Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Přichází velký zlom pro českou gay komunitu? 25 států už sňatky pro gaye a lesby povoluje

Možnost uzavřít sňatek lidem stejného pohlaví podporuje v České republice 65–68 %  lidí. V úterý 9. 10. 2018 se konalo v prostorách Parlamentu České republiky veřejné zasedání, kde se tato otázka diskutovala. Zástupci kampaně Jsme fér, kteří celou věc iniciují, se střetli se zástupci Aliance pro rodinu, která by naopak chtěla ústavně ukotvit manželství pouze mezi mužem a ženou.

Jak vše dopadne se dozvíme na zasedání Poslanecké sněmovny ve středu 31. 10. 2018, kde je to téma zařazeno jako pevný bod jednání. Zapíše se toto datum do dějin?

Video: „Homosexualita není nemoc, nelze ji vyléčit,“ řekl Czeslaw Walek v Poslanecké sněmovně

Sňatky uzavírají lidé, ne pohlaví

Říká se, že láska nezná hranic. Podstatou manželství je láska mezi dvěma lidmi. Uznání manželství stejného pohlaví vyšle jasný vzkaz, že gayové a lesby si zaslouží respekt. „Když se dva dospělí lidé milují, měli by mít možnost zajištěného partnerského života v manželství bez ohledu na svou sexuální orientaci,” myslí si 75 % Čechů a Češek.

Průzkum: 75 % Čechů souhlasí s manželstvím pro gaye a lesby

Doba se mění…

Společnost se neustále vyvíjí. Můžeme to sledovat na průběhu dějin. Ve 20. století dostaly ženy právo volit, v 19. století byla až na výjimky žena chápána jako nesvéprávná bytost v submisivním vztahu vůči svému manželovi, který byl rozhodujícím členem rodiny.

Kdyby se žádný velký krok nikdy nestal, nebyli bychom tam, kde jsme. Za zmínku stojí i rasová segregace a domněnka, že lidé černé pleti jsou méněcenní.

Na planetě je momentálně 25 států, které homosexuální sňatky povolují. Většina z nich umožňuje sezdaným párům i adoptovat děti. V těchto zemích žije necelá 1 miliarda lidí. Na seznam zemí, kde je manželství pro všechny uzákoněno, patří například USA, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, Uruguay, Argentina, Brazílie nebo Jihoafrická republika.

Prvním evropským státem, který zlegalizoval manželství párů stejného pohlaví, bylo v roce 2001 Nizozemsko, tím posledním je zatím Rakousko. Patří mezi ně i silně religiózní země jako Španělsko, Irsko nebo třeba Malta.

Kromě Itálie a Švýcarska do tohoto výběru spadá i celá západní Evropa. Například ve Španělsku stoupla podpora manželství pro všechny po jeho přijetí na 84 %, v Irsku na 80 % a ve Švédsku dokonce na 90 %.

Velká podpora

Tenistka Martina Navrátilová, zpěvačka Jitka Zelenková, herečka Simona Stašová nebo herci Petr Vančura a Jan Cina jsou nejen podporovateli celé iniciativy, ale i lidmi, kteří si za svými názory stojí. Mezi další známé podporovatele patří Osmany Laffita, který již několik let žije v manželském svazku, ale musel ho uzavřít v Belgii.

Úspěšná tenistka Martina Navrátilová podporuje manželství pro gaye a lesby

Herečka Simona Stašová podporuje manželství pro gaye a lesby

Gay moderátoři Jan Cina a Petr Vančura zvou na Queer Ball do Prahy

V pořadu Máte slovo proběhla žhavá diskuze o gay a lesbickém manželství. Děkujeme všem, kdo se v něm zastal homosexuálů!

Titulní foto: © Depositphotos.com/olly18, zdroj: TZ PR.Konektor

Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload