Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Mezipatra 2017: Vítězem se stal film Plážoví flákači

Cenu pro nejlepší hraný snímek získal film „Plážoví flakáči“ (Beach Rats) americké režisérky Elizy Hittman. Drama, které se stalo hitem festivalu Sundance, sleduje mladíka Frankieho. Ten tráví volný čas s partou pochybných kamarádů, pitím alkoholu a konzumací drog. Jeho drsná fasáda však skrývá vnitřní nejistoty, které řeší náhodným sexem se staršími muži.

Mezinárodní porota složená z Hany Kulhánkové, bývalé ředitelky festivalu Jeden svět, která v současnosti působí jako součást týmu Impact Academy, zakladatele Iris Prize Berwyna Rowlandse a kurátorky a kritičky umění Zuzany Štefkové se podle vlastních slov rozhodla předat cenu za celkové vyznění snímku.

„Film je připomínkou toho, že i v době velkých změn pro LGBT komunitu stále existují mladí lidé, kteří nemohou otevřeně žít svoje touhy. Film Plážoví flákači je vizuálně přitažlivý a svůdný, na rozdíl od života v chudobě a užívání drog, které znázorňuje. Příběh se odehrává v Brooklynu, ale rezonuje rovněž ve střední Evropě i jinde. Vypráví o nástrahách chvilkového uspokojení, které vede k pocitu nespokojenosti a k osamění,” vyjádřila se trojice porotců. Cenu za režisérku filmu převzal generální konzul americké ambasády Nicolas Trendowski.

Cena pro nejlepší krátký film

Vítězem ceny za nejlepší krátký film se stal snímek srbské režisérky Milici Tomović „Tranzice“ (Transition). Setkáváme se v něm s Janou, která odlétá za postgraduálním studiem do Michiganu. Její rodina ovšem neví, že je to poslední moment, kdy hlavní postavu vidí jako dívku.

„Nebylo snadné vybrat vítěze z jednačtyřiceti snímků, mezi nimiž byla spousta filmů, které si zaslouží uznání,” uvedla své vyjádření porota. „Společně jsme dospěli k závěru, že ocenění si zaslouží film, který pojednává o změně, o „stávání se“ navzdory všem vnějším překážkám a nechápavé reakci okolí.” Cenu předala zástupkyně srbské velvyslankyně Milena Mitić.

Hosté letošních Mezipater

I letos Mezipatra přivítala řadu zahraničních hostů. Mezi ně patřil například německý režisér Chris Miera, který na festivalu uvedl svůj celovečerní debut „Cesta“ (Ein Weg). Dokumentární sekci reprezentoval kanadský filmař pákistánského původu Arshad Khan se svojí intimní zpovědí „Táta Abu“ (Abu) o hledání vztahu k vlastnímu otci a sexualitě.

Mezi další hosty patřil italský filmař Simone Bozzeli, který na Mezipatrech uvedl krátký film „Loris je v pohodě“ (Loris sta bene), nebo izraelský režisér filmu „Rabín“ (Ha'rav) Uriya Hertz. Hvězdou doprovodného programu byla berlínská DJka Ena Lind, která vystoupila na největší party festivalu PG-18 ve vyprodaném klubu Ankali.

Titulní foto: Mezipatra

Onload

1 názor ke článku

18. 11. 2017 v 22:18Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Aha, tak už asi tuším, proč film Beach Rats vyhrál...v porotě převažovaly ženy. Jinak si to nedovedu vysvětlit, protože ten film zas tak úžasný není.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload