Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Slovensko opět odmítlo registrované partnerství. Dočká se ho někdy, nebo se obrátí na Evropský soud pro lidská práva?

Národní rada Slovenské republiky opět odmítla návrh zákona o registrovaném partnerství homosexuálních a heterosexuálních párů pocházející z dílny opoziční strany SaS. Slovensko tak zůstane i nadále jednou z šesti členských zemí Evropské unie, které neumožňují gayům a lesbám úředně stvrdit jejich svazek.

Přestože se v české terminologii ustálil výraz „registrované partnerství“ mající tradici ve skandinávské a germánské právní kultuře, na Slovensku se mělo oficiálně jednat o „partnerské soužití“, které by mohly u notáře uzavírat i heterosexuálové. Vyřešit měl otázky dědictví a informování o zdravotním stavu partnera. Ve srovnání s Českou republikou by homosexuální páry pravděpodobně nemohly mít ani svatební obřad podobně, jako tomu bylo před rokem 2013 ve Francii.

Visegrádská čtyřka

V rámci zemí visegrádské čtyřky jsme my a Maďaři jedinými státy, které umožňují homosexuálním párům úředně stvrdit jejich svazek. Polsko ale na druhou stranu umožňuje nesezdaným dvojicím, včetně gayů a leseb, mít některá práva a povinnosti vyplývající z manželství, včetně práva nevypovídat v neprospěch partnera, automatického přechodu nájmu apod. Slovenský právní řád je však k homosexuálním párům nejméně přívětivý, jak loni v prosinci potvrdil dokonce i slovenský prezident Andrej Kiska.

Další osud LGBT+ práv u našich sousedů, s nimiž jsme dlouhou dobu žili v jednom státě, závisí na příští slovenské vládě. Podle nejaktuálnějších průzkumů si i nadále drží prvenství stávající vládní strana Smer-SD, jíž ale mírně šlape na paty opoziční SaS. Ve srovnání s námi bude legalizace registrovaného partnerství, nebo partnerského soužití na Slovensku velkým pokrokem. Manželství je tam ústavně definované jako svazek muže a ženy a obecně vzato není tamní společnost na jeho zpřístupnění homosexuálům připravená.

Evropský soud pro lidská práva

Pokud budou i další kampaně za právní uznání homosexuálních svazků na Slovensku neúspěšné, mohou se tamní aktivisté obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ten totiž v roce 2015 rozhodl v kauze Oliari a další proti Itálii, že je porušováním lidských práv neposkytnout homosexuálním párům dostatečnou právní ochranu jejich soužití. Jednat se mělo konkrétně o článek 12. Registrované partnerství je v Itálii legální od dubna 2016.

Titulní foto: cs.wikipedia.org

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

7 názorů ke článku

20. 09. 2018 v 12:41Off-line ShiroReloded  (30/178/85)
Je vidno, že o Slovensku opravdu platí ten vtip: Jak se osidlovalo Slovensko? Shora. Kdo spadl na nohy utekl, kdo spadl na hlavu zůstal.
Souhlasím - 13   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
20. 09. 2018 v 12:52Off-line Vlado2  (61/180/80)
Tak jistě, jakákoli skupina aktivistů se může obrátit do Štrasburku o pomoc v boji proti vlastnímu státu. Otázkou ale je, jak to bude vnímat občan tohoto státu.
Ona jedna věc je přijmout jakési zvenčí nadiktované administrativní opatření (zákon) a tím vytvořit jakousi virtuální realitu "rovnoprávnosti" - to je možné. Ale jestli to v reálu nebude mít na smýšlení obyvatel dopad naprosto opačný, toho bych se docela bál.
Souhlasím - 10   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
20. 09. 2018 v 17:58On-line Miloslav9  (31/171/60)
Na Slovenskú verejnú mienku majú obrovský vplyv hlavne pro-Ruské (pro-Kremeľské) dezinformačné weby. Ruská propaganda je samozrejme silne homofóbna. Viera na Ruskú propagandu je na Slovensku vnímané ako symbol "pokrokovosti". V politike je mentalita podobná
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
21. 09. 2018 v 20:24Off-line Petomilky  (25/180/50)
Ach bože zase nam nedajú pokoj prečo však máme byť slobodný
22. 09. 2018 v 08:43Off-line MxP  (22/185/80)
Asi si mysleli že když homosexualové mluví o svobodě tak že mysleli že chcem být svobodní ve vztahu :D :D beztak se nás snažej před něčim ochranit
23. 09. 2018 v 15:48On-line Miloslav9  (31/171/60)
Len ešte také malé doplnenie k tomuto článku. Na Slovensku to v parlamente funguje tak, že koaličné strany už len so zásady hlasujú a bojkotujú všetky (podotýkam všetky) návrhy zákonov opozície. Takže to nie je ani len trochu prekvapenie, zákon neprešiel.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
24. 09. 2018 v 16:15Off-line Kaneki  (28/176/72)
ono na Slovensku vela ludi nema nic proti gayom pokial sa nespravaju vystredne (napr pride, extravagantne oblecenie a zenske chovanie) , pripadne to niesu transky
lezby su dokonca pomerne oblubene (hlavne u muzov)

no to, ze nepresiel tento zakon ma cisto politicke pozadie:
na Slovensku vladne SMER SD - predseda strany Fico je stary socialista, mierne prorusky orientovany

SMER ma najviac hlasov prave od dôchodcov, ktori ako poslusne krestanske ovecky beru homosexualitu ako HRIECH --> takze to, ze je SMER proti tomuto zakonu im pridava na popula***e u starsich obcanov

potom tu je druha vec, ze SAS je v opozicii a ako uz niekto pisal, uz len z principu odmieta SMER (spolu s vladnucimi stranamy SNS a Most) väcsinu navrhov opozicie
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload