
Onload

1 názor ke článku

09. 11. 2020 v 23:49Off-line Iberit  (43/186/100)
Aspoň je vidět,že d***lní č***k a gay Klaus kecal jako když kráva sere do louže. Ostatně Paroubek trefil do černého,že Klaus je tragický omyl. Registrované partnerství dodnes nijak nikomu neublížilo.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload

Podívej se na další – ODS:

Podívej se na další – Politika:

Podívej se na další – ČSSD:

Podívej se na další – Gay manželství a registrované partnerství:

Podívej se na další – KSČM:

Mohlo by tě zajímat:

Nejnovější články:

OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload