Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Švédská církev: Bůh je genderově neutrální

Švédská církev vyzývá své duchovní, aby přestali mluvit o Bohu v mužském rodě. Jedná se tak o další vlnu modernizace, jíž tato evangelicko-luteránská denominace projde.

Změna bude spočívat v tom, že se modlitba „Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého“ nahradí novou verzí „Ve jménu Boha i Svaté trojice“.

Důvodem této změny je snaha vyhovět požadavkům genderově inkluzivní společnosti. Jednou z prvních revolučních změn, jimiž tradiční švédská církev prošla, byly církevní sňatky pro páry stejného pohlaví, k nimž švédská církev přistoupila krátce po legalizaci stejnopohlavního manželství na jaře roku 2009, a to přestože se jako taková manželství párů stejného pohlaví zpočátku bránila a považovala registrované partnerství za postačující.

Stejnopohlavní sňatky našly tenkrát podporu ve švédském jednokomorovém parlamentu Riksdag u všech politických stran, vyjma Křesťanské demokracie a jednoho poslance za Umírněnou stranu.

Švédští demokraté tehdy nebyli v parlamentu, ale ani oni se, ač vyjadřují určitou míru skepse vůči LGBT rodičovství, vůči LGBT menšině téměř nevymezují. Dokonce podle neověřených zdrojů by vstřícnější vztah k LGBT měla v budoucnu zaujmout i francouzská Národní fronta poté, co odešla ze strany „homofobka z povolání“ Marion Maréchal-Le Penová, neteř Marine Le Penové. Právě tento posun u extremistů a u populistů by se dal v určité míře chápat tak, že se rovnost v manželství začíná čím dál více stávat zcela běžnou a neoddělitelnou součástí vyspělých evropských národů podobně jako volební právo žen.

Nová definice manželství nahradila tehdejší registrované partnerství, které bylo legalizováno v roce 1995 jako třetí země na světě po Dánsku v roce 1989 a Norsku v roce 1993. Sňatky párů stejného pohlaví jsou momentálně legální v celé Severní Evropě. Posledními národy byli v letošním roce Finové a obyvatelé Faerských ostrovů.

Antje Jackelenová, arcibiskupka Uppsaly a švédská primaska, se k tomu vyjádřila tak, že církev odjakživa učila o Bohu za použití mužského i ženského atributu, a že se tedy z její strany nejedná o žádnou politickou korektnost.

Jaký byl rok 2017 pro LGBT? Zněly svatební zvony, vítězný potlesk, ale i skřípění vězeňských mříží

Titulní foto: © Depositphotos.com/michaklootwijk

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

7 názorů ke článku

31. 12. 2017 v 09:01Off-line Bluefox  (37/198/93)
Tak tohle už je řádně retardované ... a to to říkám jako ateista.
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
01. 01. 2018 v 23:23Off-line Freki  (30/180/75)
Načo by mal Boh genitálie keď podľa kresťanov neexistuje a nikdy neexistoval žiadny iný jeho druhu do ktorého by ich strkal? Primárny význam pohlavia je predsa rozmnožovanie a Boh sa nerozmnožuje...
02. 01. 2018 v 01:48Off-line Alk  (26/-/-)
V tom prípade je to niečo ako s anjelmi, tiež nemajú rod.
Čo by aj dávalo v tomto prípade zmysel, lebo to neprotirečí viere. :p
05. 01. 2018 v 09:35Off-line Hooodnedlooouhyynick  (27/178/70)
Bože! Za tyhle kraviny na nás sešle pohromu, že rány egyptské budou oproti tomu požehnáním...
15. 04. 2021 v 12:49Off-line Facefuck  (41/-/-)
To je ale blbost
29. 08. 2021 v 15:42Off-line Mettaton  (20/-/-)
švédsko je již dlouhou dobu v hajzlu dějin, stačí jen spláchnout. takže tohle mě vůbec nepřekvapuje.
26. 06. 2022 v 16:00Off-line Waioleta  (50/-/-)
pokud někdo vstupuje do manželství tak proč s toho dnes už dělají reality show ? Vždyt´ je to komedie. Franklstein někdě v hrobě jása .No a na jiho vychodě praskají smichy bez sebe jak muslimé tak i hyndujisti
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload