Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Nový španělský premiér jmenuje do svého kabinetu dva otevřeně homosexuální ministry

Nově jmenovaný španělský premiér Pedro Sanchéz oznámil, že ve svém vládním kabinetu počítá se dvěma otevřeně homosexuálními ministry. Španělská vláda se tak zřejmě stane jednou z nejvíc různorodých v celé Evropě.

Kromě dvou gayů Maxima Huerta a Fernanda Grande-Marlasky, kteří se nestydí za svojí orientaci, bude mít Španělsko také 11 ministryň.

Pedro Sanchéz, který se chystá vystřídat neoblíbeného konzervativního premiéra Mariana Rajoye, jehož vláda se stala předmětem kritiky kvůli špatnému postupu při řešení katalánské krize, korupci a falešným diplomům vrcholových politiků, včetně bývalé premiérky Autonomního společenství Madrid Cristiny Cifuentesové, se zřejmě snaží vrátit Španělsku nádech otevřené země hájící práva žen a sexuálních menšin.

Novinář a spisovatel Maxim Huerto by měl obsadit post ministra kultury a sportu a Fernando Grande-Marlasca, který uzavřel sňatek se svým dlouholetým partnerem Gorkou Gómezem krátce po legalizaci manželství pro všechny v roce 2005, by měl řídit resort vnitra.

Gay a lesbické sňatky navzdory nesouhlasu konzervativců

Gay a lesbické páry žijící ve Španělsku smějí od roku 2005 uzavřít manželství a společně osvojit děti. Španělsko se tehdy stalo po Nizozemsku a Belgii třetí zemí na světě, která takový zákon přijala. Proti záměru tehdejšího socialistického premiéra José Zapatera tehdy protestovaly sta tisíce Španělů a Španělek. Většina z nich pocházela z řad členů Lidové strany, španělských biskupů a Fóra španělských rodin. Ti tvrdili, že v ulicích španělských měst protestovalo více, než milion lidí.

LGBT+ aktivistům tehdy hrál do karet formální odpor španělské katolické církve k občanským sňatkům jako takovým a hlavně fakt, že se od přechodu k demokracii začíná většina Španělů a Španělek hlásit k liberalismu a důrazu na individuální práva jednotlivce. Ačkoliv se 80 % Španělů a Španělek hlásí ke katolicismu, většina z nich si zároveň spojuje vazby mezi státem a církví s fašistickým diktátorem Francescem Francem.

Nicméně poté, co byl Zapatero vystřídán konzervativním Rajoyem, byla podána ústavní žaloba proti zákonu o sňatcích gayů a leseb. Španělský ústavní soud tento zákon nicméně shledal kompatibilní s ústavním pořádkem.

Titulní foto: © Depositphotos.com/konstantynov

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

5 názorů ke článku

14. 06. 2018 v 10:18Off-line Colombo  (103/192/90)
To budou ministerské gay párty. Ještě to bude chtít zaměstnat nějaké hezké, mladé gay asistenty, ale to oni si jistě páni gay ministři poradí :) :)
14. 06. 2018 v 15:07Off-line Bweepo  (24/175/60)
colombo, podle sebe soudím tebe...
14. 06. 2018 v 23:30Off-line Colombo  (103/192/90)
Bweepo: chlapče, chlapče, jsi vedle jak ta jedle... :) A ani mínus ti dávat nebudu, bylo by to házením hrachu na zeď :)
15. 06. 2018 v 00:32Off-line Bweepo  (24/175/60)
Colombo, pravda, nevím, jak jsi na tom ty, ale pochybuji, že zrovna ministři by měli být promiskuitní jedinci bez morálních hodnot. Vlastně nevím, proč by vůbec mělo to, co popisuješ, souviset se sexuální orientací.
Jsi jen dalším důkazem, že homofobie se vyskytuje u homosexuálů snad ještě ve větší míře než u majo***ní populace
Pochopil bych tvůj názor, kdybys měl s takovým jednáním zkušenost sám u sebe. Nebo je to možná jen tím, že jsi prostě starý a zahořklý a musíš k***izovat jakékoli téma bez ohledu na tom, jestli o něm něco víš nebo jestli v sobě tvá k***ika má alespoň špetku konstruktivnosti, jakože nemá.
18. 06. 2018 v 00:50Off-line Tadeas1  (35/181/80)
I sama Jílková řekla po své velké politické kariéře, boji a zpovídání ministrů a různých rádoby politiků jednu hezkou a poslední věc: "Vůbec jim nezáleží na lidech, sbírají jen hlasy." Pro politika, i když se "snaží" pomáhat lidem, je řadový občan jen zdrojem peněz a nutnost vládnout tak, aby si zajistil korýtko co nejdéle. Tedy jít cestou nejmenšího zla, umět přidat na svou stranu většinu ovcí, avšak mít stále velký příjem peněz za demokratické tlachání. Naopak spousta ministrů je zkorumpovaných, aspoň v ČR a nedivil bych se, že mafie bude mít prsty i v zahraničí :-).
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload