Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Registrované partnerství v Česku zažívá po 11 letech opět velký boom!

Loni slavili gayové a lesby v Česku kulaté výročí zákona o registrovaném partnerství. Dnes tento institut, který nám umožňuje si se svojí láskou říci oficiálně „ano“, byť stále s určitým omezením na rozdíl od „klasických“ svateb, vstoupil do pomyslné „puberty“, neboli oslavil 11. narozeniny. 

Graf ukazuje počet registrovaných partnerství vždy podle II. půlroku jednoho roku a I. půlroku následujícího roku – 2. pol 2006 + 1. pol 2007, 2. pol 2007 a 1. pol 2008 atd.

Když 15. 3. 2006 přehlasovala Poslanecká sněmovna nejtěsnější většinou veto tehdejšího prezidenta Václava Klause, stala se česká kotlina první postkomunistickou zemí, která umožní homosexuálům uzavřít registrované partnerství. Nejenom, že jsme předběhli Slovinsko, které nás následovalo o necelý měsíc, ale dokonce i mnohé západní země – Švýcarsko, Rakousko, Irsko a rovněž Itálii, kde v dubnu oslavilo registrované partnerství pouhý rok své existence, a to za pomoci Evropského soudu pro lidská práva.

Okamžitě po účinnosti nového zákona se úřady začaly plnit zájemci o registrované partnerství a ihned v prvním půlroce jeho existence uzavřelo registrované partnerství celkem 235 párů – z toho 177 gay a 58 lesbických.

Do prvních narozenin (1. 7. 2007) se registrovalo celkem 344 homosexuálních párů – 254 mužských a 90 ženských. Avšak v následujících obdobích začalo toto číslo spíš klesat, než stoupat, zejména u leseb, kde se počet partnerství nikdy nedostal nad 100. Na tento trend by každý mohl reagovat stereotypním zobrazením zženštilého gaye toužícího po svatbě s družičkami, konfety, rýží a bůhví čím ještě a mužatky lesby, která o něco takového rozhodně zájem nemá, ale věci se přeci jenom mají jinak!

Zákon o registrovaném partnerství měl před svým schválením dvě podoby a jenom jedna byla průchozí, a to ta se zákazem adopcí pro registrované. Přestože si svobodný homosexuál mohl bez problémů adoptovat dítě, tak vstup do partnerství mu v tom bránil. Nelze se tedy určitě divit tomu, že se zejména homosexuální ženy registrovat nechtěly, když si uvědomovaly s tím související ztrátu možnosti poskytnout opuštěným dětem domov a zázemí. Dokonce i u gayů jsme mohli vypozorovat, že na rozdíl od počátečního zájmu se také přestávali sezdávat, leč počet registrovaných gayů nikdy neklesl pod 100.

Registrované partnerství jako takové bylo vůči adopcím v tomto směru otevřeně nepřátelské. Ti, kteří se chtěli registrovat, museli velmi pečlivě zvážit, zda se někdy budou chtít stát adoptivním rodičem, a proto někteří žili raději na psí knížku.

Po 10. letech náhlá změna! Proč? Ústavní soud zasahuje!

Na přelomu 2. pololetí 2015 a 1. pololetí 2016 však dochází k ohromné změně! Lesbická partnerství za tuto dobu konečně překračují stovku – 116. Očekávalo se, že Ústavní soud totiž v červnu 2016 s velkou pravděpodobností zruší zákaz adopcí registrovanými lidmi. Jak již bylo uvedeno, tak jedině zákon s neústavním zákazem byl průchozí. Vědělo se, že je to jenom otázka času, kdy se najde někdo, kdo má čas a chuť se tohoto procesu zúčastnit.

Ústavní soud pak skutečně loni v červnu zákaz adopcí zrušil a uvolnil tak registrovaným gayům a lesbám cestu k adopcím! Stále jsme však značně omezováni v oblasti rodičovství, protože adoptovat může jenom jeden z páru, ale ne oba. Partner biologického nebo adoptivního rodiče tak nemá ke svému „vyregistrovanému“ neboli nevlastnímu dítěti žádná práva a povinnosti, vyjma jediné povinnosti, tedy podílet se na jeho výchově.

Tuto diskriminaci se pokusila ošetřit skupina zákonodárců napříč celým politickým spektrem, vyjma KDU-ČSL, ale neúspěšně. Jeho autorka paní poslankyně Radka Maxová za ANO však slíbila, že v případě, že znovu obhájí mandát, bude příslušnou změnu prosazovat.

V 11. roce tak zažilo registrované partnerství nový boom! V období od 1. 7. 2016 do 1. 7. 2017 se registrovalo celkem 325 párů, z toho 191 gay a 134 lesbických. Gay svatby se tak začínají znovu přibližovat počtu z prvního roku a lesbické tak konečně překonaly hranici 100.

Manželství jako lék?

Od dubna letošního roku běží v České republice kampaň za manželství pro všechny s názvem „Jsme fér“, jejíž součástí je i promítání dokumentárního filmu „Freedom to Marry“ o dlouhé a náročné cestě k legalizaci stejnopohlavního manželství v USA. Nejen v Praze, ale i v Liberci, Ostravě, Brně a dalších městech je přístupná příslušná petice, která už nasbírala přes 3 000 podpisů.

I vy, pokud jste tak ještě neučinili, můžete podpořit tuto petici nejen během příštího týdenního festivalu Prague Pride, ale i zářijového Pilsen Pride a dalších.

Nejen v Evropě, ale i ve světě začal tento rok úspěšně. Začalo to na Dálném východě, kde tchajwanský Ústavní soud prohlásil, že upírat gayům a lesbám právo na sňatek je neústavní. Tamní zákonodárci teď mají dva roky na to, aby přijali příslušný zákon. Poté se přidalo i Německo a Malta.

V Německu budou homosexuálové moci uzavřít první manželství od 1. 10. 2017. I na Maltě už prošel zákon celým legislativním procesem, včetně podpisu prezidentky, ale ještě se čeká na den jeho účinnosti, který vyhlásí ministryně rovnosti Helena Dalli.

Další zemí, která by ještě v tomto roce mohla uzákonit sňatky párů stejného pohlaví, je Chile, kde se jedná o předvolební slib socialistické prezidentky Michelle Bacheletové.

Milda Šlehofer: Manželství pro všechny. Německo jásá, Česko podřimuje

Přelomový krok: Český Ústavní soud uznal rodičovství dvou gayů

Přelomový krok: Český Ústavní soud uznal rodičovství dvou gayů

Titulní foto: © Depositphotos.com/Syda_Productions

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload