Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Chile možná umožní homosexuálním párům uzavírat manželství a adoptovat děti

Chilská prezidentka Michelle Bacheletová 28. srpna předložila Kongresu návrh zákona, který by umožnil párům stejného pohlaví uzavírat sňatky. Příslušná legislativa, která je jednou z reforem prosazovaných v této poměrně konzervativní jihoamerické zemi, zrovnoprávní homosexuální páry i v oblasti rodičovství.

Stejnopohlavní manželství je jedním z předvolebních slibů výše zmíněné prezidentky, který má výrazným způsobem změnit charakter státu. Další prosazovanou změnou je například liberalizace přísných potratových zákonů, které vůbec nepřipouštějí umělé ukončení těhotenství, a to ani v případě ohrožení života matky.

Registrované partnerství jako v České republice

Od 22. října 2015 získaly homosexuální páry možnost uzavřít registrované partnerství, které jim garantuje určitá práva a povinnosti vyplývající z manželství – dědictví, společný majetek a vzájemné zastupování. Přestože si podle chilských zákonů mohou jednotlivci bez ohledu na sexuální orientaci nebo rodinný stav individuálně osvojovat děti, nepřipouští zároveň tamní legislativa společnou adopci dětí registrovanými páry stejného pohlaví, ani přisvojení biologického dítěte druhého z partnerů, podobně jako v případě České republiky.

Adopce dítěte do registrovaného partnerství je tedy přípustná, ale pouze jeden z páru se může stát adoptivním rodičem. Druhý partner je pro dítě cizí osobou s velmi limitovanými právy a povinnostmi, obdobně jako v České republice, kde se nestihla projednat příslušná novela zákona o registrovaném partnerství, která by toto vyřešila.

Utlačování homosexuálů

Homosexuálové byli v Chile za Augusta Pinocheta terčem perzekucí a represí, podobně jako za vojenské diktatury v sousední Argentině. Teprve v roce 1998 byl dekriminalizován stejnopohlavní sexuální styk, ale s nerovným legálním věkem způsobilosti k pohlavnímu styku pro homosexuály a heterosexuály. U nás byl pohlavní styk mezi lidmi stejného pohlaví dekriminalizován v roce 1961, rovněž s nesjednoceným věkem způsobilosti (ke sjednocení došlo až v roce 1990).

Odpor církví i zákonodárců

Kampaň za registrované partnerství byla v Chile zahájena již před roce 2006, kdy ji podpořili oba prezidentští kandidáti Michelle Bacheletová a Sebastian Piñera. Samotné registrované partnerství se setkalo s odporem ze strany církví a i některých zákonodárců, kteří opakovaně předkládali návrh ústavního zákona, který by manželství definoval jako svazek muže a ženy.

Za první administrativy Michelle Bacheletové se zákon nestihl projednat. Za Piñera se o příslušném návrhu taktéž nestihlo hlasovat navzdory tomu, že se jednalo o prezidentský návrh, který má přednost před všemi návrhy. Teprve až za druhé administrativy Michelle Bacheletové návrh zákona o registrovaném partnerství prošel po dlouhodobých a strastiplných politických vyjednáváních celým legislativním procesem.

Možnosti registrovaného partnerství využilo hned druhý den poté, co se stalo legálním, 1 600 párů. Toto vysoké číslo lze připisovat dlouhému čekání na tuto možnost, podobně jako v České republice.

Přestože bylo registrované partnerství zpočátku vnímáno jako významný a důležitý krok, začaly se pomalu ozývat hlasy, že není dostačující.

Stejnopohlavní manželství

Zástupci místní LGBT organizace MOVILH proto zahájili kampaň za stejnopohlavní manželství, jehož se snažili již zpočátku docílit soudní cestou, kdy se neváhali odvolat až na půdu Meziamerického soudu pro lidská práva. Po druhé inauguraci prezidentky Bacheletové, která stejnopohlavní manželství, ve své kampani podpořila, se rozhodli žalobu stáhnout s tím, že se pokusí o smírčí dohodu.

Přestože nová vláda několikrát za sebou avizovala, že odpírat párům stejného pohlaví právo na sňatek je porušováním lidských práv, samotnému řešení této otázky se dlouhodobě vyhýbala.

Nicméně prezidentka na půdě Valného shromáždění OSN potvrdila, že by stejnopohlavní manželství mohlo být legalizováno už v 1. pololetí 2017. Později v červnu 2017 uvedla, že až ve 2. pololetí. Na konci srpna 2017 se pak její vlastní návrh skutečně dostal do Kongresu, kde bude muset projít oběma komorami Poslaneckou sněmovnou a Senátem. Pokud se tak stane, bude Chile 5. jihoamerickou a 25. zemí na světě, která umožňuje gayům a lesbám uzavřít manželství. 

První zemí Jižní Ameriky, která toto umožnila, byla v roce 2010 Argentina, následovaná v roce 2013 Brazílií, Uruguayí a v roce 2016 Kolumbií. Ekvádor v roce 2009 umožnil homosexuálním párům uzavírat registrované partnerství navzdory faktu, že stejnopohlavní manželství ekvádorská ústava nepřipouští.

Nicolas má dva tatínky

Téma homoparentality je v Chile taktéž ožehavé. V roce 2014 publikovala organizace MOVILH knížku s názvem „Nicolas má dva tatínky“, která je běžnou součástí dětské literatury ve všech státních mateřinkách, a která dětským čtenářům nastiňuje život dítěte vychovávaného dvěma otci.

Titulní foto: © Depositphotos.com/william87

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

1 názor ke článku

01. 09. 2017 v 18:34Off-line LasagnaDelRey  (22/176/82)
Chci bydlet v Chile.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload