Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Keňský nejvyšší soud diskutuje o dekriminalizaci homosexuality

Keňa, turisty vyhledávaná africká země, není proslulá pouze svými překrásnými savanami a národními parky, nýbrž také platnými anti-LGBT+ zákony pocházejícími z dob britské kolonizace, o jejichž dalším osudu rozhodne v dohledné době tamní nejvyšší soud.

Ačkoliv je současná Británie považovaná za jednu z nejvíc gay friendly zemí na světě, v níž je manželství gayů a leseb, včetně společné adopce dětí, zcela běžnou věcí, její dřívější anti-LGBT+ politika výrazným způsobem ovlivnila většinu bývalých kolonií, mezi něž patří i Keňa.

Tam se však začínají dávat věci do pohybu. Nejvyšší soud Keni se totiž chystá vynést průlomový rozsudek, který má být vyvrcholením právních diskuzí na téma, zda je či není legitimní trestat dobrovolné pohlavní styky mezi dospělými lidmi téhož pohlaví.

Kauza, o které se bude rozhodovat, pochází z roku 2016 a týká se ústavnosti stávajících zákonů proti sodomii.

Místní organizace Kenyan National Gay and Lesbian Rights Commission (NGLHRC), která stojí v pozadí příslušné žaloby, nyní doufá, že by se soudci Nejvyššího soudu mohli zasadit o zrušení stávajících anti-LGBT+ zákonů, které jsou místní státní správou často zneužívány k diskriminaci a násilí proti LGBT+ Keňanům a Keňankám.

„Keňské zákony vnímají LGBT+ komunitu jako zločince, což není pravda,“ řekl provozní ředitel NGLHRC britskému magazínu Pinknews.

NGLHRC vznikla v roce 2014 a jenom od té doby zaznamenala 1000 případů násilí proti LGBT komunitě – včetně vražd, znásilňování a vydírání.

Nová ústava, nové naděje

NGLHRC věří, že by dekriminalizaci homosexuality mohla pomoct nová ústava, kterou Keňa přijala v roce 2010.

„V roce 2010 jsme přijali novou ústavu, která zakotvila právo jednotlivců na život ve spravedlivé, demokratické a svobodné společnosti,“ řekl Mugo.

Pokud keňský nejvyšší soud skutečně shledá, že koloniální zákony proti sodomii, jsou neústavní, stane se Keňa první východoafrickou zemí, která dekriminalizovala homosexualitu.

I když se tak stane, stále se bude jednat o zemi s převažujícími předsudky vůči LGBT+ komunitě. Na skutečnou rovnost si budou muset LGBT+ Keňané a Keňanky ještě hodně dlouho počkat.

Bývalé britské kolonie jsou v Africe společně s převážně islámskou Saharou nejvíce nepřátelské vůči LGBT+ komunitě. Naopak portugalské kolonie se snaží o daleko vstřícnější postoj. Příkladem je Mosambik, který v roce 2015 přijal antidiskriminační zákony. Sňatek, včetně společné adopce dětí, můžou gayové a lesby uzavřít pouze v Jihoafrické republice.

Titulní foto: © Depositphotos.com/eugenesergeev

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

1 názor ke článku

10. 09. 2019 v 20:14Off-line Iberit  (43/186/100)
V každé zemi kde je aspoň kapka civilizace tak homosexualita není trestná mezi dospělými!!!!!
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload