Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Pavel Fischer zareagoval na otevřený dopis Koalice za manželství. Co odpověděl?

Kandidát na prezidenta Pavel Fischer na veřejném vystoupení prohlásil, že by nejmenoval homosexuála ústavním soudcem. To pochopitelně zvedlo vlnu nevole. Zástupci Koalice za manželství napsali prezidentskému kandidátovi otevřený dopis, na který takto zareagoval:

Vážení přátelé,

děkuji za váš otevřený dopis.

Svých neuvážených výroků, kterých jsem se dopustil na debatě v Katolickém domě v Blansku, lituji. Zapletl jsem se do odpovědí na otázky související s ochranou rodiny a pedofilů. Měl jsem v prvé řadě na mysli princip vyloučení střetu zájmů při důležité veřejné funkci a uvedl jsem zcela nepatřičný příklad.

Plně chápu, že se homosexuálních občanů mé neuvážené výroky musely dotknout a že je vnímají jako nespravedlivé a diskriminující. Proto prosím přijměte mou omluvu. Cítím se trapně, že jsem v dané chvíli, v té situaci na debatě tak mluvil. Omlouvám se za to.

Zastávám názor, že kádrovat někoho pro jeho náboženské, sexuální či politické názory je nepřijatelné. Nedělal jsem to nikdy a nebudu to dělat ani jako prezident. Jsem zastáncem tradičního pojetí rodiny a vím, že právní ochrana rodin a dětí je pro naši společnost klíčová. Se svou ženou žiji pětadvacet let a společně jsme vychovali čtyři děti.

Sám jsem také byl v podobné rodině vychován. Jiný typ rodinného soužití z osobní zkušenosti neznám. Mezi homosexuály mám ale mnoho přátel, takže vnímám, že i oni chtějí mít rovné postavení před zákonem a mnohdy touží po tom založit rodinu. To vše je však pro mne natolik intimní záležitost, že jsem s nimi diskuzi na toto téma vlastně nikdy nevedl.

Soužití homosexuálních párů tedy mohu posuzovat jen z hlediska legislativního. Stávající právní úpravu registrovaného partnerství lze jistě vylepšit – například v otázce dědictví nebo vdovského důchodu, které se na ně zatím nevztahují. V případě homosexuálních párů jsem pro vzájemné přisvojení vlastních dětí, to mi z hlediska právní ochrany dětí dává smysl. Nejsem si ale jistý, zda by stejně tak vhodná byla adopce obecně. Dle mého soudu jde o neprobádaný terén. Neměli bychom vycházet jen z nároku na dítě, ale především z principu práv dítěte samotného. Dítě není nároková věc.

Pokud bych se proto k návrhu zákona o adopcích homosexuálními páry měl postavit jako prezident, požadoval bych nejprve důkladnou analýzu dopadů, vyhodnocení stávajících zkušeností a pokud vůbec, pak odpovědnou přípravu v tom, jaké konkrétní zátěže a další nároky tento typ adopce může na děti vlastně klást a jaký dopad to může mít na celou společnost. Považoval bych velmi prospěšné otevřít toto téma na odborné úrovni. Velmi oceňuji vaši nabídku k diskusi. Vím, že v této citlivé otázce potřebuji partnery. Přijímám proto opravdu upřímně rád.

Se srdečným pozdravem,

Pavel Fischer

V Praze dne 20. 12. 2017

„Pan Fischer volá po „otevření“ diskuze na téma adopcí – dobrá zpráva je, že tato diskuze se vede již desetiletí, na zemi žije miliarda lidí v 25 zemích, které manželství včetně adopcí povolují, a i v České republice žijí stovky dětí v duhových rodinách. Takže naštěstí nemusíme vynalézat kolo. V tuto chvíli by tedy pan Fischer podpořil přiosvojení, ale nikoli společné adopce a ani manželství,“ píše Koalice za manželství a dodává: „Oceňujeme jeho sebereflexi“.

Zdroj dopisu naleznete zde.

„Homosexuála bych ústavním soudcem nejmenoval,“ zaskočil své voliče kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Otevřený dopis Koalice za manželství pro prezidentského kandidáta Pavla Fischera reaguje na výroky o homosexuálech

Titulní foto: pavelfischer.cz

Onload

2 názory ke článku

22. 12. 2017 v 16:22Off-line Mychajlo90  (34/185/70)
Pokud to bude někdo z čtveřice Drahoš-Horáček-Fischer-Hilšer, tak je to asi vcelku jedno (v prvním kole to vidím asi na Hilšera částečně kvůli tomu, že by bylo fajn to trochu omladit a částečně je mi sympatický jeho aktivismus mimo jiné ohledně Ukrajiny, ke které mám blízko, ale v druhém kole samozřejmě kdokoliv z nich). Hlavně aby zmizel lihoš :)
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
14. 01. 2023 v 12:20Off-line Mikaela  (49/176/60)
je to jen dinosaurus a aucajdr prezidenských voleb a hlavně nech se zamyslí nad sebou že věčně mladý nebude a potom co? Dnes je největší problém s kapacitou senior domů takže pokud chce mít dům jako svůj hrob budiš přáno hold stáři si vybýra i svou dan´
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload