Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Gay a lesbické sňatky v Severním Irsku čeká tento týden druhé čtení

Dolní sněmovna Parlamentu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska by se už tento pátek měla opět zabývat návrhem zákona o rovném manželství v Severním Irsku, který momentálně čeká druhé čtení. Jeho legalizace v celé zemi je nyní zase o krok blíž.

Severní Irsko momentálně zůstává jedinou zemí Spojeného království, která umožňuje gay a lesbickým párům uzavřít pouze registrované partnerství, které jim nabízí téměř stejný obsah práv a povinností, jako má manželství, vyjma užívání tohoto názvu a některých drobných rozdílů.

Gay a lesbické páry žijící ve Spojeném království mohou od roku 2005 uzavřít registrované partnerství v celé zemi. Od roku 2013 jsou legální gay a lesbické sňatky v Anglii a Walesu (ten samý rok je legalizovala také Francie) a od roku 2014 ve Skotsku. V Severním Irsku se jim dlouhodobě brání ultrakonzervativní Demokratická unionistická strana, v níž podle dostupných zdrojů dvě třetiny členů věří, že homosexualita je špatná.

Severoirští LGBT+ aktivisté se zpočátku snažili protlačit zákon, který by legalizoval gay a lesbické manželství v Severním Irsku, přes severoirský parlament, ale po několika neúspěšných pokusech jim vyšla vstříc státní tajemnice Severního Irska Karen Bradleyová, když řekla, že by takovou legislativu mohl přijmout britský parlament.

Ten se návrhem zákona o gay a lesbických sňatcích, který předložil labouristický poslanec Conor McGinn, zabýval 28. března, kdy jej pustil do druhého čtení. To proběhne tento pátek 11. května. Současně s ním se legislativou legalizující rovné sňatky v Severním Irsku zabývá také Sněmovna lordů. Obecně vzato se očekává, že druhé čtení rozproudí bouřlivější debatu, než první čtení.

„V celém Westminsterském paláci, včetně obou komor britského parlamentu, má manželství pro všechny v Severním Irsku podporu napříč celým politickým spektrem. Státní tajemnice Severního Irska Karen Bradleyová přistoupila na tuto možnost jeho legalizace za podmínky, že vláda dostojí svému závazku, a umožní všem poslancům hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ řekl labouristický poslanec a překladatel návrhu příslušného zákona Conor McGinn.

V případě, že zákon legalizující sňatky gay a lesbických párů projde druhým a třetím čtením v Dolní sněmovně, Sněmovnou lordů a Buckinghamským palácem, bude Spojené království 100% férové.

Ačkoliv by někdo mohl namítnout, že je přeci jedno, zda uzavíráme manželství nebo registrované partnerství, jelikož jde o obsah, tak jako LGBT+ aktivista nemohu na takovou variantu trvale přistoupit. Není legitimní, aby zákony rozlišovaly mezi homosexuálními a heterosexuálními páry, byť pouze v názvosloví. Má být jeden institut se stejným obsahem pro heterosexuální i homosexuální páry. Politika „Separate, but equal“ také vzala za své.

Titulní foto: © Depositphotos.com/HASLOO

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload