Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Bulharsko uznalo manželství lesbického páru. Změní se postupně mapa Evropy?

Bulharský soud přiznal v průlomovém rozsudku lesbickému manželskému páru právo trvalého pobytu. Podle Správního soudu v Sofii mají dvě ženy cizinky Francouzska a Australanka, které uzavřely sňatek ve Francii, která legalizovala manželství gay a lesbických párů, právo společně žít v Bulharsku.

Žadatelky o získání práva pobývat v Bulharsku Australanka Cristina Palmová a Francouzska Mariama Diallová, které se potkaly před 15 lety v australském městě Sydney, uzavřely manželství ve Francii v roce 2016. Po svatbě se okamžitě přestěhovaly do Bulharska, v němž požádaly o trvalý pobyt. Jejich žádost však byla v roce 2017 zamítnutá.

Palmová rozhodnutí neudělit lesbickému manželství trvalý pobyt napadla a odvolací soud v Sofii jí dal 29. června za pravdu. Jedná se o první případ, kdy Bulharsko, v němž je manželství gayů a leseb ústavně zakázané, uznalo zahraniční manželství, které neodpovídá jeho ústavě. V lednu 2018 rozhodl Soudní dvůr EU, že všechny členské země jsou povinné uznávat z manželství gayů a leseb, pokud jde získávání trvalého pobytu na jejich území, a to i tehdy, když jej samy neuzákonily. Rozsudek byl uvítán bulharskými LGBT+ aktivisty a aktivistkami, včetně organizátorů festivalu Sofia Pride.

Pohlavní styk mezi lidmi stejného pohlaví je v Bulharsku legální od roku 1968. Předtím došlo k několika soudním procesům, kdy mezi obviněnými figurovali také známý herec Georgi Partsalev a bulharský zpěvák Emil Dimitrov.

V roce 1991 se Bulharsko stalo první evropskou zemí, která přijala ústavní novelu vymezující manželství jako svazek muže a ženy. V listopadu 2009 přijalo zastupitelstvo bulharského města Pozordžik vyhlášku zakazující veřejnou demonstraci jiných sexuálních orientací, kterou ale později zrušily tamní soudy.

Titulní foto: youtube.com

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

3 názory ke článku

21. 07. 2018 v 13:51Off-line Densiel  (26/171/66)
V USA se s tím nepáraly prostě legalizovaly homosexuální sňatky ve všech státech a bylo to. A tady? EU raději bude zpracovávat vyhlášku o prodeji zelí...
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
22. 07. 2018 v 02:15Off-line Fermin  (29/176/63)
densil - Ale USA jsou jeden státní útvar, kdežto EU pouze svazek národních států, takže by nějaké extra vměšování do rodinného práva jednotlivých členů bylo jedině kontraproduktivní. :) Musíme tomu dát čas. Myslím ale, že jsme na správné cestě.
22. 07. 2018 v 02:16Off-line Fermin  (29/176/63)
prg chodov - Souhlasím a zároveň i nesouhlasím. Ano, Bulharsko je hezká země na dovolenou, ale žít bych tam nechtěl za nic. Dotyčné ženy tam ale možná dostaly nějakou dobrou pracovní nabídku. Teď si představ, že bys mohl pracovat pro pobočku nějaké nadnárodní korporace v Sofii, a že kvůli homofobní legislativě by sis tam ani nemohl přivést svého muže.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload