Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Gay herec Jan Cina vyhrál cenu bePROUD 2017 za to, že v médiích otevřeně hovoří o svém vztahu s mužem

V rezidenci norské velvyslankyně v Praze byly předány ceny bePROUD za rok 2017. Za otevřenost v médiích o svém vztahu s mužem byl oceněn herec Jan Cina. Počinem roku se stala studie „Sešívané rodiny“ o vyrůstání teenagerů s lesbickými a gay rodiči. Undergroundová fotografka Libuše Jarcovjáková si odnesla ocenění za celoživotní přínos.

Foto: PROUD/Jana Braunová

Cena za zviditelnění LGBT mimo komunitu

Každoročně se uděluje Mediální cena bePROUD osobám, které v příslušném roce významně přispěly ke zviditelnění LGBT osob a témat, a to především mimo komunitu. V minulosti to byl třeba herec Igor Chmela za ztvárnění gay policisty v televizním seriálu, novinářka Ivana Karásková za sérii článků o homoparentálních rodinách, nebo producenti seriálu „Až po uši” (HBO, režie: J. Hřebejk) o rozmanitých partnerských vztazích a peripetiích.

Letos cenu získal Jan Cina za otevřenost o svém dlouholetém vztahu s partnerem Petrem Vančurou v mnoha článcích a rozhovorech v médiích. Řekl, že si myslí, že by cenu dostávat neměl, protože jen normálně mluvil o svém životě. Bude ale podporovat kampaň za manželství pro všechny Jsme fér. „Doufám, že budu moct mít svatbu. Brzo!

Foto: PROUD/Jana Braunová

Neuspěli herec představení „CockDaniel Krejčík a dokumentaristka Jana Počtová.

Gay moderátoři Jan Cina a Petr Vančura zvou na Queer Ball do Prahy

Matěj Stropnický a Dan Krejčík podpořili petici Jsme fér

Instagram: 25 sexy fotek gay herce Daniela Krejčíka, který randí s Matějem Stropnickým

Gay teenageři

Předsednictvo organizujícího spolku Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD) vybralo z veřejných návrhů užší pětici nominovaných a následně vítěze ceny za počin roku 2017. Tím se stala studie „Sešívané rodiny” o dospívání s rodiči stejného pohlaví Magdaleny Skřivánkové a Petry Kutálkové. Pro vítězky to byla již třetí nominace.

Foto: PROUD/Jana Braunová

Nominovány dále byly podpůrné skupiny pro rodiče a trans děti organizace Trans*parent, otevření komunitního prostoru „Patra” v Praze spolkem Mezipatra, zahájení kampaně za rovné manželství Jsme fér koalicí pěti nevládních organizací a vydání dětských knih „Tango – skutečný příběh jedné tučňáčí rodiny” a „Zebra pod postelí” vydavatelstvím LePress.

Celoživotní přínos

Cenou bePROUD 2017 za celoživotní přínos se letos kolegium této ceny rozhodlo ocenit osobu z oblasti umění, ženu, která se ve svých fotografiích ze 70. a 80. let 20. století nebála zobrazovat lesbické vztahy a sexualitu, noční život v šeru ulic a rozmanitých podniků, nebo v 80. a 90. letech dokumentovala první organizování lesbických a gay spolků u nás.

Libuše Jarcovjáková (*1952) se dlouhodobě ve své syrové fotografické tvorbě věnuje zachycování života menšin (nejen) v Česku. I přesto, že ocenění je udělováno za celoživotní přínos, dosah tvorby této fotografky a pedagožky je aktuální – v roce 2017 jí vyšla kniha Černé roky a letos byla oceněna coby „Osobnost české fotografie”.

Foto: PROUD/Jana Braunová

Tradice

Letos slavnostní vyhlášení hostila velvyslankyně Norského království, její excelence paní Siri Ellen Sletner, která se na předávání vrátila z akce na Snežce, kde bylo zakončeno uplynulé období financování projektů Norskými fondy, které podporují aktivity z oblasti vzdělávání, ochrany přírody a lidských práv.

Foto: PROUD/Jana Braunová

„Nejsme tam, kde bychom měli být,“ řekla paní velvyslankyně, “proto jsou takovéto události důležité. Je třeba oceňovat aktivity a osoby usilující o zlepšování lidských práv i LGBT práv konkrétně.“

Ceny bePROUD jsou udělovány od roku 2012 a navazují na tradici Cen Colour Planet (od 2008) organizovaných Janisem Sidovským. Jsou nejstaršími a nejprestižnějšími cenami, jež oceňují osobnosti a počiny, které zviditelňují a zlepšují situaci LGBT osob v České republice. Ty letošní byly předány ve čtvrtek 14. 6. 2018 v předvečer Pride Business Fóra.

Titulní foto: PROUD/Jana Braunová, zdroj: TZ

Onload

5 názorů ke článku

16. 06. 2018 v 15:51Off-line I8051  (53/184/97)
Ja o tom verejne hovorim u nas v hospode a zadnej metal jsem nedostal. Fnuck :-)
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
17. 06. 2018 v 13:47Off-line Colombo  (103/192/90)
Pro ještě větší popula***u udělá pan Cina zřejmě vše. Ještě by to chtělo pár choulostivých foteček z jejich ložnice a možná dostane i cenu za mír :-)
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
19. 06. 2018 v 20:21Off-line MxP  (22/185/80)
tohle je fakt trapný ocenění... já chci taky ocenění za to že se nebojim hovořit o svém nose...
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
15. 12. 2018 v 18:55Off-line Yperit  (91/186/68)
To je jen důkaz, že svět se v kravskou piczu obrací-tady je možné dostat vyznamenání opravdu za cokoliv-jen nevím, jaký to má smysl a přínos pro ostatní..
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
09. 06. 2019 v 00:08Off-line Toy  (100/178/70)
Je fajn že se o tom takto diskutuje, nic proti. ALE... paní "fotografka" Jana Braunová by se měla stydět za takové snímky! Aspoň srovnat horizont mohla na svých fotkách. O naklánění osobnostních fotografií radši ani nemluvím...
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload