Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Apple iPhone X versus iPhone 8 Plus: 7 důvodů, proč je pro vás model Plus lepší volba

Když Apple v polovině září odhalil nový iPhone X, okamžitě tím podřízl větev iPhonům 8 a 8 Plus, které paradoxně představil jen pár minut předtím. Z Pluska, které do té doby bylo jeho „top“ telefonem, se v mnoha očích během chvíle stal pouze „ten druhý telefon“ a samotnou osmičku můžeme s trochou nadsázky považovat za podřadný produkt.

Prodeje osmiček jsou nízké a kupující letos poprvé ani nemají pocit, že by si kupovali prémiový produkt. Jde to samozřejmě ruku v ruce s tím, že osmičky vlastně nepředstavily nic závratného – vlastníci sedmiček tak nemají skoro žádný důvod k přechodu na novější model.

FaceID na iPhonu X je fajn, s animoji si užijete spoustu legrace, ale hysterie okolo tohoto modelu je přehnaná. Pokud jste si chtěli pořídit Plusko, ale zlákává vás model X, zkuste svoje rozhodnutí ještě jednou zvážit. Existuje několik rozumných důvodů, proč může být zatím lepší vsadit na iPhone 8 Plus.

1. FaceID potřebuje dozrát

Pamatujete na první modely s čtečkou otisku prstů TouchID? Oproti dnešku bylo výrazně pomalejší a vyžadovalo suché prsty – ne že by iPhone 8 Plus zvládl přečíst otisk z mokrého prstu, ale od té doby se trochu posunul. FaceID působí už teď dobře, ale ze zkušeností je jasné, že na tom bude podobně. Také potřebuje dozrát.

Petr Mára potvrzuje, že odemykání je o cca sekundu delší, prstem navíc musíte udělat gesto. A zapomeňte na to, že telefon ležící na stole vedle vás pohodlně odemknete s nataženou rukou. Pokud se nad něj neskloníte obličejem, tak jej neodemknete.

Než navíc většina aplikací začne FaceID reálně využívat, bude to chvíli trvat.

2. Nehezké aplikace

Vývojáři aplikací potřebují čas, aby mohli přizpůsobit svoje aplikace novým rozměrům displeje s horním výřezem. Do té doby aplikace nebudou moc hezké, stejně jako dodnes nejsou některé aplikace přizpůsobené pro velký displej modelů Plus. A to byl první velký model iPhone 6 Plus představen už před třemi lety v září 2014. Snad u modelu X budou vývojáři hbitější.

3. Problematický OLED displej

Je sice energeticky méně náročný, má lepší podání černé, ale na displej ze strany raději nekoukejte:

Při pohledu na OLED displej ze strany si můžete všimnout drobných odchylek v barvě a tónu. To je normální, jedná se o charakteristickou vlastnost OLED.

Daleko větší problém je ale vypalování displeje při statickém obrazu a vysokém jasu. Sám Apple před tím varuje a doporučuje raději nechat zapnutý automatický jas:

Při dlouhodobějším používání můžou OLED displeje zaznamenávat drobné vizuální změny jako „setrvávání obrazu“ nebo „vypálení pixelů“. Jedná se o situaci, kdy na obrazovce zůstává nepatrná stopa po předchozím obrazu, přestože se obraz už změnil. I to je očekávané chování. Dochází k němu v extrémnějších případech, například když na obrazovce delší dobu zůstane neměnný vysokokontrastní obraz.

Je tedy otázkou, jak dlouho bude displej spolehlivě fungovat. Bohužel teď na ni nedokáže nikdo odpovědět. Pokud se vám mrtvé pixely projeví během záruční doby, pravděpodobě nebude Applem záruční oprava uznána a uslyšíte jen tradiční odůvodění: „Není to chyba, to je vlastnost.“

Při prodeji bazarových iPhonů tak budou kupující kromě poškrábaných displejů a odřených rohů hledat i mrtvé pixely.

4. Slabší výdrž baterie

S modelem iPhone X si užijete méně hudby, internetu i zábavy, protože baterie je slabší. Plusko vám sice také nevydrží dva dny v provozu, ale máte aspoň vyšší pravděpodobnost, že domů nepřijdete s vybitým telefonem.

5. Zdánlivě větší displej

iPhone X se pyšní velkým 5,8" displejem, který je oproti Pluskovému 5,5" o něco větší, ale ve skutečnosti záleží na tom, jak s telefonem pracujete. Displej modelu X je totiž oproti Plusku sice vyšší, ale užší. Úzká nudle není pro práci moc pohodlná, protože na širším displeji budete produktivnější.

6. Na volně ležícím telefonu nelze psát

Pokud vám telefon leží volně na stole a nemáte jej v žádném pouzdru ani obalu, nebudete na něm moct pohodlně psát. Může za to vystouplý zadní fotoaparát, který je u modelu X svislý – při psaní se telefon výrazně kolíbá ze strany na stranu. Je to neduh, který Apple opravdu nevychytal. A podivuje se nad tím i Petr Mára.

7. Nový model s novými problémy

Žádný nový model se neobejde bez porodních bolestí, jen si vzpomeňte na problém se signálem u iPhonu 4, či problémy s bateriemi, displeji a mírným ohýbáním u pozdějších modelů. Apple se často k tomu staví čelem a svolá akce, ve které telefony opraví či vymění, ale komu se chce být týden bez telefonu. Na odhalení všech možných neduhů nového modelu je ještě krátká doba – může být proto logické vsadit raději na ověřené Plusko.

Petr Mára: Jak správně používat iPhone X a neztrácet čas? Jedno video, které potřebujete vidět

Petr Mára odpověděl na zásadní otázku o novém telefonu iPhone 8 Plus: Koupit či nekoupit?

Porovnání: iPhone 7 Plus vs iPhone 8 Plus. Který dělá lepší fotky?

Titulní foto: Apple

Onload

1 názor ke článku

22. 11. 2017 v 03:08Off-line Toy  (100/178/70)
...?!
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload