Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Zimbabwský homofobní prezident Robert Mugabe odchází po 30 letech z politiky

Po 30 letech aktivní homofobie opouští zimbabwský prezident Robert Mugabe, jehož vláda se kromě korupce a pozemkových reforem, vyznačovala také systematickým porušováním lidských práv, včetně práv LGBT komunity, prezidentské křeslo.

K rezignaci byl donucen včera svou vlastní stranou Zanu-PF, která mu výměnou za odchod zaručila plnou imunitu jak pro něj, tak i pro jeho manželku Grace Mugabeovou. Příslušný dokument podepsal zimbabwský prezident dnes ráno.

Slovy Mugabeho by samotný proces předávání funkce do rukou armády měl začít hned zítra. V Zimbabwe by tak mohlo skončit nebo alespoň být načas utlumeno období perzekuce sexuálních menšin.

Třicetileté kladivo na zimbabwské gaye a lesby

Robert Mugabe, druhý a zatím dosavadní prezident od roku 1980 dodnes, je znám svými otevřeně homofobními postoji. Terčem celosvětové kritiky se stal v roce 1995, když na každoročním Mezinárodním knižním veletrhu v Harare pronesl na adresu Asociace zimbabwských gayů a leseb následující:

„Nestačím se divit tomu, že krajně nechutné, amorální a mému svědomí slušného člověka odporující organizace, jako jsou tito buzeranti porušující zákony přírody a náboženskou morálku naší společnosti, musí mít své obhájce nejen po celém světě, ale i v samém centru naší vlasti.“

Další skandální výrok pronesl o dva týdny později na každoročních oslavách nezávislosti Zimbabwe:

„Degraduje to lidskou důstojnost. Je to proti přírodě a nelze vůbec diskutovat o tom, zda těmhle lidem dovolit chovat se hůř než psi a prasata. Pokud se psi a prasata takhle nechovají, proč by měli lidé začínat?! Máme svojí vlastní kulturu a tradiční hodnoty, které tvoří základní podstatu lidské existence, a které musíme velmi tvrdě ctít a hájit! Proč bychom se vůbec měli nechat přesvědčovat k akceptaci jednání, které je svojí povahou pod úrovní zvířat? Nic takového nikdy nedovolíme! Pokud někdo z vás přistihne kohokoliv, kdo se projevuje jako gay či lesba, potrestejte ho a předejte policii!"

Polibky a držení za ruce

Odpůrci Mugabeho režimu jsou přesvědčeni, že používá LGBT menšinu jako obětní beránky, aby odvrátil pozornost od korupce a ekonomických problémů, včetně hyperinflace, která vedla k náhradě místní měny americkým dolarem.

Anti-gay zákony pocházejí z období Jižní Rhodesie. Kromě koloniálních ustanovení proti sodomii platí v Zimbabwe také Sekce 11 o kontrole a cenzuře veřejné zábavy zakazující dovoz, provoz, vývoz, tisk, publikaci, distribuci a držení „amorálních“ materiálů. V roce 2006 byly trestní zákony proti sodomii novelizovány tak, aby zahrnovaly i homosexuální projevy, včetně polibků nebo držení za ruce. Trestní zákony se týkají jak gayů, tak i leseb.

Prezident Zimbabwe: Každý diplomat hovořící o homosexualitě bude vyhozen ze země

Titulní foto: © Depositphotos.com/curaphotography

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

4 názory ke článku

21. 11. 2017 v 15:39Off-line Fermin  (29/176/63)
Růžiková: Za takového pěkného králíka, co by děti v Africe daly! Se jich zeptej! Stojí přímo za vratama.
21. 11. 2017 v 16:48Off-line Fermin  (29/176/63)
Jsemnamlade: Prodejte mě radši do Kremlu Puťkovi se Zemánkem. :D
22. 11. 2017 v 17:33Off-line Poklad  (29/177/69)
Autor neví o čem píše... Odchod Mugabeho není kvůli jeho politice, ale čistě osobní. Mugabe nedávno odstavil člověka který měl být jeho potenciálním následovníkem - což se nelíbilo armádě. Toť vše.
Mugabe skončil, ale ideje v místní politice zůstanou víceméně stejné.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
22. 11. 2017 v 18:56Off-line Fermin  (29/176/63)
Charlie Baudy: Já jsem ale nepsal o tom, proč Mugabe odchází, nýbrž pouze o tom, že odchází.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload