Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Stejnopohlavní manželství: Australský premiér podezřívá muslimy z hlasování „NE“

Australský premiér Malcolm Turnbull podezřívá muslimy z toho, že hlasovali proti rovnému manželství. V zemi totiž momentálně probíhá proces zrychlené legalizace stejnopohlavního manželství, pro nějž se v nezávazném hlasování vyjádřila většina australských občanů.

Ve všech státech a teritoriích se většina voličů vyslovila „pro“ manželství gayů a leseb. Největší podpora byla v Teritoriu hlavního města Austrálie, nejnižší v Novém Jižním Walesu. Nicméně pokud jde o jednotlivých 150 volebních obvodů, tak tam už ta podpora většinová není.

Ze 150 volebních obvodů, za které se volí v parlamentních volbách vždy jeden zástupce do dolní komory svazového parlamentu, hlasovala ve 133 obvodech většina „Ano“, kdežto ve zbývajících 17 hlasovala většina „Ne“.

12 z těch, kteří hlasovali „Ne“, bylo v západní části Sydney společně se třemi volebními obvody v Queenslandu a dvou ve Victorii.

Turnbull se z výše uvedených důvodů domnívá, že příčinou tohoto jevu je převážně přistěhovalecké obyvatelstvo v západním Sydney.

Proti manželství byli i křesťané a mnozí politici

Opozicí legalizace stejnopohlavního manželství byli ministr imigrace Peter Dutton a bývalý premiér Tony Abbott. Bývalý liberální lídr Eric Abetz navíc slibuje vyprošťovací změnu u nové manželské legislativy. Podobným způsobem se podařilo zdržet legalizaci stejnopohlavního manželství před čtyřmi lety v Británii – konkrétně ve Sněmovně lordů.

Další hlasitou opozicí manželské rovnosti je Australian Christian Lobby a s ní spjaté skupiny, včetně Coalition for Marriage. Naopak muslimský aktivista za rovné manželství Fahad Ali odmítá, že by vina za negativní výsledek v 17 obvodech padala z velké části na muslimskou část populace. Příčinu naopak vidí v tom, že kampaň za hlasování „Ano“ dostatečně necílila na západní Sydney, a proto většina tamních voličů hlasovala „Ne“.

Opozice stejnopohlavního manželství byla nejvíc patrná v těch komunitách, kde je nízká úroveň vzdělání, což jsou i ty anglicky mluvící, a které jsou tím pádem snáze ovlivnitelné náboženskými institucemi,“ řekl Fahad Ali.

Homosexuálové náboženskou svobodu odmítají

Podle průzkumů by většina LGBTI Australanů a Australanek nepodpořila zákon o stejnopohlavním manželství, který by ve jménu náboženské svobody umožňoval homofobní diskriminaci. Těsná většina z nich by si raději na manželství počkala delší dobu, aby se dal najít kompromis.

V jiných anglosaských zemích, včetně Velké Británie, Kanady, Nového Zélandu a Irska se také neprosazovala taková úzkoprsá ochrana náboženských svobod do zákona o stejnopohlavních sňatcích, a proto nevidíme důvod, proč by tomu tak mělo být v Austrálii jinak,“ řekl australský gay aktivista Brian Greig.

Titulní foto: © Depositphotos.com/pio3

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

1 názor ke článku

23. 11. 2017 v 13:42Off-line Bluefox  (37/198/93)
SJW paradox v praxi.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload