Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Průzkum: Většina Američanů podporuje manželství gayů a leseb! I muslimové jsou pro

Průzkum Public Religion Research Institute z roku 2017, kterého se zúčastnilo více, než 40 tisíc Američanů napříč celými Spojenými státy, došel k závěru, že většina amerických muslimů podporuje právo gay a lesbických párů na sňatek.

Jedná se o velmi zvláštní jev, neboť odpor předních náboženských vůdců od rozhodnutí Nejvyššího soudu USA v kauze Obergefell proti Hodgesovi, které legalizovalo gay manželství ve všech 50 amerických státech, stále přetrvává. Ačkoliv duchovní i nadále odmítají gay a lesbické sňatky, samotní věřící jsou zřejmě jiného názoru.

„Většina náboženských skupin v USA podporuje gay a lesbické manželství. V některých se jedná dokonce o drtivou většinu: 97 % unitářů, 80 % buddhistů, 80 % nábožensky nevyhraněných, 77 % Židů a 75 % hinduistů. Z ostatních se pak jedná dvoutřetinovou podporu: 67 % protestantů, 66 % katolíků, 66 % pravoslavných a 51 % muslimů,“ říká průzkum.

Ačkoliv se u muslimů jedná o těsnou většinu, tak pouze 34 % respondentů je zásadně proti. 15 % nemá na tuto otázku jednoznačný názor. Ač jsou tedy muslimové stereotypně vnímáni jako nejvíc nepřátelská náboženská skupina, pokud jde o práva LGBT+, v některých lokalitách mohou mile překvapit.

Naopak většinově proti manželství gayů a leseb jsou evangelíci (58 %) společně s mormony (53 %) a Svědky Jehovovými (63 %).

61 % Američanů podporuje manželství gayů a leseb

Co se týče USA, tak 61 % Američanů souhlasí s právem gayů a leseb na uzavření manželství. Z jednotlivých států byla většinová podpora zaznamenána ve 44 z 50. Většinové odmítání manželské rovnosti bylo zaznamenáno v Alabamě, Mississippi, Tennessee, Západní Virginie, Louisianě a Severní Karolíně.

V průzkumu Američané také podpořili zákonná opatření proti diskriminaci LGBT+ menšiny v zaměstnání, bydlení a přístupu ke zboží a službám. 70 % Američanů podpořilo takové zákony, a to navzdory tomu, že se Republikánská strana dlouhodobě těmto otázkám vyhýbá, ba ji dokonce i aktivně bojkotuje.

60 % Američanů také odmítá náboženské výjimky z antidiskriminačních zákonů, které by umožnily soukromým podnikatelům odmítnout poskytovat služby gay a lesbickým párům. Týká se to zejména svateb. Má například květinářka právo odmítnout navázat kytici na gay svatbu? Má provozovatel sňatkové agentury právo odmítnout uspořádat svatební obřad pro lesbický pár? V sázce je například také právo lékařů odmítnout provádět interrupce z náboženských důvodů apod.

Odpovědi na tuto otázku obecně vyvolávají velké vášně nejen v USA, ale i u protinožců a dokonce i v Evropě, kde například soud v Belfastu uvalil pokutu na cukráře, kteří odmítli upéct dort s nápisem na podporu LGBT+ práv.

Přelomová zpráva: Americký Nejvyšší soud potvrdil ústavní právo na sňatky gayů

Titulní foto: © Depositphotos.com/Syda_Productions

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

2 názory ke článku

04. 05. 2018 v 12:48Off-line Ellvin  (23/183/81)
Homosexualita je islámem tolerovaná. Jakmile dojde k sexuálnímu kontaktu lidí stejného pohlaví, zaujímá islám jasné zamítavé stanovisko! Je jistě spousta těch muslimů, kterým se příčí slovo homosexuál a kteří by nejraději předstírali, že nic takového jako homosexuál neexistuje. Pak jsou tací, kteří by je poslali do léčebny, aby se z „toho“ dostali nebo je alespoň nechali za mřížemi s ostnatým drátem. Nemělo by nikoho překvapit, že mezi 1,5 miliardou muslimů se najde i značný počet těch, kteří vůči menšinové sexuální orientaci zaujímají neutrální či velmi smířlivý a tolerantní postoj neboť jsou sami homosexuálové.

ZDROJ: https://www.shekel.cz/…-a-muslimove
04. 05. 2018 v 17:52Off-line Vlado2  (61/180/80)
Ellvine, asi by nebylo špatné si vždy zjistit alespoň minimum o člověku, jehož názor chceš papouškovat. Muslimka Kateřina Gamal Richterová, jejíž názory cituješ opravdu nepatří mezi objektivní posuzovatele Islámu!
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload