Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Premiérka Mayová vyzývá Austrálii k okamžité legalizaci manželství

Britská premiérka Theresa Mayová pogratulovala Australanům k výsledkům nezávazného poštovního plebiscitu, jehož výsledky byly zveřejněny 15. listopadu v 10:00 dopoledne tamního času, a vyzývá je, aby manželství párů stejného pohlaví uzákonili rychle.

Když byla Mayová ve Westminsterském paláci požádána konzervativním poslancem Ianem Stewartem, aby se vyjádřila k výsledku australského hlasování o manželské rovnosti, odpověděla následovně: „Je mi potěšením, že se můžu připojit ke svému dobrému příteli, neboť cítím stejnou hrdost jako on a mnozí jiní, kterým se podařilo právě v této budově přijmout zákon, který legalizoval manželství pro páry stejného pohlaví ve Velké Británii, a doufám, že australská vláda přijme takový zákon v dohledné době.“

Homosexuální páry smějí uzavřít manželství v Anglii a Walesu od roku 2013, a ve Skotsku od roku 2014. Pokud s tím daná církev souhlasí, lze uzavřít takový sňatek i v náboženských prostorách. V Severním Irsku se gay a lesbické domácnosti musí zatím spokojit pouze s registrovaným partnerstvím, které prosadila v roce 2005 labouristická vláda Tonyho Blaira, který mimo jiné také zrušil sekci 28 zakazující homosexuální propagandu ve školách a na úřadech prosazenou v 80. letech konzervativní vládou Margaret Thatcherové.

Konzervativní premiér David Cameron, který se zasloužil o stejnopohlavní manželství, řekl na konferenci toryovců v roce 2011 následující: „Nepodporuji homosexuální sňatky navzdory tomu, že jsem konzervativní, nýbrž právě protože jsem konzervativní.“

Ještě letos

Australští zákonodárci plánují přijmout zákon o stejnopohlavním manželství do Vánoc. Největší rozpory vyvolává otázka míry náboženské svobody a výhrady svědomí sňatkových agentur a svobodných podnikatelů.

V případě, že projde příslušný zákon celým legislativním procesem, bude ho na konci čekat už pouze formální podpis Jejího veličenstva královny Alžběty II., která už takových zákonů podepsala nespočet, a jejíž ruka jistě nedočkavě čeká, až se jí příslušný papír dostane pod ruku.

Musí cukrář upéct dort na gay svatbu? Australské zákonodárce rozděluje náboženská svoboda

Austrálie hlasovala „pro“ stejnopohlavní manželství. Gratulujeme!

Velká Británie schválila Turingův zákon, který omilostňuje až sto tisíc homosexuálů

Titulní foto: © Depositphotos.com/bitpics

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload