Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Už víme, proč roste počet osob infikovaných HIV/AIDS: 82 % Čechů se této zákeřné nemoci nebojí!

Většina populace (68 %) si myslí, že nemoc AIDS je problém, z toho 28 % ji charakterizuje „rozhodně jako problém“ a 40 % „spíše jako problém“. Menšinový podíl populace (23 %) má názor opačný, 19 % respondentů volí odpověď „spíše není problém“ a 4 % „rozhodně není problém“.

Otázka měřící vnímání problematiky onemocnění AIDS byla naposledy položena v roce 2014. Jak je patrné z grafu, od roku 2014 o 5 procentních bodů poklesl podíl respondentů, kteří si myslí, že onemocnění AIDS je problém. Opačně, od roku 2014 o 5 procentních bodů vzrostl podíl respondentů, kteří o onemocnění AIDS jako o problému neuvažují. Zbylé hodnoty zůstaly v zásadě nezměněny. Toto zjištění je překvapivé vzhledem k současné intenzitě mediální pozornosti věnované nárůstu počtu nakažených touto nemocí.

Podrobnější analýza ukazuje, že názor na AIDS je téměř shodný napříč populací, alespoň z hlediska základních demografických znaků. Rozdíly mezi jednotlivými vzdělanostními skupinami jsou zanedbatelné, stejně tak mezi skupinami věkovými. Muži a ženy odpovídají na tuto otázku totožně.

Věnují se instituce České republiky dostatečně onemocnění AIDS?

Názor na to, jak se příslušné instituce v České republice zabývají onemocněním AIDS, je ovlivněn dosaženým vzděláním respondenta a vnímáním problematiky onemocnění AIDS obecně. Se zvyšujícím se vzděláním narůstá podíl respondentů, kteří zvolili odpověď „nedostatečně“.

U lidí se základním vzděláním je to v desetině případů, u lidí s vysokoškolským vzděláním u čtvrtiny. Podobně, čím více lidé vidí onemocnění AIDS jako problém, tím častěji se rozhodují pro odpověď „nedostatečně“. Muži a ženy se ve svých názorech neliší.

Nedávno nová hlavní hygienička Gottvaldová oznámila, že se chce více zaměřit na boj proti HIV/AIDS, což je bezesporu dobrá zpráva.

Bojíte se onemocnění AIDS?

Pouze 15 % respondentů se nakažení nemocí AIDS obává, z toho 4 % se „rozhodně obávají“ a 11 % se „spíše obává“. Převážná většina dotázaných, 82 %, se nakažení nemocí AIDS neobává, z toho 34 % se „spíše neobává“ a 48 % se „rozhodně neobává“. 3 % respondentů na otázku nedokázala odpovědět a zvolila odpověď „nevím“.

Poprvé byla otázka na obavu z onemocnění AIDS položena v roce 2011. Od té doby se významně nezměnil podíl lidí, kteří se onemocnění AIDS „rozhodně obávají“ nebo „spíše obávají“.

Na druhou stranu, podíl lidí, kteří se onemocnění AIDS „rozhodně neobávají“, je od roku 2011 nejvíce, od posledního měření z června 2014 jich o 4 procentní body přibylo.  Opačně, podíl lidí, kteří se onemocnění AIDS „spíše neobávají“, je od počátku měření v roce 2011 nejméně a jejich podíl za poslední 2 roky o 5 procentních bodů poklesl.

Starší se nebojí

Vícerozměrná analýza prozrazuje, že nakažení AIDS se obávají především mladí lidé ve věku 15 – 29 let. Po dosažení věkově hranice 30 let se tento trend otáčí a kontinuálně se zvyšuje podíl lidí, kteří se nakažení nemocí AIDS neobávají.

Tento výsledek může být způsoben především životním stylem jednotlivých věkových skupin. Zatímco starší lidé často žijí v manželském svazku a mají pouze jednoho sexuálního partnera, u mladých lidí je střídání sexuálních partnerů častější. Další analýza tuto domněnku do jisté míry potvrzuje.

51 % respondentů žijících s partnerem tvrdí, že obavu z nakažení nemocí AIDS „rozhodně nemá“. Podíl lidí nežijících s partnerem, kteří tvrdí stejnou věc, je o více jak 10 procentních bodů menší. Mezi ženatými a vdanými zvolilo odpověď „rozhodně se neobávám“ 56 % respondentů, u lidí svobodných se k ní přiklonilo 28 % dotázaných.

Pakliže respondent deklaruje, že onemocnění AIDS v současnosti „rozhodně není problém“, často také volí odpověď, že obavy z onemocnění AIDS „rozhodně nemá“ (76 % respondentů). Opačně, pokud respondent deklaruje, že onemocnění AIDS je v současnosti „rozhodně“ nebo „spíše“ problém, podstatně méně volí odpověď, že obavy z onemocnění AIDS „rozhodně nemá“ (přibližně dvě pětiny respondentů). Pohlaví ani vzdělání obavy z nakažení nemocí AIDS neovlivňují.

Češi přestávají vidět AIDS jako problém

Obecně se zdá, že česká společnost, oproti poslednímu měření v roce 2014, vnímá onemocnění AIDS méně jako problém. Ať už z pohledu obecného, institucionálního či vlastních obav z nakažení.

Vzhledem k tomu, že počet nakažených nemocí AIDS v České republice dlouhodobě rok od roku přibývá, je tento trend vcelku překvapivý. Pokud se ovšem na problematiku podíváme zrcadlově, vše se jeví smysluplněji.

Nárůst počtu nakažených může být důsledkem nepozornosti vůči varování médií a snižujícího se pocitu ohrožení onemocněním AIDS. Toto vysvětlení je ovšem jedno z mnoha možných a k jeho přijmutí (stejně jako k přijmutí dalších vysvětlení v této zprávě) bude potřeba podrobnější výzkum.

Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, pokládalo otázky ve dnech 3.–20. června 2016 lidem starším 15 let. Počet dotázaných: 1 005. Počet tazatelů: 209.

Počet osob infikovaných HIV/AIDS nadále roste. Preventivní opatření selhávají a lék stále neexistuje

Novou hlavní hygieničkou je Gottvaldová, zaměří se na boj proti HIV/AIDS

Apple: Madonna podpořila projekt Apps For RED, který bojuje proti AIDS

Nechráněný sex? Horší než sebevražda! Varuje Art for Life

Bezpečný sex: 8 rad, jak se nenakazit HIV

Titulní foto: © Depositphotos.com/RodSavely

Onload

7 názorů ke článku

02. 08. 2016 v 15:40Off-line Misanek007  (24/-/-)
nechtel bych to
02. 08. 2016 v 16:48Off-line Igy  (38/173/81)
Článek trochu o ničem, teda hlavně titulek. U takovýchto průzkumů mi přijde rozdíl pár procent v rámci chyby - momentální společenská i osobní nálada, prostě chybovost.
A i pokud bych to bral vážně, tak první graf ukazuje spíš na period**ké střídání po pár letech, asi podle toho, jak se zrovna dostanou k různám neziskovkám peníze a oni vyrazí na osvětu. A i když teď jsme v tom útlumu, kde to za problém považuje o pár procent méně než před dvěma lety, pořád je to víc než před pěti lety, ne? Takže dobré.
BTW když už jste do toho tahali věk, mohl u toho být i přehled v kolika je nejvíc přírůstků. Myslím, že v nějakém tom posledním to bylo právě po třicítce, když se přestávají být a přestávají to považovat za problém, poměrně dost.
02. 08. 2016 v 20:08Off-line J.A.B  (103/187/78)
Lidi jsou hovada.. Opravdu, tento stát je složen z i*****lů.. Vlastně celý svět :) Aspoň se jich takto zbavíme..
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
02. 08. 2016 v 22:20Off-line Haru  (26/-/-)
Název je dost zavádějící.. Já se nakažením HIV také neobávám, ne snad proto, že bych to brala na lehkou váhu, ale proto, že nejsem, a zatím ani nehodlám být sexuálně aktivní. A když už by k nějakému styku mělo dojít, budu pochopitelně trvat na ochraně. Takže to, že se 82% obyvatel neobává nakažení nemusí nutně znamenat, že jsou ti lidé lehkomyslní, ale třebas právě to, že nejsou promiskuitní a příliš důvěřiví ;)
03. 08. 2016 v 14:50Off-line Notysek  (52/183/72)
Také si myslím že takto položené výzkumy nic neříkají o rizikovosti chování...
03. 08. 2016 v 16:19Off-line Daanoo1  (29/-/-)
Každý by mal ísť na testy keď idú do vzťahu ale aj tak nemáte istotu či vás partner nepodvádza.
04. 08. 2016 v 14:38Off-line Vasek698  (25/-/-)
Ale viete prd, kefalín :D
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload