Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Austrálie: První homosexuální pár uzavřel manželství

Ode dneška je v Austrálii účinný federální zákon, který umožňuje gay a lesbickým párům uzavřít manželství. Prvním párem, který jej využil, byli dva atleti Craig Burns a Luke Sullivan.

Nejedná se sice o úplně první sňatek, protože už v prosinci využil nového federálního zákona lesbický pár Lauren Priceová a Amy Lakerová, ale na základě výjimky v zákoně (ohrožení života jednoho ze snoubenců). Burns a Sullivan uzavřeli sňatek za běžných okolností, tedy dnem účinnosti nové definice manželství ve federálním zákoně.

Craig si vzal svého partnera, s nímž žil tři roky v trvalém vztahu, za přítomnosti svých přátel a rodiny. Sňateční obřad však volil intimní, bez přítomnosti médií.

Federální zákon, který umožňuje gay a lesbickým párům uzavřít manželství, přijal australský svazový parlament v prosinci loňského roku. Reagoval tak na výsledky nezávazného průzkumu, v němž se 61,6 % Australanů a Australanek vyslovilo pro stejnopohlavní manželství.

Ve všech státech a teritoriích našlo zpřístupnění manželství gay a lesbickým párům většinovou podporu. Nejmenší podpora byla v Novém Jižním Walesu (57,8 %), nejvyšší v Teritoriu hlavního města Austrálie (74 %). Příčinu nízké podpory v Novém Jižním Walesu přičítá australský premiér Malcolm Turnbull muslimské komunitě v západním Sydney. Australští muslimové toto nařčení odmítají.

Oběma novomanželům přejeme hodně štěstí v novém vztahu a třeba v budoucnosti i nějaké to malé. Doufáme, že jim láska vydrží.

Titulní foto: instagram.com

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload