Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Tokiem prošel pochod LGBT+ hrdosti. Tématem byla láska a rovnost

Tisíce LGBT+ Japonců a Japonek a jejich příznivců zaplavily v neděli japonskou metropoli Tokio. Průvod se letos nesl v duchu lásky a rovnosti, neboť LGBT+ práva mají sice v Japonsku většinovou podporu, ale gay a lesbické páry stále nemohou uzavřít manželství a adoptovat děti, a ani nebyl zatím přijat žádný celostátní antidiskriminační zákon.

Pouze některá města a prefektury přijaly vlastní antidiskriminační legislativu, včetně vyhlášek o certifikaci partnerských vztahů gay a lesbických párů.

„V lásce si jsme všichni rovni. Nepožadujeme žádná zvláštní práva, nýbrž pouze rovné zacházení a svobodu milovat, koho chceme. To, čeho se snažíme dosáhnout, jsou pouze základní lidská práva svobody,“ říkají organizátoři každoročního festivalu Tokyo Rainbow Parade.

Pochod hrdosti sexuálních menšin procházel mimo jiné také tokijskou čtvrtí Šibuja, která v roce 2015 jako první přijala vyhlášku o partnerských certifikátech gay a lesbických párů.

Tokijská města, čtvrti a prefektury, v nichž si mohou gay a lesbické páry nechat certifikovat své partnerství:

  • Šibuja, Tokio (2015)
  • Setagaya, Tokio (2015)
  • Iga, prefektura Mie (2016)
  • Takarazuka, prefektura Hjógo (2016)
  • Naha, prefektura Okinawa (2016)
  • Sapporo, prefektura Hokkaidó (2017)
  • Fukuoka, prefektura Fukuoka (2018)

Homosexualita byla v Japonsku vždycky legální, vyjma let 1872-80, kdy do něj v rámci reforem Období Meidži pronikala západní kultura, pro níž byly tou dobou typické i anti-gay zákony.

Japonský premiér Šinzo Abe, který svojí předvolební kampaň soustřeďuje výhradně na témata nízké porodnosti a stárnoucí populace, má obecně tendenci být k LGBT+ tématům zdrženlivý. Tento přístup však poztrácí veškerou logiku, neboť gay a lesbické vztahy neznamenají bezdětnost. I v Japonsku vyrůstají děti v gay a lesbických rodinách a fakt, že nemají stejné právní postavení, jako děti z tradičních rodin nikomu neprospívá, ba naopak je z hlediska boje s nízkou porodností kontraproduktivní.

Titulní foto: youtube.com

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

3 názory ke článku

09. 05. 2018 v 12:59On-line I8051  (52/184/97)
Hm, az na tu spartakiadni mazoretku a alzaufona s tykadlama to byl sporadanej provod. I psi divize kozenaku chybela. Tohle mi teda ani nevadi :-)
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
10. 05. 2018 v 15:33Off-line Fermin  (29/176/63)
i8051 - No, upřímně řečeno, ten náš pražský gay pride je v porovnání s jinými zeměmi dost konzervativní. Kromě pár extempore se tam zas nic až tak hrozného neděje.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 05. 2018 v 20:40Off-line Lofwyr  (45/180/85)
:-D :-D Hrdosti :-D :-D
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload