Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Soudní dvůr EU: Manželé gay a lesbických občanů EU mají právo trvalého pobytu

Po špatné zprávě z USA může LGBT+ komunita opět slavit. Soudní dvůr EU totiž rozhodl, že jsou všechny členské státy povinné uznávat svazky gayů a leseb, pokud jde o získávání práva trvalého pobytu pro občana třetí země, který uzavřel manželství, nebo registrované partnerství, s občanem EU.

V pozadí tohoto průlomového rozsudku stál spor mezi Rumunem Adrianem Coman, který v roce 2010 uzavřel v Belgii manželství s Američanem Robertem Hamiltonem. Oba muži se později chtěli přestěhovat do Rumunska. Rumunské úřady ale odmítly udělit americkému manželovi Adriana Comana trvalý pobyt s odvoláním se na tamní právní řád, který dosud neuzákonil manželství, ani registrované partnerství gay a lesbických párů.

Ještě před vynesením rozhodnutí se na stranu gay manželů postavil i generální tajemník Soudního dvora EU, podle kterého je naprosto nepřijatelné, aby měla absence právně uznaného gay a lesbického manželství za následek omezování svobodného pohybu osob v rámci EU.

Soudní dvůr EU došel k jasnému závěru, že směrnice garantující právo svobodného pobytu definuje manžela, jako osobu žijící s jinou osobou v manželství, které je z hlediska právního řádu EU genderově neutrální.

LGBT+ lidská práva v EU

6 členských zemí dosud právně neuznává gay a lesbické svazky: Litva, Lotyšsko, Polsko, Slovensko, Rumunsko a Bulharsko.

14 členských zemí legalizovalo manželství gay a lesbických párů: Portugalsko, Španělsko, Francie, Irsko, Velká Británie (vyjma Severního Irska), Německo, Rakousko (od 1. ledna 2019), Dánsko, Švédsko, Finsko, Malta, Nizozemsko, Lucembursko a Belgie.

8 členských zemí legalizovalo registrované partnerství gay a lesbických párů: Estonsko, Česko, Maďarsko, Itálie, Chorvatsko, Slovinsko, Řecko a Kypr.

7 členských zemí má manželství gay a lesbických párů zakázané v ústavě: Litva, Lotyšsko, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko (v referendu) a Bulharsko.

Přijetí minimální antidiskriminační ochrany LGBT+ menšiny je jednou z podmínek členství v EU.

Titulní foto: © Depositphotos.com/EpicStockMedia

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

4 názory ke článku

06. 06. 2018 v 14:18Off-line Vlado2  (61/180/80)
Teď si představte, že se ti dva nebožáci opravdu přestěhují do Rumunska. Dotyčný Američan bude občanem druhé kategorie bez jakýchkoli práv, které by hypoteticky vyplývaly z manželství nebo RP. Nebude mít ani práva běžného občana, protože zůstane pouze cizincem s právem trvalého pobytu (to je značný rozdíl), které lze za sebemenší blbost odejmout. To považujete za "štěstí"?
06. 06. 2018 v 14:52Off-line Fermin  (29/176/63)
Vlado2 - I tohle by šlo teoreticky vyřešit. Stačí, aby dotyční dostali do křížku s rumunským právním řádem, který americkému manželovi přiznává pouze právo trvalého pobytu, v němž by se po vyčerpání všech opravných prostředků dostali přes Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. No, a ten už jednou rozhodl, že neexistence právního uznání GL svazků je v rozporu s Evropskou konvencí o ochraně lidských práv a základních svobod, tak proč by takto nerozhodl podruhé.
06. 06. 2018 v 14:54Off-line Fermin  (29/176/63)
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload