Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Pre-expoziční profylaxe je nová ochrana před HIV. Co si o ní myslíte?

PrEP je zkratka pro pre-expoziční profylaxi, novou formu ochrany před HIV. Být na PrEP znamená užívat lék, díky kterému zůstanete negativní bez ohledu na to, s kým spíte. Strach z HIV se vás už týkat nemusí. PrEP se musí užívat pravidelně; v tom případě poskytuje vysokou míru ochrany před HIV.

Pro koho je pre-expoziční profylaxe určená?

V Česku zejména pro nás, pro gaye. Nepoužíváme sice kondom méně než většinová populace, ale hrozí nám vyšší riziko nákazy. Při nechráněném análním sexu existuje až 20× větší nebezpečí přenosu HIV než při heterosexuálním, vaginálním styku. Výrazně vyšší je i pravděpodobnost, že skončíme v posteli s někým, komu sice test kdysi vyšel negativně, jen se od té doby stihl nakazit a neví to.

Nejvíc lidí dnes chytí HIV od těch, kteří o své pozitivitě ještě nevědí, neberou léky a jsou proto vysoce infekční. PrEP by měl zvážit každý, komu se nedaří při náhodném pohlavním styku vždy použít kondom.

Nákaza HIV hrozí v nejvyšší míře těm, kteří:

  • Měli v průběhu půl roku pohlavní styk se dvěma či více neznámými partnery a nepoužili kondom,
  • během roku prodělali jakoukoli pohlavní nemoc,
  • užívají při sexu drogy (chemsex).

Pokud jste HIV negativní a spadáš do jakékoli z těchto skupin, moc s nasazením PrEP neváhejte.

Kde PrEP dostanete?

PrEP si zatím budeš muset zaplatit. Na rozdíl od některých vyspělejších zemí totiž v Česku ještě není hrazen z veřejných prostředků. PrEP je určen pro HIV negativní a je pouze na lékařský předpis. Víc informací na zde.

Vyplňte dotazník

ČSAP zajímá názor gayů na re-expoziční profylaxi, vyplňte proto tento krátký dotazník.

Lékař Ladislav Machala: Lidé se už HIV nebojí. Syfilis mají nejčastěji mladí gayové s HIV infekcí

Titulní foto: © Depositphotos.com/belchonock

Autorem článku je Česká společnost AIDS pomoc, z. s., která vybudovala Dům světla. Nabízí praktickou pomoc HIV pozitivních občanům a bezplatné anonymní testování na HIV.
Onload

11 názorů ke článku

08. 08. 2017 v 18:38Off-line Vlado2  (61/180/80)
Držím se za hlavu, čtu už po několikáté výše uvedený článek a nevěřím svým očím. Stále mi nějak rozum nebere, že budu-li žrát jakési pilule, tak klidně můžeme zahodit prezervativy a budeme trvale zdraví - jak rybičky! To je fantastické! Ode dneška mohu konečně š***t jak to zviřátko! Už nikdy nebudu muset chodit na testy!
Jen nevím, jestli mi díky této informaci neupadne brabeček kvůli kapavce, nebo se mi trošičku nepochroumá mozeček zasažený syfilis.
Snažně vás prosím - zastřelte autora této "informace"!
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
08. 08. 2017 v 18:50Off-line MrAlex  (28/165/57)
Chcete vědět jak se nenakazíte? Přestaňte m***t s kde kým a je to. Sice pro mnohé to bude těžké ale...
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
08. 08. 2017 v 19:50Off-line Vasek698  (25/-/-)
Já vám nevím. Jsme opravdu taková prasata, nebo nám to do hlavy jenom vtlouká tenhle web?
Já si už z těch článků přijdu, že všichni chodíme po ložnicích jeden za druhým a nikdy nepoužíváme gumu. :D
To je HIV tamhle, HIV tam.. Člověk se zdravým rozumem o takových kravinách nepotřebuje nonstop číst a přemýšlet.
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
09. 08. 2017 v 10:29Off-line RobertH  (51/-/-)
Zrovna začal Prague Pride o toleranci a respektu a Vlado2 by střílel (a zdá se, že nejen obrazně) do vlastních řad? Ale no tak, pánové... Pokud jste si článek přečetli pořádně, nenabádá k odhazování kondomů. Kdo ale tvrdí, že kondomy spasí lidstvo, je naivní a moc si toho o prevenci pohlavně přenosných nemocí nepřečetl. Každý z nás někdy v životě kondom nepoužil (kdo tvrdí opak je buď sexuální poustevník, nebo kecá... B je správně). K tomu, aby se gay (obzvlášť v Praze) nakazil HIV, nemusí být ani promiskukitní, ani prase. Divili byste se, kolik lidí se nakazí od svého přítele, při jednorázovém úletu nebo zrovna při té jedné jediné chvíli kondom nebyl po ruce. Sex je normální, zdravá věc - jestli ho někdo provozuje jen se svým partnerem nebo s pěti dalšími je každého věc. Pokud má někdo problémy s pravidelným užíváním kondomu a rozhodne se pro PrEP, má moje sympatie, protože si evidentně uvědomuje zdravotní riziko a chce se chránit. A tak to má být.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
09. 08. 2017 v 12:05Off-line Colombo  (102/192/90)
Teď už zodpovědnost dostane na p***l definitivně...
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
09. 08. 2017 v 13:02Off-line Vlado2  (61/180/80)
RoberteH, tak jsem si přečetl i text, na který je v závěru článku odkazováno. Je tam mj. "... PrEP by měl zvážit každý, komu se nedaří při náhodném pohlavním styku vždy použít kondom..." Dokud takové jedince nebudeme nazývat nezodpovědnými promiskuitními prasaty a ještě se pro ně budeme dožadovat jakéhosi "respektu" tak to i s tou tolerancí půjde rychle s kopce.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
09. 08. 2017 v 13:12Off-line Colombo  (102/192/90)
A doufejme, že tento lék bude zpoplatněn navždy.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
09. 08. 2017 v 13:26Off-line RobertH  (51/-/-)
Vlado2 - důvodů, proč se lidem nedaří používat vždy kondom jsou desítky. Někdo se bojí přijít o partnera, někdo má s kondomem problém s erekcí, jiný má problém se sebedůvěrou, jiného v mládí někdo zneužil, někdo kondom důsledně používá než si dá pátou skeničku vína... byl bych opatrný s nálepkováním "nezdopovědný", "promiskuitní" a pod. Spousta žen bere hormonální antikoncepci proto, aby měly pod situaci pod kontrolou a nespoléhaly jen na svého mužského partnera. U gaye, který má rád pasivní anální sex je to dost podobné... Je špatné a nebezpečné dávát HIV do spojitosti pouze s promiskuitou - spoustě lidí přijde, že se jich HIV netýká, protože chlapy jak ponožky nestřídají. Přitom za vysoké riziko nákazy se dnes běžně považují už i dva styky bez kondomu za poslední rok. V Londýně loni poklesl počet nákaz HIV o 40% poté, co se začala ve větší míře používat PrEP, počet ostatních pohlavních nemocí přitom nevzrostl (tzn. lidi nepřestali hromadě zahazovat kondomy, jen jsou více chráněni). U nás každoročně počet HIV případů roste o 10-15%...

MD1991 - na tom webu je chybná informace, PrEP je sice stále velmi drahý (6-8 tis. Kč) a souhlasím, že za těchto podmínek se nestane dobrým doplňkem k dalším nástrojům prevence. Gay komunita by měla aktivně tlačit stát k tomu, aby zajistil cenově dostupnou PrEP i v Česku. Když to jde ve Skotsku, Anglii, Francii, Belgii, Norsku a řadě dalších zemí kde dostanete PrEP zadarmo nebo s minimálním doplatkem (mimo jiné i v USA, kde PrEP proplácí soukromé zdravotní pojišťovny(!), proč asi), proč by to nemělo jít u nás.

Jsem rád, že se kolem PrEP začíná i tady diskutovat :)
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
09. 08. 2017 v 15:32Off-line I8051  (53/184/97)
A uz cekam to tema "Jak mam ziskat PrEP, kdyz je pouze na lekazrsky predpis a ja jsem anonymni prizdisrac a bojim se k doktorovi" :-))
09. 08. 2017 v 22:28Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Tohle je opravdu článek od ČSAP? Nějak se mi tomu nechce věřit...
PrEP není nová ochrana, běžně se ve vyspělých zemích používá už docela dlouho. U nás není známá, protože ji nehradí pojišťovny.
Místo obecných omletých frázích o tom, jak chytit HIV, bych tu čekal více informací právě o aplikaci PrEP - kdy se nasazuje, jaké jsou vedlejší účinky, jak často se dá použít, kde se dostane, apod.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 08. 2017 v 11:55Off-line Igy  (38/173/81)
ThomPrag - tak jsi to mohl doplnit ty, když to tak víš :))

Já bych doplnil, že "lék, díky kterému zůstanete negativní" je blbost, protože účinnost se uvádí cca 80-90%. A doporučuje se používat kondom i když berete PrEP, právě proto, že PrEP i kondom není stoprocentní.
Nasazuje se hlavně, pokud máte pozitivního partnera. A užívá se denně, ale byly nějaké studie, že významně snižuje riziko nákazy i když se vezme jednorázově přímo před sexem.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload