Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

V Chorvatsku vychází dětská knížka „Má duhová rodina“ o gay a lesbických rodičích

Chorvatsko dalo poprvé do oběhu dětskou knížku s názvem „Má duhová rodina“ (My Rainbow Family) o gay a lesbických rodičích a dětech jimi vychovávaných. Publikace se uskutečnila ve Francouzském institutu, v chorvatském hlavním městě Záhřebu. Krátce poté bylo vyprodáno 500 kopií.

„Jsme přesvědčeni o nezbytnosti boje za toleranci a respekt k odlišnostem, které jsou neoddělitelnou součástí všeobecně akceptovaných evropských hodnot,“ řekl zástupce francouzského velvyslanectví Guillaume Colin.

„Boj s homofobní a transfobní diskriminaci je jednou z klíčových priorit francouzské lidskoprávní politiky, a proto je mi ctí, že se právě naše ambasáda mohla podílet na publikaci této knížky,“ doplnil Guillaume Colin.

„Ani by nás nenapadlo, že poptávka po první publikaci bude tak vysoká,“ řekl Daniel Martinovic z Asociace duhových rodin, která se na tvorbě brožury také podílela.

Autorem knížky je Ivo Segota, který se jejím prostřednictvím snaží informovat chorvatskou veřejnost o existenci duhových rodin.

Gayové a lesby můžou v Chorvatsku uzavřít „životní partnerství“ od roku 2014. Zákon jim garantuje vesměs stejná práva a povinnosti jako mají manželé, vyjma společných adopcí a adopce dítěte partnera. Nicméně existuje institut tzv. poručenství, který umožňuje partnerovi rodiče mít k nevlastním dětem rodičovská práva a povinnosti, pokud s tím souhlasí druhý rodič. Prohlášení o poručenství životního partnera rodiče se činí před notářem.

Gay a lesbické manželství je v Chorvatsku ústavou zakázané od roku 2013, kdy se 65,87 % voličů vyslovilo v referendu pro ústavní zákon definující manželství jako svazek muže a ženy.

Životní partnerství má podporu u celé řady politiků, včetně těch konzervativních. Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová sice odmítá gay a lesbické manželství, ale životnímu partnerství podporuje.

Odmítavý postoj k němu má naopak Željka Markičová z organizace „Ve jménu rodiny“, která stála v pozadí ústavního referenda o manželství. Životní partnerství je podle jejího názoru neústavní, protože se vlastně de facto jedná o gay a lesbické sňatky, pouze pod jiným názvem.

Chorvatsko si sice obecně drží status otevřené a gay friendly země, ale mimo hlavní turistická centra doporučujeme být víc ve střehu. Venkovské oblasti jsou v nahlížení na homosexualitu přeci jenom víc rigidní, což je důsledek vysokého vlivu místní katolické církve, která patří mezi hlavní odpůrce LGBT+ lidských práv.

Vysokou míru sociálního konzervatismu v chorvatské společnosti dokázaly výsledky ústavního referenda o manželství, kdy byly téměř všechny župy „pro“ ústavní zákaz manželství gayů a leseb. Proti byly jenom dvě župy v pobřežní oblasti.

Podívejte se na ukázku z knihy o gay a lesbické rodině.

Titulní foto: dugineobitelji.com

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload