Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Jsme fér: Vláda ČR brzy projedná návrh zákona o manželstvích pro gaye a lesby

Často se v posledních dnech ptáte, jak to vypadá s návrhem novely, která umožní Manželství pro všechny. Koalice za manželství proto v rámci kampaně Jsme fér připravila následující informační shrnutí:

Skupina 46 poslanců a poslankyň navrhla minulý týden změnu občanského zákona tak, aby umožnila i gayům a lesbám uzavírat plnohodnotné manželství a nikoli pouze registrované partnerství (návrh, včetně přehledu těch, kteří jej podporují, můžete najít zde). Máme velkou radost z toho, že tito poslanci a poslankyně společně s námi věří, že láska je jen jedna, a pokud se dva lidé milují, je fér jim umožnit se vzít. Registrují se totiž auta, psi nebo známky, ale ne lidi.

Stejně jako všechny ostatní poslanecké návrhy projedná nyní i tento Vláda ČR a dá k němu své stanovisko. Jako bod k projednání je návrh zákona o manželství pro všechny zařazen na schůzi vlády tento pátek 22. června. Vláda se k návrhu může vyslovit negativně, neutrálně nebo může dát souhlasné stanovisko. Výsledek se dozvíme v pátek!

V dohledné době plánujeme také předání petice za manželství pro všechny, pod níž se podařilo získat více než 70 tisíc podpisů. Opakujeme to často, ale musíme znovu. Právě tahle podpora od vás je ten nejdůležitější vzkaz, že veřejnost o tuhle změnu opravdu stojí. Buďte fér i nadále a společně s námi usilujte o manželství pro všechny!

Co se ale dělo dál? Jen 2 dny po předložení návrhu manželství pro všechny předložila jiná skupina 37 poslanců a poslankyň změnu Listiny základních práv a svobod (LZPS), dále v postu LZPS, návrh, včetně přehledu těch, kteří jej podepsali, můžete najít zde.

Dle navrhované změny LZPS by propříště měla být zakotvena nikoli pouze ochrana rodiny a rodičovství, jak je tomu dnes, ale nadto také ochrana manželství jako výhradního svazku muže a ženy – explicitně by tak byly vyloučeny právě stejnopohlavní manželství, tedy potažmo i plnohodnotné duhové rodiny, v nichž vyrůstají děti, které si jako každé jiné zaslouží právní ochranu. Je taky potřeba poznamenat, že LZPS se od svého přijetí měnila pouze jednou.

Myslíme si, že okolnosti předložení návrhu jasně ukazují, že jeho jediným cílem je vyloučit gay a lesbické páry z možnosti uzavřít manželství. Nasvědčuje tomu nejen časová souvislost obou návrhů, ale i probíhající debata o manželství pro všechny. Jedním z cílů naší kampaně Jsme fér bylo a nadále je otevírat společenskou diskuzi o manželství pro stejnopohlavní páry. Pokud předkladatelé tvrdí, že ji chtějí otevírat, musíme jim připomenout, že jsme to byli my i společně s vámi, kdo tuto debatu otevřel. S trochou nadsázky lze říct, že lesby a gayové jsou jednou z výrazných skupin v naší společnosti, kterým na manželství opravdu záleží a považují ho za důležité.

Předkladatelé se také zaštiťují ochranou rodin. My ale věříme, že její ochranu a podporu nezajistíme tak, že z manželství vyloučíme gaye a lesby a především jejich děti. Rodiny totiž nelze chránit selektivně. Jejich ochranu naopak zajistíme mnoha jinými způsoby a ani jeden z nich nevyžaduje změnu LZPS. Manželství je navíc již nyní zákonem chráněno v občanském zákoníku a ochrana rodiny a rodičovství je již dnes zakotvena v LZPS.

Pokud vám také záleží na tom, aby manželství bylo opravdu pro všechny dospělé páry, které žijí své životy podobně jako ostatní, dejte to svým poslancům a poslankyním vědět. Podpořte ty, kteří za touto myšlenkou stojí, poděkujte jim a řekněte jim, že za nimi stojíte i vy. A taky se zeptejte se těch, kteří tuto ideu nesdílí, proč chtějí z některých lidí, kteří jsou stejně plnohodnotnými členy naší společnosti, dělat občany druhé kategorie.

Jsme fér: 70 000 lidí podepsalo petici za manželství pro gaye a lesby

46 českých poslanců ze šesti stran chce uzákonit plnohodnotné manželství pro gaye a lesby

Titulní foto: © Depositphotos.com/nenetus

Onload

3 názory ke článku

21. 06. 2018 v 21:25On-line ShiroReloded  (30/178/85)
Naše vláda, a celkově naše politická scéna, vyprodukovala od poslední voleb do sněmovny jeden jediný zákon, který vešel v platnost a účinnost. Realita je taková, že vláda bez důvěry sněmovny nemůže vládnout a ikdyž se ta současná "v demisi" tváří (a její šéf říká), že maká, tak nemaká, protože nemá jak makat. Myslet si, že něco projde sněmovnou, senátem a tím Hradním jelitem jen proto, že to schválí vláda, je slušně řečeno naivní.
19. 06. 2020 v 16:10Off-line Mikaela  (49/176/60)
I když byla kolem toho dost tvrdá debata tak stejně to zas skončilo v šupliku tak snad až z další vládou to už už nějak přežijem
01. 03. 2022 v 21:19Off-line HledamMladyPero  (58/184/70)
NEjsme fér je parta eurodotačních parazitů, která patří na seznam extrémistických organizací Ministersta vnitra. Teplý manželství je pro mně uhozená trapárna a jeho projednávání bylo urážkou Poslanecné sněmovny. Říkám to jako člověk, který vybojoval dekriminalizaci homosexuality roce 1990. Měl bych se pod to podepsat svým jménem: Šimon Formánek. Něco o mně: https://www.ceskatelevize.cz/…62210900011/
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload