Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Nová naděje na zrušení koloniálních anti-gay zákonů v Indii

Minulý víkend proběhl v indickém hlavním městě Dillí v pořadí již 10. ročník festivalu hrdosti sexuálních menšin nesoucí se v duchu nových nadějí na zlepšení postavení tamní LGBT komunity.

K tomu by mohlo značnou mírou přispět srpnové rozhodnutí Nejvyššího soudu týkající se práva jednotlivců, a to i jinak sexuálně orientovaných, na ochranu soukromí, což by vedlo ke zrušení dotčené sekce 377 proti sodomii. Jedná se o dědictví Britské Indie, kdy se přijímaly zákony Britského impéria, které zůstaly zachovány i po získání nezávislosti v roce 1947.

„Pochodujeme proti represím a jakýmkoli formám diskriminace hidžer, kothis, transžen, transmužů, leseb, gayů, intersexuálů a jinak sexuálně odlišným skupin, a to jak v soukromé, tak i veřejné sféře,“ uvedli pořadatelé pochodu gay pride v Dillí.

Přestože je v Indii homosexuální styk oficiálně trestný, jsou zde široce uznávána práva Hidžer, což je místní skupina transgender, konkrétně transžen. Jejich právy se jako první začal zabývat stát Tamilnádu. Od roku 2015 platí v Indii rozsáhlá legislativa hájící zájmy transgender komunit, včetně jejich práva na 2 % zastoupení ve vládě atd.

Paradoxně represivní politiku vůči homosexualitě, ale naopak zase vstřícnější postoj k transgender má kromě Indie také sousední Pákistán, a dokonce i Írán, kde je homosexuální styk trestán smrtí.

O zrušení koloniálních zákonů proti sodomii se pokusil v roce 2009 Vrchní soud v Dillí. Jeho rozhodnutí však 11. prosince 2013 definitivně zrušil Nejvyšší soud kvůli nepříslušnosti.

Titulní foto: © Depositphotos.com/Rangizzz

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload