Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Castrova dcera prosazuje na Kubě manželství pro všechny

Dcera bývalého kubánského prezidenta Raúla Castra Mariela (mladší bratr Fidela Castra) oznámila na tiskové konferenci k blížícímu se Mezinárodnímu dni proti homofobii, bifobii a transfobii, že udělá vše, co je v jejích silách, aby LGBT+ Kubánci a Kubánky mohli uzavřít manželství.

K tomu by mohlo dojít ještě letos, protože se v červenci chystají rozsáhlé ústavní novely, mezi něž by mohly být zařazeny i gay a lesbické sňatky. Kubánská ústava definuje manželství jako svazek muže a ženy, a proto je pro přijetí zákona o manželské rovnosti zapotřebí ústavní většiny.

Mariela podporu LGBT+ právům vyjádřila už dříve a řekla, že současná kubánská legislativa je diskriminační vůči gay a lesbickým párům. Vymezila se také vůči sociálně konzervativnímu klimatu, které v kubánské společnosti stále přetrvává.

Po odchodu svého otce proto vyzvala nového prezidenta Diaze-Canela, aby začal věnovat větší pozornost LGBT+ tématům, a aby k nim přistupoval s maximální citlivostí.

Temná historie komunistické Kuby

Homosexualita je na Kubě legální od roku 1979, ale zdejší legislativa neposkytuje LGBT+ minoritě dostatečnou právní ochranu. Gay a lesbické páry zatím nemohou uzavřít ani manželství, ani registrované partnerství.

Od roku 1959, kdy se dostal k moci Fidel Castro, byli homosexuálové a obecně příslušníci sexuálních menšin oběťmi represí podobně jako ve většině komunistických režimů, které vnímaly menšinovou sexuální orientaci jako protisocialistickou.

Teprve v poslední době lze vypozorovat rostoucí míru akceptace LGBT+ menšiny v kubánské společnosti. Významný podíl na tom má právě zmiňovaná Mariela Castrová, která se angažuje v LGBT+ aktivismu, včetně osvěty v oblasti prevence HIV/AIDS.

Titulní foto: youtube.com

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

1 názor ke článku

07. 05. 2018 v 09:45Off-line Yperit  (91/186/68)
tak hlavně Fidel měl bratra těžkého transexuála, takže všude na Kubě zavíraly buzny do vězení, jen on a jeho skupina literárních přátel užívala určitého stupně ochrany a toletance. Skončil celkem špatně,s orientací se obtížně vyrovnával, měl sebevražedný pokus,kdy si do rekta zavedl skleněné střepy a o pár let se zabil sám. Ze tří bratrů dva prezidenti,jemu sudičky holt v životě nepřály
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload