Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Jeden a půl miliónové japonské město Fukuoka uznalo gay a lesbické svazky

LGBT+ Japonci a Japonky mohou od pondělí slavit, ale nikoli Velikonoce, nýbrž další posun v rozvoji jejich lidských práv. Zastupitelstvo města Fukuoka, prefektura Fukuoka, s téměř 1,5 milionem obyvatel totiž schválilo vyhlášku o certifikaci partnerství gay a lesbických párů. Ta jim umožňuje právně ošetřit jejich soužití, zejména pokud jde o bydlení a návštěvy v nemocnicích.

Prvním párem, který využil této možnosti, byl pár skládající se z transmuže, který ještě neprošel úřední změnou, Anri Ishizakiho (33 let) a jeho partnerky Miho Yamashitové (27 let).

„Strávili jsme podstatnou část svého života jako rodina a jsme rádi, že jsme si konečně mohli říct před zákonem a před lidmi své „ano“,“ řekl Anri Ishizaki, který je také zároveň reprezentantem japonské LGBT+ podpůrné skupiny.

Prvním japonským městem, nebo spíš municipalitou, byla v roce 2015 tokijská čtvrť Šibuja. V dalších letech se přidaly další města: Setagaya, Tokio, Iga, prefektura Mie, Takarazuka, prefektura Hjógo, Naha, prefektura Okinawa a Sapporo a prefektura Hokkaidó.

Japonsko dosud neuzákonilo ani sňatky gay a lesbických párů a ani registrované partnerství. Vyhlášky o partnerských certifikacích platí pouze ve městech a municipalitách vyjmenovaných v předchozím odstavci.

Ačkoliv by těsná většina Japonců a Japonek podpořila gay a lesbické manželství, japonský premiér Šinzo Abe, který na podzim opět vyhrál volby, je v této věci velmi opatrný. Volby pravidelně vyhrává na tématech stárnoucí populace a nízké porodnosti.

Tradiční japonská kultura se k homosexualitě staví nevraživě a v dřívějších dobách byla její běžnou součástí, zejména v řadách samurajů.

Doposud jedinou asijskou zemí, která legalizovala sňatky gayů a leseb, je Tchajwan, kde takový zákon začne platit za necelý rok.

Gay a lesbické manželství uzavřené v zahraničí uznává Izrael, Arménie a částečně i Japonsko, zejména pokud jde o možnost získání trvalého pobytu.

Jsou Japonci připravení na homosexuální manželství?

Titulní foto: © Depositphotos.com/chrupka

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload