Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Divadelní představení o Alanu Turingovi, který zachránil svět a přesto ho odsoudili za homosexualitu

Rozverná jevištní féerie „Přísně tajné: Hrubá nemravnost aneb Jak Alan zachránil svět a narostly mu kozy“ pro tři herce volně vychází z pozoruhodného a dojemného života geniálního britského matematika, logika, kryptoanalytika a gaye Alana Mathisona Turinga (23. června 1912 - 7. června 1954), který je považovaný za jednoho ze zakladatelů moderní informatiky.

Ve třicátých letech 20. století vytvořil první matematický model „počítacího stroje“, za druhé světové války rozhodujícím způsobem přispěl k prolomení německého kódu Enigma a tím i k porážce wehrmachtu a později se podílel na sestrojení prvních moderních počítačů.

Zabýval se také umělou inteligencí a chováním živých organismů – mnohé jeho objevy a teorie byly ve své době revoluční a dodnes se těší značnému respektu.

Byl ale také homosexuál, a provozování homosexuálního styku bylo v Anglii až do šedesátých let klasifikováno jako trestný čin...

Upozornění pro diváky – v inscenaci se poskytují odvážnější intimní scény a používá se i ostřejší slovník. Vše je však logicky vázáno na vyprávěný příběh.

Divadelní inscenaci můžete zhlédnout v divadle Pod Palmovkou.

Velká Británie schválila Turingův zákon, který omilostňuje až sto tisíc homosexuálů

Titulní foto: podpalmovkou.cz

Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload