Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Austrálie legalizuje homosexuální manželství rychle. Parlament bude schůzovat bez přestávky

Australská vláda trvá na okamžitém přijetí zákona, který legalizuje stejnopohlavní sňatky, a to i za cenu toho, že parlament bude muset schůzovat bez přestávky.

Přestože se v nezávazném poštovním plebiscitu vyslovilo 61,6 % oprávněných voličů pro jeho legalizaci (38,4 % bylo proti), tak australskou politickou scénu momentálně rozděluje podoba příslušné legislativy, což by mohlo brzdit její přijetí.

Část konzervativců mimo Turnbullův vládní kabinet chce totiž do zákona začlenit pozměňovací návrh, který lidem nesouhlasícím s rovným manželstvím umožní diskriminovat homosexuální páry. Jedná se například o sňatkové agentury a náboženské organizace. LGBT skupiny by byly pro takovou podobu nového manželského zákona, který neprolomí současnou podobu ochrany jejich práv.

Manželství nadělí Santa Claus. Kdy Ježíšek?

Vláda potvrdila, že Sněmovna reprezentantů začne schůzovat 4. prosince 2017, tedy o týden později než plánovala, aby měl Senát čas ukončit debaty na podobu návrhu zákona o stejnopohlavním manželství. O něm se pak bude diskutovat nonstop, aby stihl projít celým legislativním procesem ještě před vánočními svátky.

„Dalo by se tedy říci, že australští gayové a australské lesby najdou rovné manželství v punčochách od Santa Clause. I my bychom ho jednou rádi našli pod stromečkem od Ježíška.“

Australský ministr obrany Christopher Pyne řekl: „Australští občané očekávají od svých volených zástupců, že budou plně respektovat jejich přání, a že tedy bez otálení legalizují manželskou rovnost, a to ještě před Novým rokem.“

Kontroverzní plebiscit

Uskutečněné poštovní šetření se stalo předmětem kritiky, a to nikoli ze strany odpůrců homosexuálních sňatků, nýbrž samotných LGBT organizací, včetně PFLAG, a jejich příznivců.

Za kontroverzní se považovalo zejména financování průzkumu z peněz daňových poplatníků, které mají být používány pouze na nezbytné účely. Dalším předmětem kritiky se stala kompetence Australian Burreau of Statistics nést odpovědnost za jeho průběh.

Výše uvedeným se pak zabýval Nejvyšší soud Austrálie, který oběma žalobám nevyhověl. Nezávazný plebiscit je zcela kompatibilní s australským právním řádem, neboť se jedná o stejný model, kdy se hlasovalo o nahrazení britské hymny God Save The Queen australskou hymnou Advance Australia Fair.

Homosexuální sňatky našly podporu ve všech státech a teritoriích na rozdíl od Irska, kde se změnou ústavy v květnu 2015 nesouhlasili obyvatelé hrabství Roscommon.

Irsko se tehdy stalo první zemí na světě, kde byla manželská rovnost odsouhlasená v referendu. Austrálie je nyní druhou zemí. O sňatcích párů stejného pohlaví by se mohlo výhledově do budoucna hlasovat ve Švýcarsku, kde se přes referendum prosadilo i současné registrované partnerství.

Austrálie hlasovala „pro“ stejnopohlavní manželství. Gratulujeme!

Titulní foto: © Depositphotos.com/8287655

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

1 názor ke článku

08. 03. 2023 v 17:26Off-line Juri1  (60/-/-)
Ok
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload