Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Litva umožní gayům a lesbám uzavřít partnerství

Litva se možná ještě do konce tohoto roku stane v pořadí druhou baltskou a postsovětskou zemí, která umožní párům stejného pohlaví úředně stvrdit své soužití. Návrh zákona o partnerském soužití přijal tamní parlament 31. 5. 2017 a momentálně se nachází ve fázi posledních legislativních úprav a čekání na podpis prezidentky. 

Diskuze na téma právního uznání stejnopohlavního soužití se vedou ve všech třech pobaltských státech Estonsku, Litvě a Lotyšsku. Od 1. 1. 2016 je Estonsko první baltskou a postsovětskou zemí, která umožnila homosexuálním párům uzavřít registrované partnerství. Estonský zákon o registrovaném partnerství umožňuje rovněž také adopci dítěte druhého z partnerů.

Manželství podle občanského zákoníku vzniká svobodným projevem vůle muže a ženy. Článek 3.12 dále říká, že manželství lze uzavřít pouze s osobou opačného pohlaví, čímž stejnopohlavní sňatky na rozdíl od našeho NOZ přímo zakazuje.  Kromě toho je od roku 1992 manželství i v ústavě definované jako trvalý svazek muže a ženy. 

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku několikrát za sebou rozhodl, že manželství párů stejného pohlaví není lidským právem garantovaným Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod, a že tudíž není místně příslušný zasahovat do rodinného práva jednotlivých členů Rady Evropy.

Štrasburk nicméně několikrát za sebou avizoval, že státy Rady Evropy porušují články 8 a 12 Úmluvy tím, když přijmou zákon upravující nemanželské soužití omezený pouze na páry různého pohlaví – kauza Valiantos a ostatní proti Řecku, kde do prosince 2015 platil zákon o registrovaném partnerství párů různého pohlaví.

Když v r. 2016 v kauze Oliari a ostatní proti Itálii rozhodl, že páry stejného pohlaví mají v Úmluvě garantované právo na úřední stvrzení svého soužití, začaly se v sociálně konzervativnějších evropských vést širší diskuze na téma homosexuálních partnerství.

25. 3. 2015 předložilo 9 poslanců první návrh zákona o registrovaném partnerství, který se však nestihl do konce volebního období (listopad 2016) projednat. Nový návrh zákona o registrovaném partnerství zamítl Seimas 15. 6. 2017.

Tou dobou však běžel jiný návrh zákona, a to o partnerském soužití párů stejného pohlaví. Zákon má umožnit partnerům návštěvy v nemocnicích, dědit po sobě a mít společný majetek. Jako takový je předmětem ostré kritiky z řad LGBT skupin pro ustanovení, že účelem partnerského soužití není založení rodiny a výchova dětí. Návrh zákona o partnerském soužití přijal Seimas 31. 5. 2017. Momentálně je předmětem dalších legislativních vylepšení a čeká na podpis prezidentky Dalii Grybauskaitėové.

Litva obecně patří mezi nejvíc konzervativní členy EU spolu s Polskem, Lotyšskem, Slovenskem, Bulharskem a Rumunskem. Podle průzkumu Pew Research Center pouze 12 % Litevců by homosexuálním párům přiznalo právo na sňatek. Důvodem tohoto jevu bude pravděpodobně vysoká míra religionizity, zejména na venkově (Litva je katolickou zemí), postsovětské dědictví a ruská menšina.

Od r. 2010 platí v Litvě zákon o „ochraně“ dětí a mládeže, který je jakousi „softverzí“ ruského federálního zákona z r. 2013, a který zakazuje šíření informací o sexuálních vztazích, manželství a rodinách, které odporují ústavě nebo občanskému zákoníku. Zákon je předmětem ostré kritiky jak ze strany EU, tak i litevské prezidentky.

Titulní foto: © Depositphotos.com/lentolo81

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

2 názory ke článku

06. 11. 2017 v 10:55Off-line Fermin  (29/176/63)
Jaromi15: Četl jsi ten článek? Tam se nepíše o manželství, nýbrž o partnerství, které v ČR už od r. 2006 máme. Mimochodem, kdybys měl zájem se sám osobně zapojit do kampaně za manželství u nás, tak prosím: http://www.jsmefer.cz/ A kdybys chtěl podepsat petici, tak se zastav v Praze, v Lucerně, na Mezipatrech - máme tam stánek.
06. 11. 2017 v 10:57Off-line Fermin  (29/176/63)
V úterý tam budu i já, takže se můžeme osobně potkat, jestli chceš. :)
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload