Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Štrasburk nepřiznal lesbické ženě právo na rodičovskou dovolenou

Evropský soud pro lidská práva rozhodl v neprospěch lesbické Francouzsky, která se poté, co její partnerka porodila, soudila se svým zaměstnavatelem kvůli právu na 11denní rodičovskou dovolenou.

Jedná se o starý případ z roku 2004, kdy nebyly ve Francii ještě legální sňatky gayů a leseb, včetně společné adopce.

Stěžovatelka se po vyčerpání všech opravných prostředků odvolala až do Štrasburku, který došel k závěru, že článek 8 (právo na soukromý a rodinný život) Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod nebyl porušen, protože rodičovská dovolená se váže pouze na biologické nebo právní rodičovství, jímž dotyčná nedisponovala.

Soud v závěru svého rozhodnutí poukázal na zvláštní ochranu otcovství, rovnost mezi mužem a ženou a roli otce při výchově dítěte. Zdůraznil také, že by obdobně postupoval i v případě nebiologického otce dítěte, který nemá k dítěti své partnerky nebo manželky žádný právní vztah.

Rodičovská práva nevlastních rodičů, včetně gay a lesbických partnerů nebo partnerek, se ve Francii řešila už od roku 2004. Od roku 2012 se na tyto případy aplikuje institut pečovatelské dovolené. Rodičovská dovolená se vázala pouze na manželské páry, jimiž byli za tehdejší právní úpravy pouze muž a žena.

Od roku 2013 jsou ve Francii legální sňatky gayů a leseb, včetně společné adopce. Příslušný návrh zákona o manželství pro všechny, jehož zpracováním byla pověřená bývalá ministryně spravedlnosti a LGBT+ aktivistka Christiane Taubira, měl za následek zrušení pojmů „matka“ a „otec“ a jejich nahrazení neutrálním termínem „rodiče“.

Umělé oplodnění lesbických žen Francie stále neumožňuje. Změnu v tomto přístupu slibuje prezident Emmanuel Macron s tím, že by příslušná novela zákona o asistované reprodukce měla být přijatá v letošním roce.

Podle průzkumu z roku 2017 souhlasí 64 % Francouzů a Francouzek s umělým oplodňováním lesbických žen.

Titulní foto: © Depositphotos.com/yevgenromanenko

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

1 názor ke článku

24. 01. 2018 v 20:10Off-line Tadeas1  (35/181/80)
Zrušení pojmu matka a otec :D Ten svět jde opravdu do p**e :D Ještěže je ČR zatím zaostalá.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload