Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Severoirská politická strana DUP stále odmítá homosexuální manželství

Předsedkyně Demokratické unionistické strany (DUP) Arelene Fosterová trvá na svém odmítavém postoji k legalizaci homosexuálních sňatků, přestože chce, aby Severní Irsko zůstalo součástí Velké Británie i po brexitu. „Chcete být naší součástí, vyjma práva homosexuálů na sňatek,“ reagoval na její slova labouristický poslanec Ged Killen.

Severní Irsko momentálně řeší své budoucí postavení, a sice zda hodlá po brexitu setrvat ve Velké Británii a připravit se tak o členství v Unii, anebo se připojit k Irsku, a zůstat členem EU. Právě onen brexit opět vyvolal otázku budoucího postavení zemí Spojeného království.

Fosterová, jejíž strana je po předčasných volbách ve vládě s toryovci, jasně řekla, že chce setrvání Severního Irska ve Spojeném království, pokud bude zachován volný trh a volný pohyb osob. Problematickým se však může stát aktivní odmítání legalizace stejnopohlavních sňatků, kterou podporuje separatistická Sinn Féin, ale odmítá unionistická DUP. Když v roce 2016 přijal tamní parlament zákon o stejnopohlavním manželství, neváhala DUP využít práva mezikomunitního hlasování mezi protestanty a katolíky (petition of concern), aby jej zablokovala.

Nicméně ve volbách v březnu 2017 obhájili unionisté méně než 30 mandátů v Národním shromáždění Severního Irska, což vylučuje jejich právo na mezikomunitní hlasování.

Homosexuální páry smějí v Anglii a Walesu uzavřít manželství od roku 2013 a ve Skotsku od roku 2014. Severní Irsko dosud nepřijalo takovou legislativu, a tudíž se musí prozatím spokojit pouze s registrovaným partnerstvím. Odlišný přístup způsobuje problémy, když se homosexuální manželé chtějí do Severního Irska přestěhovat. Tamní legislativa jim takové manželství neuznává.

Stejnopohlavní manželství v Severním Irsku je momentálně předmětem soudních sporů, jejichž pozitivní výsledek nelze jednoznačně ani potvrdit, ani vyvrátit. Poté, co letos v prosinci legalizuje Austrálie manželství homosexuálních párů, stane se Severní Irsko v podstatě posledním anglosaským národem, který nepřiznává homosexuálům právo na sňatek.

V případě setrvání ve Spojeném království bude na Severní Irsko i nadále vyvíjen tlak, aby následovalo zbytek země. Pokud by se naopak připojilo k Irsku, mohlo by dojít k automatické legalizaci stejnopohlavního manželství, pro které se v květnu 2015 vyslovila většina Irů a Irek v referendu.

Titulní foto: © Depositphotos.com/olly18

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload