Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Ostrovní stát v Karibském moři Trinidad a Tobago zrušil zákony proti homosexualitě

Ostrovní stát v Karibském moři Trinidad a Tobago zrušil staré koloniální zákony proti homosexualitě. Soudce tamního nejvyššího soudu došel k závěru, že jsou neústavní, a že je tedy nelze dál vymáhat.

V Latinské Americe se jedná o další případ zrušení anti-gay zákonů prostřednictvím soudcovského aktivismu. Jedním z nich byla dekriminalizace homosexuálních aktů v Belize, v roce 2016.

Příslušný soudce Devindra Rampersad řekl v závěru průlomového rozsudku, že zákony trestající takzvanou hrubou obscénnost porušují základní lidská práva přibližně 100 tisíců příslušníků LGBT+ komunity žijící na ostrovech, a že musí být zrušeny.

„Soud deklaroval, že sekce 13 a 16 (sexuální trestné činy) jsou neústavní, a že jakákoliv kriminalizace konsensuálního pohlavního styku mezi dospělými lidmi není legitimní,“ řekl Ramparsad.

Zákony proti sodomii a proti hrubé obscénnosti trestaly muže, který byl usvědčen z vykonání análního pohlavního styku s jiným mužem, odnětím svobody v maximální délce trvání 25 let. Jiné formy pohlavního styku mezi muži, nebo lesbický pohlavní styk, byly trestány pětiletým vězením.

Zákony Trinidadu a Tobaga proti homosexualitě mají původ v období britské kolonizace. Jako takové pak následně zůstaly zachovány i po získání nezávislosti. Za jejich zrušení pak následně začal bojovat karibský LGBT+ aktivista Jason Jones, který zažaloval vládu Trinidadu a Tobaga u Meziamerického soudu pro lidská práva.

Ten pak následně tento rok deklaroval, že zákony proti homosexualitě porušují lidská práva, a zavázal kromě Trinidadu a Tobaga i další karibské a latinskoamerické země k jejich zrušení.

Dalším průlomovým rozhodnutím Meziamerického soudu pro lidská práva je, že Americká konvence o ochraně lidských práv a základních svobod zavazuje všechny smluvní státy k zpřístupnění občanských sňatků i gay a lesbickým párům. Jednat by se mělo o 16 zemí ve Střední a Jižní Americe.

Titulní foto: © Depositphotos.com/nito103

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload