Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Řecko legalizovalo pěstounství gay a lesbických párů

Ve středu 9. května přijal řecký parlament v poměru hlasů 161:103 zákon, který povolí gay a lesbickým párům žijícím v registrovaném partnerství pěstounskou péči. Ačkoliv se jedná o průlomové rozhodnutí, tak klasické osvojení dětí je zatím povoleno pouze heterosexuálním párům a jednotlivcům žijícím v registrovaném partnerství. Výsledek hlasování uvítal řecký premiér Alexis Tsipras.

Novou legislativu dlouhodobě podporovala vládnoucí Syriza navzdory opozici některých koaličních stran, zejména pravicové Nezávislí Řekové.

„Pěstounství na rozdíl od osvojení pamatuje na možnost vrácení dětí svým biologickým rodičům, kteří mají také během tohoto stavu právo být v kontaktu se svými dětmi,“ informoval Tsipras o rozdílech mezi pěstounstvím a adopcí.

Posléze dodal, že pěstounství je nutné na rozdíl od adopce chápat jako jistou formu altruismu a solidarity ze strany těch, kteří se pro něj dobrovolně rozhodnou.

Řecko zaostává

Řecko dlouhodobě zaostává za ostatními členy EU, pokud jde o LGBT+ lidská práva, ale v posledních třech letech prošlo několika revolučními změnami. Od prosince 2015 smějí gay a lesbické páry uzavřít registrované partnerství, které bylo předtím přístupné pouze heterosexuálním párům. Velmi tomu napomohlo rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva v kauze Valiantos a další proti Řecku.

Svým způsobem lze mluvit o štěstí v neštěstí. Koalice radikální levice neboli Syriza se dostala v Řecku k moci v důsledku finanční krize a započala s několika revolučními změnami, mezi něž patřilo i právní uznání lidských práv LGBT+ menšiny, včetně sjednocení legálního věku způsobilosti k pohlavnímu styku. S její politikou, včetně přijímání přísných antidiskriminačních zákonů se dlouhodobě neztotožňuje místní pravoslavná církev a krajně pravicové skupiny typu Zlatý úsvit apod.

Díra v zákoně omylem umožnila stejnopohlavní manželství

V roce 1982 byly v Řecku legalizovány občanské sňatky, v nichž nebyla zmíněná nutnost rozdílného pohlaví snoubenců. Gay a lesbické páry se na základě této díry v zákoně dlouhodobě snažily přesvědčit místní starosty, aby jim umožnili uzavřít manželství.

V roce 2006 jim vyhověl ostrov Tilos. Uzavřené sňatky byly následně anulovány a dotčené páry se po vyčerpání všech opravných prostředků, které jim řecký právní řád nabízí, obrátily na Evropský soud pro lidská práva.

Kromě výše uvedeného případu se řecký nejvyšší soud momentálně zabývá jinou kauzou. Jeho rozhodnutí by mohlo přispět legalizaci manželství gay a lesbických párů. Dosud jediným evropským státem, kde se legalizovaly gay a lesbické sňatky soudní cestou, je Rakousko.

Věděli jste, že Řecko v roce 1982 omylem legalizovalo stejnopohlavní manželství?

Řecko: Gay sňatek uzavřený „dírou v zákoně“ je neplatný

Titulní foto: 

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

3 názory ke článku

12. 05. 2018 v 12:37Off-line Igni  (36/192/130)
Ten nadpis je dost hloupý (čti špatně česky napsaný). Takhle to vypadá, že budou mít gay a lesbické páry v Řecku pěstouna :D
12. 05. 2018 v 13:26Off-line Onlip  (61/180/84)
Pomalu se blížíme k tomu, co by mělo být samozřejmé.
27. 06. 2021 v 19:06Off-line Mikaela  (49/176/60)
Každy by měl vzít na potáz že dítě není věc a i jeho rozhodnutí je klíčové
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload