Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Duben je Měsícem queer historie. Prahu a Brno čeká řada „teplých akcí“

Společnost pro queer paměť ve spolupráci se spolky Trans*parent, Proud a Charlie připravila na duben sérii akcí týkající se minulosti LGBTQIA lidí (= Lesbian, Gay, Bisexual, Transsexual, Queer, Intersex, Asexual). Cílem osmi aktivit je představit paletu historických i uměleckých pohledů na minulost a to prostřednictvím zajímavých přednášek, filmových projektů, vycházek nebo diskuzí.

„Měsíce queer historie jsou v některých zemích již klasickou součástí veřejného LGBTQIA života. V České republice však pořádáme teprve třetí ročník. Tentokrát se koná šest akcí v Praze a dvě v Brně,“ říká Marie Barešová, předsedkyně Společnosti pro queer paměť.

Volba na duben padla symbolicky. V dubnu roku 1931 totiž vyšlo první číslo časopisu Hlas sexuální menšiny. „Chápeme jej jako symbolický mezník v pronikání LGBTQIA společenství do českého veřejného prostoru a zároveň jako ilustraci toho, že LGBTQIA historie je podstatně delší, než kam sahá paměť dnes žijících generací,“ doplňuje Barešová.

V programu Měsíce queer historie se objevují i zahraniční hosté. V pátek 7. dubna přijede do Prahy a Brna maďarská režisérka Mária Takács, autorka filmu Zatajená léta, který se týká životů maďarských žen v dobách minulého režimu. V ostatních programech bude řeč také o trans* osobách, o tradiční rodině a manželství osob stejného pohlaví nebo významu mužského prvku v sokolském cvičení.

Po stopách našich bab a dědů 2017

úterý 4. 4. 18.00 sraz Petrské námestí, Praha 1

Tradiční historicko-vlastivědná vycházka s výkladem historika Jana Seidla ve svém letošním ročníku zahajuje Měsíc queer historie. Putování povede podél hranice Starého a Nového města a dotkne se míst vážících se k nejrůznějším obdobím od konce 19. století do současnosti.

Zatajená léta (Eltitkolt évek, 2009)

pátek 7. 4. 18.30 kino Pilotů, Donská 19, Praha 10
sobota 8. 4. 17.30 kino Art, Cihlářská 19, Brno

Projekce oceňovaného dokumentárního filmu a diskuze s režisérkou a aktivistkou Máriou Takács. Ve snímku hovoří maďarské lesbické ženy o tom, jak se v dobách komunistického režimu vyrovnávaly se svou identitou.

Trans*parent: We're Still Around

úterý 11. 4. 19.00 Centrum queer paměti, Na Strži 40, Praha 4

Diskuzní přednáška mapující historii trans* osob a hnutí. Tématem bude emancipace a (ne)viditelnost jak celospolečenská, tak i v rámci LGBTQIA* komunity.

Komentovaná prohlídka výstavy Tyršův sen

čtvrtek 20. 4. 19.00 Centrum queer paměti, Na Strži 40, Praha 4

Výstava zprostředkovává queer pohled na umění Sokola kolekcí 60 pohlednic ze sbírek SPQP. Převážně mužská sociabilita spolku prodchnutá bratrskou důvěrností produkovala atraktivní výjevy, které neunikly homoerotické pozornosti.

Plukovník Redl (Redl ezredes I-II., 1985)

úterý 25. 4. 17.30 kino Ponrepo, Bartolomějská 11, Praha 1

Alfred Redl byl vysoce postavený důstojník rakousko-uherské armády, který proslul jako jeden z nejslavnějších špiónů. Napínavý a dramatický příběh agenta tajícího homosexualitu inspiroval i jednoho z nejvýraznějších maďarských režisérů Istvána Szabó. Filmová projekce s lektorským úvodem.

Co je to „tradiční rodina“

středa 26. 4. 19.00 Etnosvět, Legerova 40, Praha 2

Panelová diskuze z cyklu Pod proudem. O čem vypovídá argumentace „tradiční rodinou“ – a má takový koncept v české realitě vůbec opodstatnění? Jakým vývojem prošla v historii instituce manželství?

Po stopách našich bab a dědů v Brně

čtvrtek 27. 4. 18.30 sraz na Pekařské ul. nad schody k Leitnerově ul., Brno

Pěší historicko-vlastivědná vycházka s výkladem historika Jana Seidla, pri níž se projdeme po místech v centru města, na kterých se odehrávala historie naší komunity v posledních sto letech. Výklad bude obohacen citáty z dobových pramenů.

Titulní foto: © Depositphotos.com/stockfoto-graf

Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload