Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Australané budou hlasovat o rovném manželství. Jak to dopadne?

Od dnešního dne do 25. 9. 2017 začnou být Australanům doručovány hlasovací lístky s následující otázkou „Měl by být přijat zákon umožňující párům stejného pohlaví uzavřít sňatek?“ Austrálie se tak po Irsku může stát druhou zemí na světě, kde legalizaci manželství osob stejného pohlaví nepodpořili pouze politici, nýbrž i lidové hlasování.

Australané se v průzkumu Pew Research Center z roku 2013 zařadili společně se Španěly, Čechy, Němci a Kanaďany mezi nejvíce akceptující národy, se 79 % respondentů považujících homosexualitu za společensky přijatelnou. Přestože je Austrálie z hlediska práv LGBT komunity považována za jednu z nejvíce liberálních zemí na světě, v otázce zpřístupnění instituce manželství všem párům bez ohledu na orientaci z celosvětového hlediska zaostává.

Manželství párů stejného pohlaví je federálně zakázané

V roce 2004 přijala konzervativní vláda premiéra Johna Howarda novelu federálního zákona o manželství (Marriage Act 1961), která definuje manželství jako svazek muže a ženy s vyloučením jakýchkoli jiných alternativ. Jednalo se o určitý druh opatření proti možnosti legalizace stejnopohlavního manželství na státní a teritoriální úrovni poté, co je tou dobou uzákonil americký stát Massachusetts a následně v roce 2005 Kanada.

Federální definice manželství znemožňuje jednotlivým australským státům a teritoriím měnit jeho pojetí. Ani nadcházející vlády labouristů Kevina Rudda a Julie Gillardové neprosadily nijak výrazný posun na tomto poli.

Stejnopohlavní manželství v nemilosti soudů

Pravomoci jednotlivých států a teritorií měnit definici manželství byly předmětem dlouhých sporů mezi právními experty, což vyústilo v legalizaci sňatků osob stejného pohlaví na území Teritoria hlavního města Austrálie v roce 2013. Ty pak v prosinci téhož roku zrušil australský Nejvyšší soud pro zmiňovanou nekompatibilitu s federálním zákonem. 

Stejnopohlavní páry se musí spoléhat pouze na federální, případně místní zákony

Soužití párů stejného pohlaví upravuje federální zákon o de facto soužití, do nějž spadají homosexuální i heterosexuální páry žijící tzv. „na psí knížku“. Jejich svazky jsou subjektem pouze určitých práv a povinností vyplývajících z manželství. Rozdíly mezi manželstvím a neregistrovaným de facto soužitím se týkají majetkových práv a vzájemné vyživovací povinnosti.

Výše zmíněný federální zákon byl dříve aplikován na homosexuální páry pouze zřídka. O jeho vylepšení ve prospěch homosexuálních párů se zasloužila až vláda Kevina Rudda tím, že z něj odstranila veškerá ustanovení o párech různého pohlaví. Ta se týkala zejména těchto oblast: daně, penzijní systém, vojenské záležitosti, zdravotní pojištění, sociální služby, péče o seniory, sociálně-právní ochrana dětí, občanství a imigrace (zahraniční partner australského občana).

Kromě federálního zákona o neregistrovaném de facto soužití můžou gayové a lesby v některých státech a teritoriích uzavřít ještě registrované partnerství, občanské svazky nebo domácí partnerství.

„Manželství? Jsem pro,“ říká australský premiér Malcolm Turnbull

Současný australský premiér konzervativní Liberální strany Austrálie je myšlence stejnopohlavního manželství nakloněn a prostřednictvím vládního kabinetu chtěl vypsat závazné referendum, kde by sami Australané rozhodli, zda jeho pocity sdílí.  Jeho návrh však dvakrát za sebou zamítla horní komora federálního parlamentu, a proto se místo klasického referenda, u nějž by byla také povinná volební účast, rozhodl uskutečnit nezávazný poštovní průzkum.

Podstata průzkumu spočívá v tom, že jeho výsledky nebudou pro vládu závazné, a zůstane tak čistě v její kompetenci, zda požadavku australských voličů vyhoví, či nikoli. Od 12. 9. do 25. 9. 2017 obdrží Australané hlasovací lístky, které musí odevzdat nejpozději 7. 11. 2017. Oficiální výsledek pak bude publikován 15. 11. 2017.

„Na rozdíl od Irů, kteří se museli rychle rozhodnout za plentou, budou mít Australané dlouhý čas na rozmyšlenou. Do 7. 11. 2017 si budou moci vyslechnout a zvážit všechna pro a proti.“

Pokud se většina Australanů rozhodne podpořit stejnopohlavní manželství, pak slibuje Turnbullova vláda jeho legalizaci ještě do konce roku. Pokud do té doby schválí stejnopohlavní manželství také Chile, bude Austrálie v pořadí již 5. zemí, která letos takový zákon přijala.

Poštovní průzkum byl několikrát za sebou napaden zástupci australských LGBT organizací, včetně PFLAG (Přátelé a rodina leseb a gayů). Jejich žalobu shledal australský Nejvyšší soud neoprávněnou.  

Většina pro, ale….

Podle posledního průzkumu veřejného mínění podporuje legalizaci stejnopohlavního manželství 63 % Australanů. Jak ale budou skutečně hlasovat, nelze s jistotou předvídat, neboť jinak můžou odpovídat v průzkumech, a jinak v anonymní anketě.

„Po Brexitu a zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem nelze situaci v Austrálii považovat za stoprocentně jistou.“

O stejnopohlavním manželství se v referendu rozhodovalo také v prosinci 2015 ve Slovinsku, kde se většina vyslovila proti němu.

Titulní foto: © Depositphotos.com/artofphoto

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

3 názory ke článku

12. 09. 2017 v 17:18Off-line Densiel  (26/171/66)
Jestli na to někdy dojde tak doufám, že u nás lidi hlasovat nebudou.
12. 09. 2017 v 21:33Off-line Mart1n  (22/180/67)
A co je na tom tak špatného ?? :)
13. 09. 2017 v 11:44Off-line Fermin  (29/176/63)
Taky si myslím, že u nás takové referendum nebude. Zaprvé by nás stálo moc peněz a zadruhé by k němu stejně moc lidí nepřišlo.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload