Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Lipo dává hip hopu muzikantskou tvář. Vychutnejte si klip „Ve vzpomínkách“ z nového alba Lyrika

Odlesky současného r'n'b, citlivě zaranžované melodie a osobitá poetika se zrcadlí na nové desce „Lyrika“ rappera Lipa, která vychází v pátek 27. 5. 2018. Od dnešního dne ji fanoušci mohou streamovat na Spotify a Apple Music.

Lipo vydává novinku Lyrika po čtyřech letech od předchozí nahrávky O duši. Více se na ní přiklání na muzikantskou stranu a důraz klade na obsahovou integritu svých textů. Jedním z takových je i videoklip k singlu „Ve vzpomínkách“.

„Čtyři roky jsou v žánru, ze kterého jsem vzešel, dost dlouhá doba. Dnes ale cítím, že určitý odstup, který jsem od písniček v průběhu tvorby desky získal, jim jedině pomohl. Všechny příběhy, o kterých píšu, jsou totiž odžité,“ říká Lipo.

Hledání osobní svobody

Ústředním motivem jedenácti nových písní je hledání osobní svobody, které úzce souvisí s mezilidskými vztahy. „Někteří lidé tvrdí, že psát o lásce je klišé, já si naopak myslím, že to je téma, které ještě zdaleka nebylo vyčerpáno a těžko někdy bude. Dotýká se totiž každého z nás a v nějaké podobě nás doprovází po celý život,“ objasňuje rapper.

Citová náklonnost má v jeho podání mnoho podob, dokáže být sžíravá a syrově realistická, ale i euforická a bezbřehá, stejně jako otupělá a poháněná instinkty. Lipo v textech čerpá ze svého vřelého vztahu k poezii, ale zároveň se nebojí dávat jednotlivým stavům pravá jména a jít v jejich zkoumání až na dřeň. To vše vytváří jeho originální rukopis – jeho Lyriku.

Na album si pozval mnoho hostů 

V hitovém singlu Svoboda zní charismatický chraplák zpěváka Marcella z indie rockové skupiny No Distance Paradise, ve Štěstí úspěšně oprášil spolupráci s aktuální držitelkou Anděla Debbi a energii songu Vidíš, co jiní nevidí vystihl sytý hlas ODDho.

K nejpřekvapivějším momentům patří píseň Skleněný království, kde se zpěvu v refrénu ujal sám Lipo.

Na klavír v závěrečném songu Solitér hraje Jiří Vidasov (Dan Bárta nebo Top Dream Company), kytarovou linku v rapově rozohněném songu Mimikry obstarala vycházející hvězda – zpěvák Robin Mood.

„Na scéně se pohybuji už přes deset let. Čím jsem starší, tím větší zodpovědnost cítím za každou skladbu, kterou vypustím. Člověk si totiž musí všechno obhájit hlavně sám před sebou. Kdo chce vědět, co se poslední čtyři roky v mém životě dělo, na albu Lyrika to všechno najde,“ shrnuje Lipo.

Ondřej Turták alias ODD

Novinku Lyrika produkoval multitalentovaný Ondřej Turták alias ODD, který se orientuje v současném hip hopu a r'n'b a k tomu hraje na několik živých nástrojů. Lipo si navíc pochvaluje, že přátelství, které oba liberecké umělce pojí již dlouhá léta, jim umožnilo na albu intenzivně pracovat jako sevřený tým.

Český rapper Lipo natočil klip Štěstí, ve kterém si zahrál skutečný gay pár!

Lipo jako osamělý vlčák českého rapu kritizuje v klipu „Nebudu lhát“ nešvary domácí scény

Titulní foto: Radek Kudláček/SinglTon

Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload