Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Austrálie hlasovala „pro“ stejnopohlavní manželství. Gratulujeme!

Konečně jsou známy výsledky australského plebiscitu o manželství. Významná většina zúčastněných hlasovala „ano“, tedy pro přijetí zákona, který umožní párům stejného pohlaví uzavřít sňatek. Austrálie se tak po Irsku stává druhou zemí na světě, která povolí sňatky gayů a leseb prostřednictvím plebiscitu, byť na rozdíl od Irska se nejedná o klasické závazné referendum s povinnou volební účastí.

Ze zúčastněných 78,5 % Australanů hlasovalo celkem 61,6 % pro přijetí zákona, který umožní párům stejného pohlaví uzavřít sňatek. Naopak proti bylo 38,4 %. Výsledek se tedy téměř identický s výsledkem referenda v Irsku, které proběhlo v květnu 2015, kde se pro homosexuální manželství vyslovilo 62,07 % Irů, zatímco 37,93 % bylo proti.

Na rozdíl od Irska byl zaznamenán kladný výsledek ve všech státech a teritoriích, přičemž nejnižší 57,8 % byl v Novém Jižním Walesu a nejvyšší 74 % v Teritoriu hlavního města Austrálie.

Pokud politici opravdu vyjdou vstříc mínění svých voličů, jak slibovali, pak se ještě do konce tohoto roku stane Austrálie 25. světovou a 2. oceánskou zemí, která umožní gayům a lesbám uzavřít manželství. První zemí v Oceánii se stal v roce 2013 Nový Zéland.

Náročná a dlouhá kampaň

Uzákonění sňatků homosexuálních párů v Austrálii bude vyvrcholením dlouhodobé a náročné kampaně. Na rozdíl od USA, Brazílie či Mexika nebylo možné legalizovat stejnopohlavní manželství ani na úrovni jednotlivých států a teritorií. V r. 2013 se Teritorium hlavního města Austrálie pokusilo na zkoušku uzákonit stejnopohlavní manželství, což bylo v krátké době zrušeno Nejvyšším soudem pro rozpor s federálním zákazem, který v roce 2004 prosadila vláda Johna Howarda.

Soužití párů stejného pohlaví upravoval federální zákon o neregistrovaném soužití de facto, který za léta své existence prošel několika vylepšeními, zejména pak za vlády Kevina Rudda.

Jednotlivé státy a teritoria umožňovaly homosexuálním párům stvrdit své soužití prostřednictvím lokálních zákonů o občanských svazcích, registrovaném partnerství nebo domácím partnerství. Kromě Západní Austrálie a Severního teritoria přijal každý stát či teritorium takovou legislativu.

Do poštovního plebiscitu umožnily všechny státy a teritoria, vyjma Severního teritoria, párům stejného pohlaví plnou adopci dětí.

Video: 26 států povolilo homosexuální sňatky. Podívejte se, jak šel čas

Titulní foto: © Depositphotos.com/EpicStockMedia

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

2 názory ke článku

15. 11. 2017 v 12:04Off-line Fermin  (29/176/63)
Simsalabim: Po novém roce si už na to nikdo nevzpomene a naopak podpora LGBT začne růst. Pamatuji si, jak se dělalo haló z manželství ve Francii, a dnes už po něm ani nikdo neštěkne. To samé v USA. Přišlo se prostě na to, že se konec světa nekoná, a že se jde normálně dál. Navíc ve všech těch už 24 zemích došlo k útlumu LGBT aktivismu, takže se konečně lid spokojil s tím, že pořád neřveme. Ostatně proč bysme řvali, když už jsme konečně plně zrovnoprávněni.
08. 03. 2023 v 17:26Off-line Juri1  (60/-/-)
Super
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload