Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Marek Šoška: Neupekl vám cukrář dort? Každý má právo diskriminovat

Soud rozhodoval, zda má pekař právo odmítnout službu na základě sexuální orientace. Přesněji tedy: „Pekař a cukrář Jack Philips z amerického státu Colorado odmítl v roce 2012 upéct homosexuálnímu páru dort k jejich svatbě. Gayové ho následně zažalovali a označili jeho krok za nepřípustnou diskriminaci,“ píše server aktualne.cz.

Americké právo ve při

Spojené státy americké jsou známi svým liberálním přístupem a ochranou slabších občanů. V tomto případě se do křížku dostala svoboda náboženského vyznání, která byla důvodem odmítnutí služby a občanský princip nediskriminace na základě sexuální orientace.

Zpočátku se zdál případ jasný. Po žalování pekaře Phillipse u coloradské komise, která dala svatebčanům za pravdu, se ale případ dostal až k Nejvyššímu soudu. Ten v rámci svého verdiktu deklaroval následující:

„Philips měl nárok na neutrální rozhodnutí, které by plně a spravedlivě zohlednilo jeho náboženské výhrady.“

Soud dále dodal, že verdikt je pouze k danému individuálnímu případu, ovšem ne k obdobným kauzám. Tady se můj názor od obecně platných právních předpisů liší.

Existuje právo na službu?

Gay pár se cítil být krácen na svých právech. Existuje snad něco jako právo na službu? Dle mého názoru ne. Přestože jsem gay, domnívám se, že každý jedinec může diskriminovat v rámci vlastního podnikání kohokoli. Vždyť pokud odmítne služby gayům vykonávat, sám se krátí o zisk.

Představím modelovou situaci. Pokud bude ve městě hospoda, jejíž majitel mi odmítne načepovat pivo, protože sdílím ložnici s mužem, tak je to přeci jeho ztráta zisku. Pomyslím si o něm své, nikdy už tam nepůjdu a věřím, že ani mí přátelé a další rozumná skupina obyvatel by nepodpořila takové jednání prostřednictvím útraty. Jakmile hospodský přijde o podstatnou část zisku, rozmyslí se, jestli jeho jednání je správné.

Hádám, že někteří budou argumentovat: „Co když je to jediný podnik svého druhu? Kam pak budou gayové chodit nakupovat…“ Výborný dotaz. Pokud by se to opravdu stalo, např. všechny cukrárny ve městě by odmítly gaye obsluhovat, tak je to přeci výborný podnikatelský záměr. Uděláte jedinou cukrárnu, která nebude diskriminovat, a budete mít astronomické zisky.

Následuje další otázka v pořadí: „Co když se rozhodne většinová společnost takto diskriminovat?“ V tom případě mám pro vás smutnou zprávu. Nic s tím nenaděláte. Jestliže by většinová společnost chtěla gaye nebo jinou menšinu diskriminovat ve smyslu upírání práv, tak stejně zvolí do příslušných zákonodárných komor takové zástupce, kteří budou zastávat stejný názor. Demokracie holt taky není ideální.

Stát musí být neutrální

Odkazem na deficit demokracie, který hájí názor většiny, nikoli vždy ten správný (což bývá často zaměňováno), se dostávám k diskriminaci a státu. Stát, dle mého názoru, nesmí diskriminovat nikoho za žádných okolností. Musí pohlížet na všechny občany jako na stejně rovné. Stejná práva – stejné povinnosti. Nyní mluvím o diskriminaci pozitivní i té negativní. Stát nemůže zvýhodňovat jedny na úkor druhých.

Situace v ČR možná není ve všech ohledech ideální. Existují určité oblasti, jako například možnost uzavřít sňatek, či darovat krev, ve kterých jsme omezováni, berme však v potaz situaci v jiných státech. Buďme rádi za to, co máme, naše společnost je celkem tolerantní a dlouhodobý vývoj je liberalizaci a toleranci alespoň v této oblasti nakloněn.

Americký soud se zastal cukráře, který odmítl obsloužit gay pár

Titulní foto: © Depositphotos.com/artofphoto

Autor článku studuje právo na Univerzitě Palackého v Olomouci a je místopředsedou Svobodných v Jihomoravském kraji.
Onload

13 názorů ke článku

05. 06. 2018 v 13:58Off-line Peta80  (43/187/-)
Tak v dnešní době bych si USA jako vzor svobody teda moc nebral.

Jinak co se týče českeho práva, existuje tu § 6 "Zákaz diskriminace spotřebitele" zákona č. 634/1992 Sb. (Zákon o ochraně spotřebitele), který zní:
"Prodávající nesmí při prodeji výrobků nebo poskytování služeb spotřebitele diskriminovat."
(zdroj: https://zakonyprolidi.cz/cs/1992-634#p6 )

I když je pravda, že v takovémto případě a s takovýmto odůvodněním se do toho začne míchat čl. 15 Listiny základních práv a svobod:
"(1) Svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání je zaručena. Každý má právo změnit své náboženství nebo víru anebo být bez náboženského vyznání."
(zdroj: https://www.psp.cz/…listina.html )

Takže je to složitější. Ale rozhodně není pravda, že si může obchodník svévolně diskriminovat zákazníka.
05. 06. 2018 v 15:32Off-line Bweepo  (24/175/60)
Ovšem že mu ten dort měl upéct. Kdyby nechtěl upéct dort černochovi nebo Židovi, každý by ho hned odsoudil, ale na gaye se kašle. Je to holt asi liberální křesťanskou politikou, které se v Americe daří. Věřím, že minimálně v Česku by se takováhle věc nestala
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
05. 06. 2018 v 16:07On-line Richard33  (44/185/80)
Pořád lepší, když jej neupeče a má k tomu celkem rozumný důvod než když ho "musí upéct" a dá do něj jed na krysy.

Aneb má svoboda (jsem gay) končí tam, kde začíná svoboda (je křesťan) toho druhého.
05. 06. 2018 v 16:35Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Souhlasím. Stát nesmí mít právo diskriminovat, už jen proto že má monopol na moc který nelze aktuálně odebrat, či narušit. Oproti tomu podnikatel by měl mít právo diskriminovat kohokoliv z jakéhokoliv důvodu. Obzvláště dnes neexistuje důvod proč uraženě se běžet vybrečet ke státu vládnoucím diktaturou většiny, když neviditelná ruka trhu dokáže trestat efektivněji, levněji a rychleji. Máme twitter, facebook, i tuto stránku. Není důvod proč nesdílet informaci a nechat každého ať se sám rozhodne kam půde nakupovat.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
05. 06. 2018 v 18:01Off-line Bweepo  (24/175/60)
Artenkororer, Dnes se nám může zdát, že jeden diskriminující pekař je naprostá hloupost, ale právo na diskriminaci by se nám mohlo velmi rychle vymstít. Představte si, že nebude diskriminovat 1 pekař, ale polovina. Když můžou, proč by nediskriminovali? A nemusí to být jen pekaři, ale řemeslníci, restaurace, kina... Začnou se tvořit gheta a vyloučené oblasti. A to už je jen krok k přijmutí diskriminačních zákonů, protože proč by si lidé nezvolili politiky, které je schválí, vždyť už gaye diskriminují všichni, jsou to vlastně takoví podlidi.
Něco mi to připomíná...
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
05. 06. 2018 v 18:37Off-line Lukino_Luk  (35/180/75)
Obchodníci vás diskriminují den co den (a nikoli proto, že jste gayové) a vůbec vám to nedochází a přijde vám to normální. Ale když obchodník někoho diskriminuje na základě toho, že je gay, tak se z toho dělá událost roku. :-P
05. 06. 2018 v 19:42Off-line Monogatari  (43/195/80)
"Oproti tomu podnikatel by měl mít právo diskriminovat kohokoliv z jakéhokoliv důvodu" Takže půjdu na autobus a řidič mi nezastaví, protože se mu nelíbí borci s dlouhýma vlasama, půjdu tedy na vlak, pokladní mi neprodá jízdenku, protože se jí nelíbí můj teplej hlas, půjdu tedy na taxík, taxikář mě nevezme, protože bere jenom cizince s naditou šrajtoflí, pak to vzdám a půjdu se vybrečet na facebook. Super představa!
05. 06. 2018 v 19:54Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Bweepo: To zcela ignoruje zpětnovazební mechanismus. Čím více někoho bude diskriminovat, tím méně bude mít zákazníků, tím méně peněz (nejsme tu jen mi, ale i naše rodiny, přátelé,... a to dohromady dá slušné procento potenciálních příjmů).
Teď z toho pekaře dělají prakticky mučedníka a velká část věřících to bere jako boj o náboženskou svobodu a to se projeví na volebních výsledcích a jen se zvišuje šance toho že budou schváleny diskriminační zákony.
Další zcela opomenutou věcí je roztříštěnost diskriminace. Určitě by se našel pekař diskriminující araby, židy, černochy, a je klidně možné že i heterosexuály...
05. 06. 2018 v 20:16Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Monogatari: Nepopisujete povětšinou podnikatele, ale zaměstnance. Ten se musí chovat dle nařízení zaměstnavatele. Podnikatelem by byl možná tak ten taxikář a představte si že třeba takový Uber má třeba zabudovaný systém hodnocení.
05. 06. 2018 v 21:40Off-line Bweepo  (24/175/60)
Artenkotorer: Zajímavé, že zpětnovazební mechanismus nefungoval třeba v nacistickém Německu.
05. 06. 2018 v 22:45Off-line Misanek007  (24/-/-)
Je to skandál a já to odmítám
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
06. 06. 2018 v 17:02Off-line Somerone  (36/180/80)
Je zbytečný se nad takovou absurditou vůbec pozastavovat :D Ti američani mají vymytý mozky :D
31. 12. 2023 v 06:15Off-line DivnejKlucik  (103/-/-)
Američani jsou důvod proč lidé jako Ellvin mají občanku. Nenávidím je!
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload