Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Jan Fiala z organizací PROUD a Koalice za manželství: PF 2018

Vážení čtenáři NaKluky.cz a obecně všichni, kterým je LGBT+ svět nějakým způsobem blízký,

dovolte mi, prosím, abych Vám všem bez ohledu na vaší sexuální orientaci, genderovou identitu, náboženské vyznání, politické přesvědčení a jiná pro mě naprosto irelevantní kritéria popřál hodně zdraví, štěstí a spokojenosti v nadcházejícím novém roce 2018.

Doufám, že bude pro nás všechny stejně úspěšný jako tento rok. Jak jste jistě zaznamenali nejen v mých článcích, tak letos přibylo hodně zemí, kde se po dlouhodobé, frustrující a usilovné práci LGBT+ aktivistů konečně prosadila rovnost v manželství.

Pro připomenutí jedná se o Finsko, Faerské ostrovy, Tchajwan, Maltu, Německo, Austrálii a v neposlední řadě také o Rakousko, kde takový zákon začne platit od Nového roku 2019. Gayové a lesby už můžou uzavřít manželství v 26 zemích napříč všemi kontinenty.

Jako LGBT+ aktivista doufám, že se budou postupem času přidávat další a další země, a že mezi nimi bude v dohledné době i Česká republika. Naděje tu jsou, ale uvidíme, do jaké míry začnou naši páni politici přecházet od ušlechtilých slov k činům. Každopádně jsme manželskou rovností (Německo, Rakousko), ale i bohužel nerovností (Polsko, Slovensko) sevření z obou stran, a je jenom na nás, jakou cestu si zvolíme.

Zároveň nás stihly i špatné zprávy, co se týče zemí, kde jsou LGBT+ práva stále dlouhodobě porušovaná. Koncentrační tábory v Čečensku, perzekuce gayů v Egyptě, trestní stíhání dvou leseb v Tanzanii, porušování svobody projevu v Rusku a v Turecku a další. Moc bych si přál, aby takové země postupem času ubývaly.

Kdyby tomu bylo již příští rok, bylo by to přesně 100 let od doby, kdy po 300 letech pod nadvládou Habsburků získala naše vlast samostatnost, a kdy skončila 1. světová válka.

Po vzniku samostatné ČSR také získaly ženy volební právo. O to více mě mrzí, že jsme zatím neměli ani jednu premiérku, a ani jednu prezidentku, a že v lednových volbách nekandiduje žádná žena. Ale i tak neztrácím naději, že se jednou nějaká vhodná dáma najde.

Rád bych tímto poděkoval všem političkám a politikům, kteří podpořili, podporují a hodlají i nadále podporovat zájmy LGBT+ menšiny bez ohledu na mé sympatie ke stranám, které reprezentují. I jim samozřejmě přeji všechno nejlepší v novém roce 2018 a obecně v novém volebním období.

Ještě jednou vám všem tedy přeji šťastný nový rok! Nechť do něj všichni vstoupíme tou správnou nohou!

Titulní foto: © Depositphotos.com/nito103

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

2 názory ke článku

04. 01. 2018 v 14:32Off-line Betonica  (39/191/93)
Kdyz vidim pana Fialu, zacinam chapat, ze nam nasi zakonodarci tvrdosijne odmitaji schvalit manzelstvi. Take bych totiz hlasoval proti.

Jeniku, prosimte. Zanech kytickovanych satku umne instalovanych kolem krcku, na kterem mas ondulovanou hlavinku pokrytou vrstvou barvicek. Rovnez feminni gesta (srd**ko z prstu a dalsi), fotecky papanicka a dalsi vylomeniny nepridaji ve tvem boji za lgbt svatby. Spis naopak, obavam se.

Proc proste nemuzeme byt jednoduse gayi a zit podle toho? Proc musi nekteri z nas vyrvavat (ted se tomu rika aktivisticky pusobit) kktiny na vsechny strany? Proc se musi nekteri z nas za kazdou cenu odlisovat (zjevem, chovanim, nazory...) a tim poskozovat onu vetsi cast v nasi mensine? Za me jednoznacne NE devcatum s pytlikem. Se svatbou v zakonech i bez ni.
04. 01. 2018 v 17:38Off-line Fermin  (29/176/63)
Betonica - Třeba protože žijeme ve svobodné, demokratické, liberální a pluralitní společnosti, kde má každý právo na sebeurčení, individualismus a na autonomii. Jsem sám sebou a rozhodně nevidím jediný důvod, proč bych měl své chování přizpůsobovat nějakým všeobecně zažitým ideálům chování, pokud tím někomu prokazatelně neubližuji. Nemůžu se samozřejmě zavděčit každému, a ani o to nijak zvlášť nestojím, protože by to ani nebylo normální, kdyby mě všichni milovali. V kampaní za manželství je nás mnohem více a všichni se nijakým způsobem lišíme, protože každý člověk je originál. Pokud máš dojem, že jí vedeme špatně, a že dokonce poškozujeme LGBT+ komunitu, pak s radostí uvítáme Tvé návrhy, jak se zlepšit. Mimochodem znám spoustu heterosexuálních mužů, co jsou zženštilí, až běda, a naopak spoustu heterosexuálních žen, u kterých se všichni divili, když šla po náměstí za ruku s mužem, a ještě k tomu se jí už zakulacovalo bříško. Rozhodně ale nelze spekulovat o legitimitě diskriminování nějaké skupiny jenom proto, že se svým chováním nějak odchyluje od očekávaného průměru.
http://www.jsmefer.cz/
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload