Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Rumunsko čeká na podzim referendum o zákazu manželství pro gaye a lesby

Další země bývalého Východního bloku plánuje ústavně zakázat homosexuální sňatky. Rumunsko, které se tomuto konzervativnímu opatření, léta bránilo, o tom rozhodne v referendu, které proběhne ve dnech 6. a 7. října 2018.

Předseda sociálních demokratů Liviu Dragnea prosazuje ústavní referendum po předložení petice s třemi miliony podpisů, která požaduje změnu rumunské ústavy definující manželství jako svazek muže a ženy. Jedná se o stejný požadavek, který vznesla česká Aliance pro rodinu, které se podařilo sehnat už 50 tisíc podpisů za přijetí podobné právní úpravy i u nás. Na to ale potřebuje ústavní většinu, tedy 3/5 všech poslanců a 3/5 všech přítomných senátorů.

Dragnea oznámil, že Rumunsko je konzervativní pravoslavnou zemí, a že vláda souhlasí se změnou, která bude chránit tradiční pojetí manželství. V pozadí iniciativy stojí Koalice za rodinu, což je skupina 30 nevládních organizací brojících proti LGBT+ lidským právům, a prosazujících výlučnost tradiční rodiny.

K tomu, aby mohlo být v Rumunsku vypsáno celostátní referendum, je zapotřebí buďto souhlasu prezidenta, vlády, čtvrtiny zákonodárců, anebo petice s minimálním počtem 500 tisíc podpisů.

U nás se pro zákon o obecném referendu, který by mohl teoreticky také vyvolat hlasování o manželství a rodině, nenašla dostatečná politická podpora. Jeho cílem ale bylo spíše dosáhnout referenda o czexitu, či o vystoupení z NATO.

Jsme fér: 70 000 lidí podepsalo petici za manželství pro gaye a lesby

Titulní foto: © Depositphotos.com/olly18

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

3 názory ke článku

23. 09. 2018 v 11:21Off-line Ligerisek  (36/172/62)
Na to se krásně hodí píseň Korn - Evolution
Pro mě je to jen banda nevěřících prašivich opic, co mě svou opičí vírou ve falešného boha Amenhotepa uráží do morku kostí a všechny bych je vyhladil! My jsme bohové!!!
23. 09. 2018 v 18:49Off-line Toy  (100/178/70)
Ty zase perlíš...
26. 09. 2018 v 06:37Off-line Magic.kuba  (22/182/-)
Proboha...
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload