Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Žádné gay sňatky v Rumunsku! Na podzim chystá referendum o rodině, vrátí se do minulého století?

Spolu s protinožci by měli na letošní podzim rozhodovat o definici manželství také Rumuni. Na rozdíl od Austrálie se zde však neřeší to, zda manželství zpřístupnit či nezpřístupnit párům stejného pohlaví, nýbrž zda jim ho zakázat.

V pozadí konaného referenda je občanská společnost Koalice za rodinu, které se v loňském roce podařilo nasbírat 3 miliony podpisů za ústavní definici manželství jako svazku mezi „mužem a ženou“ namísto jeho stávající definice jako svazku mezi „manžely“. Nová ústavní definice by pak nepřipouštěla jakoukoli jinou definici manželství a tím pádem by bylo prakticky nemožné je legalizovat, i kdyby se v budoucnu změnilo společenské a politické klima.

Rumunskou ústavu lze podle zákonů měnit buď po souhlasu prezidenta, vlády a minimálně čtvrtiny všech zákonodárců nebo nejméně 500 tisíc volebně-schopných občanů. Jakýkoli návrh na změnu ústavy přijatý v referendu je pak pro parlament závazný a ten mu musí vyhovět.

V pozadí celé akce stojí obavy z možné budoucí legalizace stejnopohlavního manželství, protože v Rumunsku, ač se jedná o sociálně-konzervativní východoevropskou zemi s vysokým vlivem Pravoslavné církve, existují politici, kteří jsou ve vztahu k definici manželství poměrně liberální. Jedním z nich je centristický prezident Klaus Iohannis, etnický Němec, který řekl, že vzhledem ke své příslušnosti k náboženské menšině, podporuje toleranci a otevřenost ke všem odlišnostem, a že odmítá jakýkoli náboženský fanatismus. V Rumunsku také dlouho běží kampaň za legalizaci registrovaného partnerství, ale všechny návrhy byly doposud v parlamentu zamítnuty.

Iniciativa naráží na odpor lidskoprávních skupin

Rumunský parlament byl několikrát vyzýván ze strany lidskoprávních skupin k odmítnutí navržené ústavní změny. Z jejich strany mu bylo několikrát vyhrožováno stížností u orgánů Evropské unie pro porušování občanských práv a svobod. Jejich šance jsou však mizivé vzhledem k tomu, že referendum podobného typu proběhlo i v jiných členských zemích – v roce 2013 v Chorvatsku nebo v roce 2015 na Slovensku, kde se setkalo s neúspěchem kvůli nízké účasti.

Občanská aktivita Koalice za rodinu je však kritizována i z důvodu jejich snah o restriktivní potratovou a rozvodovou politiku a snah o diskriminaci neúplných rodin a nemanželských dětí.

V červnu 2016 podpořil návrh změny ústavy i rumunský ústavní soud.

Pokud se většina oprávněných voličů vysloví pro navrženou změnu ústavy, což je vzhledem k tamním společenským poměrům a zmiňovanému vlivu Rumunské pravoslavné církve velmi pravděpodobné, pak se Rumunsko zařadí mezi evropské země, které mají v ústavě zakázané stejnopohlavní sňatky. První z nich se stalo v roce 1991 sousední Bulharsko. Dalšími jsou Litva, Lotyšsko, Polsko, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko.

Ústavní definice manželství jako svazku muže a ženy však nebrání případné legalizaci registrovaného partnerství, které může dávat homosexuálním párům stejná práva a povinnosti jako má manželství. Příkladem jsou Maďarsko a Chorvatsko, kde sice platí ústavní zákaz stejnopohlavních sňatků, ale zároveň tam páry stejného pohlaví můžou uzavřít registrované partnerství.

Titulní foto: Archiv NaKluky.cz

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

7 názorů ke článku

10. 10. 2017 v 22:18Off-line Tommy89  (34/184/83)
to isté čo na slovensku pred pár rokmi
11. 10. 2017 v 01:46Off-line Toy  (100/178/70)
To neklapne. Znám Rumunsko a Rumuny dost dobře...
11. 10. 2017 v 11:48Off-line Fermin  (29/176/63)
Přál bych si, aby to neklaplo. :)
12. 10. 2017 v 09:27Off-line Toy  (100/178/70)
Jo byl. Jezdím tam 2x ročně už 17 let a rozhodně si nemyslím že by byli 100 let za opicemi. Rumuni jsou už 10 let členy EU a od té doby se tam hodně věcí změnilo. Hypermarkety stejného ražení jako kdekoliv jinde v Evropě, mají dokonce lepší sortiment na výběr jak u nás. Samozřejmě se bavím o větších městech a jejich konzumnímu životu. A protože Rumunsko tvoří z větší části hory, tak je jasný že tam si svoje tradice místní pořád ještě zachovávají a to je dobře. Jedna věc se jim ale musí nechat a sice že si nenechají příliš diktovat od EU co mají a nemají dělat ...na rozdíl od nás. Pokud to tak bude i dál, bude to zřejmě jediná země, která si zachovala svoji tvář a svoje tradice. Ještě se máme od nich hodně co učit!
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
20. 11. 2022 v 22:40Off-line Vacek  (23/178/56)
Toy má pravdu. Proti nim jsme sto let za opicema.
04. 08. 2023 v 14:34Off-line Mikaela  (49/176/60)
No Rumnským romum toje vlastně vše jedno hlavně když s Bulhary tu nejen kradou ale vevropě žebrají o milosrdenství a Rusové už jim odstřelují doky na Dunaji
13. 08. 2023 v 16:44Off-line Vacek  (23/178/56)
Seš i***t...
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload