Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Přišel čas na manželství pro všechny u nás a v Rakousku?

V nadcházejících týdnech nás čekají dvě klíčové volby, které možná výrazným způsobem ovlivní dění v Evropě, a to i na poli zpřístupnění institutu manželství gay a lesbickým párům. K prvním z nich dojde 15. 10. 2017 u našich jižních sousedů a ke druhým 20. - 21. 10. 2017 u nás.

Po nedávné legalizaci sňatků pro páry stejného pohlaví v Německu, které se tak stalo první zemí střední Evropy, vyvstává otázka, která země se zařadí jako druhá. Hodně našlápnuto k tomu má Rakousko, kde na rozdíl od nás už dlouho běží iniciativa „Ehe Gleich“.

U nás běží iniciativa podobného typu „Jsme fér“ teprve krátkou chvíli, ale už se podařilo nasbírat víc než 7 000 podpisů pod petici za manželství pro všechny. Lze tedy téměř s jistotou konstatovat, že jsme momentálně jedna z mála postkomunistických zemí, která k němu má alespoň nějakým způsobem našlápnuto na rozdíl od jiných, které dosud neumožnily homosexuálním párům ani uzavírat registrované partnerství (Polsko nebo Slovensko).

Rakousko – zem plná paradoxů

Česká republika se v roce 2006 stala první postkomunistickou zemí, která umožnila homosexuálním párům uzavírat registrované partnerství.

Jako takoví jsme předběhli hodně zemí bývalého Západního bloku, mezi nimiž figurovalo i Rakousko. Tam je registrované partnerství legální až od 1. ledna 2010.

Podobně jako u nás bylo i zde registrované partnerství kompromisem mezi SPÖ, Zelení – Zelená alternativa a ÖVP, která podobně jako donedávna německá CDU/CSU blokuje veškeré snahy o legalizaci stejnopohlavního manželství. Rakouská obdoba registrovaného partnerství garantuje párům žijícím v něm rovná práva a povinnosti v pracovněprávních vztazích, imigraci, penzích, daních a občanském právu. Mezi registrovaným partnerstvím a manželstvím je 72 rozdílů, na které poukazuje Rechtskomitee Lambda – rakouská LGBT organizace.

Zmiňovaná iniciativa Ehe Gleich se v tomto volebním období usilovně snažila o legalizaci stejnopohlavního manželství, leč dosáhla pouze dvou zrovnoprávnění – možnosti registrace vztahu na obecních úřadech a regulaci rodinného jména (Familienname) namísto regulace příjmení (Nachname). 

Dále se za pomocí Štrasburku a Ústavního soudu podařilo prosadit jak možnost přiosvojení dítěte v registrovaném partnerství (2013), tak i společnou adopci dětí (2016). Rakouské soudy jsou v tomto o něco revolučnější než české, leč i naše soudy v mnohém hodně přispěly – loňské zrušení zákazu adopcí registrovanými partnery a letošní potvrzení gay rodičovství z Kalifornie.

Tak jako se u nás nepodařilo prosadit možnost přisvojení dětí v rámci registrovaného partnerství, ani v Rakousku se na rozdíl od Německa nepodařilo prosadit stejnopohlavní manželství. 

Vše závisí na volbách

To, jakým způsobem se posune ČR a Rakousko, teď závisí na výsledku nadcházejících voleb. Rakousko je v porovnání s Německem a ateistickou ČR přeci jenom trochu více homofobní. Zatímco se v letošním roce vyslovilo pro homosexuální sňatky 83 % Němců, v Rakousku jich bylo pouze 59 % a v ČR 52 %.

Zatímco u nás je téma stejnopohlavního manželství čerstvé a česká společnost se s ním bude muset ještě víc poprat a také si uvědomit, že registrované partnerství není totéž co manželství, tak pro rakouské LGBT aktivisty bude velkou výzvou boj s vlivem Římskokatolické církve a stoupajícími preferencemi krajně pravicové FPÖ.

U nás máme pouze dvě strany, které vyjádřily podporu LGBT právům ve svém programu – Piráti a Zelení. Podrobnější informace o tom, jak se jednotlivé strany a kandidáti staví k otázce manželství pro všechny a přiosvojení, najdete zde.

Nová česká kampaň chce uzákonit gay svatby: Manželství pro všechny, je to fér?

Německo schválilo sňatky homosexuálů a adopci dětí. Gratulujeme!

Milda Šlehofer: Manželství pro všechny. Německo jásá, Česko podřimuje

Titulní foto: © Depositphotos.com/pressmaster

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

2 názory ke článku

11. 10. 2017 v 11:52Off-line Mrdal  (26/-/-)
Nevíte někdo kde se dá petice za manželství pro všechny podepsat?
13. 10. 2017 v 10:29Off-line Fermin  (29/176/63)
Můžeš se sám zapojit i do sběru podpisů. Podpisy se budou dále sbírat také na Mezipatrech. http://www.jsmefer.cz/podepisu
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload