Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Nepál: Gay a lesbické sňatky v Himalájích? Nic nereálného

Je země s trojúhelníkovým tvarem vlajky ležící na hranici mezi Indií a Čínou a s největší horou na světě Mount Everest Nepál opravdu mezi těmi posledními, kde by se dalo očekávat nějaké manželství pro gaye a lesby? Ani omylem.

Nepál je zemí, která je pro většinu z nás velkou neznámou. V historii měla územní spory s Čínou a sousední Indií. Jako taková byla dlouhodobě monarchií, kterou nejprve v roce 1990 oslabila občanská válka vyvolaná místními maoisty ovlivněnými komunismem. Ani přechod k demokratičtější ústavě však nedokázal monarchii udržet a v roce 2008 přešel Nepál na republiku.

Právě zhroucení monarchie se stalo oním impulsem, který vedl k větším diskuzím o uznání lidských práv LGBT+ menšiny.

17. listopadu 2008 krátce po pádu monarchie rozhodl Nejvyšší soud Nepálu o zrovnoprávnění LGBT+ menšiny, včetně jejich práva na uzavření sňatku. Radost z tohoto průlomového rozsudku vyjádřil právník a osobnost LGBT+ aktivismu v Jižní Asii Sunil Babu Pant. Soud zavázal nepálskou vládu k ustanovení komise, která se bude touto problematikou zabývat, a která ji bude doručovat svá doporučení, jak nadále postupovat.

Některé zdroje uvádí, že díky rozhodnutí Nejvyššího soudu je stejnopohlavní manželství ústavním právem, a že je tedy vázané na přijetí nové ústavy. Nepál má zatím pouze prozatímní ústavu. Přijetí nové ústavy zdrželo konání nových voleb do Ústavodárného shromáždění a další administrativní průtahy.

Manželství opět soudní cestou, zákonodárci jsou tradičně zdrženliví

V lednu 2014 se podařilo vládou ustanovené komisi pro tyto účely zformovat studii zahraničních zákonů o manželství pro všechny. Komise jako taková doporučila nepálské vládě přijetí zákona o sňatcích párů stejného pohlaví. LGBT+ aktivistka Bhumika Shrestha z Blue Diamond Society řekla, že pokud neprojdou sňatky legislativním procesem, pokusí se je prosadit soudní cestou.

V říjnu 2016 došlo k předložení vládního návrhu novely občanského zákoníku, který by gayům a lesbám otevřel cestu k manželství. Nicméně v únoru 2017 byla tato novela doplněná o pozměňovací návrh vylučující rozšíření manželství na páry stejného pohlaví a zakazující rozvedeným ženám se znovu vdát. Lidskoprávní aktivisté tento krok kritizují.

V červenci 2017 se podařilo jednomu páru, v němž se jeden z partnerů identifikuje jako „třetí pohlaví“, registrovat svůj sňatek v okresu Dadeldhura.

Ať už to dopadne jakkoli, je navýsost jasné, že se v Nepálu o legalizaci férového manželství mluví, a že zde má díky rozhodnutí Nejvyššího soudu velkou šanci. Nepál by se tak po Tchajwanu mohl stát další asijskou zemí, kde můžou gayové a lesby uzavřít manželství. O stejnopohlavním manželství se mluví i v sousední Indii, která se momentálně chystá zrušit koloniální zákony proti sodomii. Dalo by se tedy říci, že by LGBT+ Indové a Indky šli ze žaláře rovnou k oltáři.

Legalizace rovných sňatků v Indii a v Nepálu by byla velmi dobrým katalyzátorem, který by mohl postupem času vést k otevřenějším diskuzím nejen o LGBT+ lidských právech, ale i o tématech domácího násilí, vynucených manželství, znásilňování, kastovního systému atd.

Titulní foto: © Depositphotos.com/innervision

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

1 názor ke článku

14. 12. 2017 v 17:29Off-line Vasek698  (25/-/-)
Už to zrušte, fakt nepotřebujeme vědět, kde se všude můžeme brát.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload