Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Cítí se váš partner často unavený a má obtíže v posteli? Měl by se nechat vyšetřit na Roztroušenou sklerózu

Roztroušená skleróza, RS neboli „ereska“, je chronické autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém napadá ochranný obal nervových vláken centrálního nervového systému a ovlivňuje schopnost nervových buněk v mozku a míše spolu vzájemně komunikovat.

Průběh a příznaky onemocnění se u jednotlivých osob často liší. Roztroušená skleróza se podle postupu nemoci, četnosti atak či délky období mezi atakami dělí na tři základní typy. Toto dělení je důležité kvůli rozhodnutí o léčebném postupu a odhadu prognózy.

„Přibližně 85 % pacientů postihuje relaps-remitentní forma roztroušené sklerózy, kdy dochází k opakovanému střídání příznaků nemoci a klidového období. Naproti tomu asi 10 % nemocných se potýká s primárně progresivní formou, kdy po nástupu prvních příznaků nemoci nenásleduje klidové období a u pacientů se postupně prohlubuje a narůstá invalidita,“ vysvětlila prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová, CSc., vedoucí lékařka Centra pro demyelinizační onemocnění Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

S léčbou je nutné začít co nejdříve

U roztroušené sklerózy je důležité, aby byla diagnostikována co nejdříve, protože časná léčba může podstatně ovlivnit celkový průběh nemoci. Mezi rané příznaky RS patří problémy s pohyblivostí, ztráta citlivosti a mravenčení, ztuhlost, poruchy vidění, chronická únava, slabost, závratě, malátnost, později se mohou projevit potíže s ovládáním močového měchýře, problémy s myšlením a řečí.

„Příznaky, které přicházejí a odcházejí nebo se vyvíjejí nenápadně a pozvolna, svádějí k ignorování. Důležité je proto na možnost RS myslet a v případě jakýchkoliv pochybností raději navštívit neurologa,“ doplnila profesorka Kubala Havrdová.

Přerušení nervových spojení, ke kterému při roztroušené skleróze (RS) dochází, má dopady také na duševní, ekonomický a společenský život lidí s RS a jejich blízkých. Společnost Roche iniciovala průzkum „MS MindSet Survey“, který shromáždil data od 3 478 účastníků. Cílem studie bylo zjistit, jaké překážky brání lidem s RS v tom, aby měli kontrolu nad svým životem, a jak je nepředvídatelnost příznaků RS ovlivňuje v každodenním životě.

Roztroušená skleróza omezuje osobní život 96 % nemocných

Průzkum zjistil (zdroj), že 96 % pacientů kvůli symptomům RS nebo vzplanutí onemocnění zmeškalo aktivity, jako jsou svatby, narozeninové oslavy nebo dovolené, 44 % si nevytváří dlouhodobé plány, protože nedokáže předpovědět, jak se bude cítit a 43 % nemocných kvůli nepředvídatelnosti RS omezuje své společenské závazky.

Roche podporuje pacienty a vzdělává veřejnost

Biotechnologická společnost Roche se věnuje výzkumu a vývoji léčivých přípravků a diagnostických metod, ale kromě toho také dlouhodobě a systematicky podporuje pacienty s RS a vzdělává veřejnost v oblasti medicíny. Za tímto účelem provozuje portál mojemedicina.cz, kde v sekci Průvodce pacienta najdete nejen mnoho zajímavých textů, ale také původní videa a animace.

„Pomocí infografiky můžete prozkoumat podobnosti a rozdíly mezi relaps-remitentní a primárně progresivní formou roztroušené sklerózy, tajemství lidského mozku lze objevovat v interaktivním kvízu a správně protáhnout tělo vám pomůže videoseriál cvičení nejen pro pacienty s RS, který vznikl ve spolupráci se spolkem MS Rehab,“ pozval k návštěvě portálu MUDr. Jiří Pešina, ředitel oddělení komunikace společnosti Roche.

Cvičení a rady pro pacienty s RS jsou zaměřené na správné procvičení svalů dna pánevního, relaxaci pro snadnější zvládání únavy, cvičení po jízdě autem či při sedavém zaměstnání.

„Díky pravidelnému cvičení, relaxaci a psychické pohodě zvládají pacienti s roztroušenou sklerózou své onemocnění mnohem lépe. Cvičení doporučujeme i všem ostatním, zvláště lidem se sedavým zaměstnáním,“ doplnila fyzioterapeutka Mgr. Klára Novotná z Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

V seriálu nechybí ani téma, jak zmírnit urologické a sexuální obtíže, s nimiž se během svého onemocnění setká téměř každý pacient s roztroušenou sklerózou.

Titulní foto: © Depositphotos.com/margo_soulxray

Onload

4 názory ke článku

03. 06. 2018 v 13:28Off-line Colombo  (102/192/90)
Před časem mě jeden lékař na preventivní lékařské prohlídce řekl ..."nečtěte na internetu medicínské záležitosti nebo se z toho zblázníte a my pak z vás taky"...
03. 06. 2018 v 16:12Off-line Vlado2  (61/180/80)
Že umřu, je jisté. Že umřu na nějakou chorobu, je vysoce pravděpodobné - leda že by mne přejel náklaďák. Ale v té chvíli, kdy se začnu sledovat a "vzdělávat" v příznacích všech existujících nemocí, tak už snad ani nemá smysl žít.
03. 06. 2018 v 17:59On-line I8051  (53/184/97)
Jedna moje kozata kamaradka doktorka ma pravdivou tezi "kazdej ma nador, ale jen nekdo se ho dozije" .. takze decka, kaslete na clanky na novinkach a jinde, na sileny choroby, ktery urcite mate, na to, co se mozna nebo nemozna nekdy v budoucnu stane a ZIJTE svuj zivot, kterej ted mate. Zijte ho ted a naplno, nepremejslejte co by kdyby a delejte veci hned tak, jak myslite, ze je to spravny .. protoze tenhle vas zivot je posledni, zadnej dalsi uz nebude :-)
03. 06. 2018 v 19:46Off-line Mic2000  (27/170/85)
Tento článek je celkem dobrý. RS je dost blbé onemocnění, které poslední dobou hodně narůstá. Tudíž je vhodné znát tuto nemoc.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload