Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Trumfne Česká republika západní svět? V Itálii to na manželství pro gaye a lesby zatím moc nevypadá

Teprve až v roce 2016 začal v Itálii platit zákon, který umožňuje gay a lesbickým párům úředně stvrdit své soužití, a to prostřednictvím registrovaného partnerství. Nyní jsou u moci populisté a krajní pravice. Budoucnost zatím nevypadá příliš růžově a Italové a Italky si s manželstvím pro všechny možná dají hodně na čas.

Homosexualita byla v Itálii dekriminalizovaná už v druhé polovině 19. století. Tehdy se během procesu sjednocení řešila situace, kdy byl v jedné části království pohlavní styk mezi muži (ženský byl legální) trestný, zatímco v druhé části Království obojí Sicílie nikoliv. Definitivně to vyřešilo až zavedení jednotného trestního zákoníku v roce 1890, který homosexualitu dekriminalizoval.

Trestnost homosexuality se neobnovila ani po nástupu fašistů k moci. Ačkoliv byly sexuální menšiny za režimu Benita Mussoliniho perzekuovány, zejména během druhé světové války, k obnovení anti-gay zákonů už nedošlo. V poválečné době se objevily takové snahy, ale všechny nakonec zablokovali Křesťanští demokraté.

Náročná a dlouhá kampaň za registrované partnerství

Italští LGBT+ aktivisté a aktivistky usilovaly o přijetí zákona o registrovaném partnerství už od roku 1986. Nejhlasitější organizací byla Arcigay.

V roce 2006 sliboval vůdce opozice a bývalý italský premiér Romano Prodi, že v případě zvolení prosadí legislativu, která zlepší právní postavení nesezdaných dvojic, včetně gay a lesbických párů. Příslušný zákon se však nestihl do konce volebního období prosadit, a to kvůli odporu ze strany katolické církve, Senátu a části Prodiho kabinetu.  Poté, co se k moci dostal Silvio Berlusconni, který stál v čele vlády tvořené Lidem svobody a Ligou Severu, opět se nepodařilo takový zákon prosadit, byť jej dva ministři podporovali. S neúspěchy se LGBT+ Italové a Italky setkali i za Montiho a Lettovy vlády.

Ke změně došlo teprve až v roce 2013, kdy sestavil vládu Matteo Renzi, který slíbil, že se bude aktivně snažit prosadit zákon, který umožní gay a lesbickým párům uzavřít registrované partnerství. S registrovaným partnerstvím po německém vzoru souhlasila většina politického spektra, včetně Hnutí pěti hvězd, části Vzhůru Itálie a Demokratické strany.

21. července 2015 rozhodl Evropský soud pro lidská práva v kauze Oliari a další proti Itálii, že došlo k porušení lidských práv garantovaných Evropskou konvencí o ochraně lidských práv a základních svobod tím, že italský právní řád neposkytl gay a lesbickým párům dostatečnou právní ochranu jejich soužití, čímž porušil jejich právo na rodinný a soukromý život garantované Článkem 8.

Zákon o registrovaném partnerství přijal italský dvoukomorový parlament v roce 2016. Registrované partnerství bylo mimo jiné také jednou z podmínek udělení vládní důvěry. Odpůrci legislativy sdružení pod názvem Manifest za všechny po francouzském vzoru řekli, že se budou snažit vypsat referendum za zrušení této legislativy.  Po nátlaku katolické církve se z registrovaného partnerství podařilo vypustit ustanovení o věrnosti a adopce dětí, včetně přiosvojení, které ale některé italské soudy případ od případu umožňují. 

Téma manželství gay a lesbických párů tedy zůstává v Itálii i nadále otevřené. Nicméně poté, co v březnových volbách vznikla vláda složená z Hnutí pěti hvězd a Ligy Severu, je velmi málo pravděpodobné, že by se momentálně dokázalo prosadit. O odporu Vatikánu nemluvě.

Budeme tedy rychlejší, než Italové, Švýcaři a zbývající země bývalého západního bloku?

Titulní foto: © Depositphotos.com/photography33

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

1 názor ke článku

04. 09. 2018 v 00:36Off-line Fermin  (29/176/63)
dsiv - Měl jsem na mysli bývalý západní blok. Jinak geograficky i kulturně jsme spolu s Němci, Rakušany, Švýcary, Poláky, Slováky a koneckonců i Maďary Střední Evropa. Západní Evropa je Anglie, Irsko, Benelux a Francie. :)
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload